Wat je moet weten over corona en de RUG

Viruscrisis in een overzicht

Wat je moet (en wilt) weten over corona en de RUG

Het nieuws over corona buitelt over elkaar heen. Op deze pagina, die elke week enkele malen wordt geactualiseerd, verzamelt de redactie de nieuws- en achtergrondverhalen over de pandemie en de RUG in chronologische volgorde.
Door redactie UKrant
12 december om 8:30 uur.
Laatst gewijzigd op 5 januari 2021
om 21:39 uur.
december 12 at 8:30 AM.
Last modified on januari 5, 2021
at 21:39 PM.

8 december 2020

Docent controleert student om fraude uit te sluiten

Bij meerdere faculteiten bellen docenten hun studenten na een tentamen om te controleren of ze het zelf gemaakt hebben. Veel meer kunnen ze ook niet. ‘We zijn geen detectives.’

Lees meer ⇨

3 december 2020

Vindicat straft jaarclubs na busfeest

Twee jaarclubs van Vindicat verliezen al hun privileges binnen de vereniging. Dat gebeurt nadat ze een busfeest hielden waarbij niemand zich aan de coronaregels hield.

Lees meer ⇨

3 december 2020

GMW: Niemand mag alleen zijn met kerst

Studenten en medewerkers van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen hoeven de kerstdagen niet alleen door te brengen. Met de actie ‘Bie Mekerst’ kunnen ze samen activiteiten ondernemen.

Lees meer ⇨

3 december 2020

RUG wil sneltesten op Zernike

De RUG wil een pilot om sneltesten te houden voor studenten en personeel. De universiteit denkt daarbij aan een tent voor de Aletta Jacobshal of het uitdelen van testen aan studenten.

Lees meer ⇨

1 december 2020

Het blijft spannend of Nestor het nu wel volhoudt

De storingen in Nestor waardoor zo’n duizend studenten in november geen tentamen konden maken, hadden niet voorkomen kunnen worden. En toekomstige problemen met het systeem zijn ook niet uit te sluiten.

Lees meer ⇨

26 november 2020

‘Ik zou zo terug willen naar de corona-afdeling’

Coschappen lopen middenin een pandemie: voor de wereld mag het coronavirus dan een ramp zijn, voor geneeskundestudenten is het een unieke kans om te leren. Hoe ervaren ze deze periode?

Lees meer ⇨

24 november 2020

AH to go op Zernike tijdelijk dicht vanwege gebrek aan klandizie

De Albert Heijn to go op Zernike is sinds vorige week dicht. Door de coronacrisis kwamen er nog te weinig studenten een snelle lunch scoren.

Lees meer ⇨

23 november 2020

Een apotheek naspelen gaat ook best online

De ‘oefen-apotheek’ waarmee studenten farmacie praktijkervaring opdoen wordt sinds vorige week in online vorm voortgezet. Maar dat is wel even wennen.

Lees meer ⇨

23 november 2020

Deze studenten blijven liever thuis

Terwijl de meeste studenten zo veel mogelijk naar college gaan, slaan anderen fysiek onderwijs liever helemaal over – voorlopig, tenminste. ‘Ik ken veel mensen die lang niet zo voorzichtig zijn als ik.’

Lees meer ⇨

23 november 2020

Studentenverenigingen teren snel in op reserves

Studentenverenigingen moeten verder op hun buffer interen nu de horeca – en dus ook de clubkroeg – voorlopig dicht blijft.

Lees meer ⇨

19 november 2020

Geneeskunde wil fysieke tentamens, studenten niet

Wat als je huisgenoten niet willen dat je gasten ontvangt, of aan je vragen of je een mondkapje wilt dragen in de keuken? Studentenhuizen hebben moeite om de lieve vrede te bewaren in coronatijd. ‘Er is een tweedeling bij ons.’

Lees meer ⇨

17 november 2020

Kibbelen over de coronaregels

Wat als je huisgenoten niet willen dat je gasten ontvangt, of aan je vragen of je een mondkapje wilt dragen in de keuken? Studentenhuizen hebben moeite om de lieve vrede te bewaren in coronatijd. ‘Er is een tweedeling bij ons.’

Lees meer ⇨

17 november 2020

Dringen om een plekje in het lab

Al maanden opereren de labs op Zernike op een fractie van hun capaciteit. Medewerkers zetten alle zeilen bij om iedereen een plekje te geven. ‘We kunnen nauwelijks nog studenten aannemen voor hun afstudeerproject.’

Lees meer ⇨

15 november 2020

De sleutel tot het coronavirus

Alleen een vaccin is mogelijk niet voldoende om een eind te maken aan de coronapandemie. Gelukkig heeft geneticus Danny Incarnato zwakke plekken gevonden in het RNA van het virus. Die zouden met een medicijn gericht aangevallen kunnen worden.

Lees meer ⇨

12 november 2020

Verdrijf de tijd met een potje Pandemic

Hoe kom je de avonden door als je de deur bijna niet meer uit kunt? Studenten hebben de bordspellen herontdekt, van de klassieker Levensweg tot het plots wel heel actuele Pandemic. ‘Je leert je huisgenoten op een heel andere manier kennen.’

Lees meer ⇨

11 november 2020

Lege kamers kosten RUG ruim 8 ton meer dan gepland

De RUG hoopte dit jaar zo’n 8 ton te besparen op kamers van Stichting Studenten Huisvesting (SSH), maar dat plan is door corona in rook opgegaan.

Lees meer ⇨

11 november 2020

Opinie: Dertig hokjes met gezichten zijn nog geen groep

Voor de coronacrisis leek online onderwijs de toekomst. Maar online en hybride onderwijs halen niet de kwaliteit waar we op hoopten, betoogt de Young Academy Groningen.

Foto Chris Montgomery via Unsplash
Lees meer ⇨

10 november 2020

Reserveren UB nu makkelijker voor kleurenblinde studenten

Een studieplek reserveren in de UB was niet eenvoudig als je kleurenblind bent. Maar één mailtje van een student en het probleem is opgelost.

Lees meer ⇨

10 november 2020

‘Fraudetentamens schrappen is ook in belang van student’

Honderden studenten een tentamen opnieuw laten doen, omdat een aantal van hen fraudeerde: is dat onrechtvaardig voor de student die wel serieus meedoet? We vragen het docent bestuursrecht en beleidswetenschapper Nicole Hoogstra.

Lees meer ⇨

9 november 2020

Voorlopig geen eigen sneltestlocatie voor de RUG

De plannen van de RUG om samen met het UMCG en de Hanzehogeschool een eigen snelteststraat op te zetten, staan stil. Reden is de maandag geopende XL-testlocatie in MartiniPlaza.

Een teststraat in Veendam. Foto: GGD Groningen
Lees meer ⇨

5 november 2020

Studeer en relax in dezelfde kamer zonder gek te worden

Door het coronavirus zitten studenten nu noodgedwongen vaker boven de boeken in hun kamer dan in de UB. Hoe houd je dan werk en vrije tijd nog gescheiden?

Lees meer ⇨

3 november 2020

Online tentamens: Hoe houd je zicht op fraude?

De fraudegevallen op de RUG stapelen zich op en de grote faculteiten hebben zelfs een brandbrief gestuurd naar het college van bestuur. Er moet iets gebeuren. Maar wat?

Lees meer ⇨

3 november 2020

UB: meer toezicht op naleving coronaregels

Lang niet alle studenten houden zich aan de coronamaatregelen in de UB. De bibliotheek denkt na over vervolgstappen.

Lees meer ⇨

3 november 2020

Column Casper Albers: Tentamenspreiding

In de jaren negentig mochten studenten, onder wie een nog jonge Casper Albers, zelf bepalen wanneer ze een tentamen maakten. Ook nu weer een goed idee, vindt hij, want dat zorgt voor een natuurlijke spreiding en hoef je niet met een snotneus in de Aletta Jacobshal te zitten.

Lees meer ⇨

2 november 2020

Faculteiten luiden noodklok over tentamenfraude

Rechten, letteren, GMW en FEB hebben het college van bestuur van de RUG vorige week gezamenlijk een brandbrief gestuurd. De faculteiten maken zich zorgen over fraude bij online tentamens.

Lees meer ⇨

29 oktober 2020

Positief getest, toch tentamen maken

De onrust over fysieke tentamens onder FSE-studenten wordt gevoed door WhatsAppberichten waarin wordt gezegd dat sommige studenten ondanks een positieve coronatest, toch een tentamen maken.

Lees meer ⇨

28 oktober 2020

Tentamenfraude, een kat-en-muisspel

Fraude is aan de orde van de dag tijdens online tentamens. UKrant vroeg honderd studenten op straat wat zij doen en een kwart geeft toe te sjoemelen. Docenten doen hun uiterste best om het ze lastig te maken. Een kat-en-muisspel.

Lees meer ⇨

27 oktober 2020

Onrust over fysieke tentamens FSE houdt aan

De onrust onder studenten van de Faculty of Science and Engineering over fysieke tentamens houdt aan, ondanks de garantie op een derde kans als ze vanwege corona niet bij een tentamen aanwezig zijn.

Lees meer ⇨

27 oktober 2020

Video: Mondkapje op, altijd en overal

In de strijd tegen het coronavirus mag je zonder een mondkapje de gebouwen van de RUG niet meer binnen. Iedereen – student en medewerker – moet er eentje op.

Lees meer ⇨

27 oktober 2020

Opinie: Waarom wordt bij fraude ook de brave student gestraft?

Als je niet kan aantonen dat iemand tijdens een tentamen heeft gefraudeerd, moet je hem ook niet straffen, betoogt de Groninger Studentenbond (GSb).

Lees meer ⇨

26 oktober 2020

Economie en Bedrijfskunde pakt examenfraude hard aan

De eerstejaarsstudenten van de bachelor Economics and Business Economics moeten vanwege fraude drie tentamens van het afgelopen blok opnieuw maken.

Lees meer ⇨

23 oktober 2020

‘Klein groepje verpest het voor de rest’

De SSH hard greep in na een feestje in een studentencomplex aan het Winschoterdiep. Voor alle bewoners kwamen er extra strenge coronaregels. ‘Een klein groepje heeft het verpest voor de rest.’

Lees meer ⇨

23 oktober 2020

Groninger Studenten Cabaret Festival door corona in Spijkenisse

Het is even wennen: de 34-ste editie van het Groninger Studenten Cabaret Festival (GSCF) is dit jaar in Spijkenisse. Met aanzienlijk minder publiek maar wel met een livestream.

Lees meer ⇨

22 oktober 2020

Heb je de coronings? Gauw met je quarrel in kara!

Studenten zetten zich met hun taalgebruik af tegen de rest van de wereld. En dus verrijken ze hun vocabulaire in coronatijd met woorden als ‘quabo’ en ‘kara’.

Lees meer ⇨

21 oktober 2020

Geen mondkapje? Dan mag je de RUG niet in

Vanaf woensdag 21 oktober is het dragen van een mondkapje op de universiteit verplicht. Iedereen die in de RUG-gebouwen rondloopt of ergens in de rij staat, moet een kapje op.

Lees meer ⇨
Toon meer nieuws

20 oktober 2020

‘Soms is het alsof ik een online cursus volg’

Ze konden niet wachten tot alles weer normaal zou zijn, de drie eerstejaars die UKrant aan het begin van het studiejaar sprak. Sindsdien zijn de coronamaatregelen juist verder aangescherpt. Hoe hebben ze hun eerste maand in Groningen ervaren?

Lees meer ⇨

2 juli 2020

Medezeggenschap stond begin crisis buitenspel

De medezeggenschap op de RUG heeft de eerste weken van de coronacrisis buitenspel gestaan. Dat kon niet anders, zei cvb-voorzitter Jouke de Vries donderdag in de universiteitsraad. ‘We moesten snel handelen.’

Lees meer ⇨

1 juli 2020

RUG verhoogt bijdrage aanschaf nieuwe laptop

Thuiswerkers krijgen een hoger bedrag vergoed voor de aanschaf van een laptop. Het cvb bekijkt ook andere manieren om docenten te ondersteunen.

Lees meer ⇨

30 juni 2020

Wat als de studenten wegblijven?

Groningen telt 61.000 studenten, zo’n 30 procent van het totale inwonertal. Dus wat gebeurt er als veel van hen vanwege corona besluiten om niet naar de stad te komen? ‘Vooral bars en clubs worden hierdoor geraakt.’

Lees meer ⇨

26 juni 2020

Studieplekken UB vanaf 29 juni weer open

De UB Binnenstad opent vanaf maandag haar deuren weer voor studenten. Die kunnen dan voor twee dagdelen per week een studieplek reserveren.

Lees meer ⇨

25 juni 2020

Video: Zo ziet de RUG eruit na de coronacrisis

Sanitizers overal, pijlen op de vloeren en deuren, stickers met maximum aantal personen, verkeersbordjes met wie als eerste door een deur mag, roodwitte linten en kettingen. Zo ziet de RUG eruit als de uni haar deuren weer opent.

Lees meer ⇨

25 juni 2020

Student mag in september ook in de spits met ov

Studenten mogen vanaf 1 september ook in de spits met het openbaar vervoer. Dat meldde premier Mark Rutte over de versoepeling van coronamaatregelen.

Lees meer ⇨

24 juni 2020

‘Fysiek onderwijs blijft, maar kan beter’

De discussie rond de online universiteit laaide vorige week hoog op. Maar het RUG-bestuur doelde nooit op het afschaffen van fysiek onderwijs. Het wilde al voor de coronacrisis naar een hybride vorm van onderwijs.

Lees meer ⇨

24 juni 2020

Studenten willen fitnessgeld terug van ACLO

Een groep studenten vraagt sportcentrum ACLO om restitutie van het abonnementsgeld voor de Fitness Card. ACLO besluit in de zomer of restitutie op zijn plaats is.

Lees meer ⇨

23 juni 2020

Werken willen ze, maar het mag niet

De schoonmakers houden de boel virusvrij, de fietsstewards helpen met het doorvoeren van de coronaregels. Maar wat als je niets mocht doen de afgelopen maanden? Dat knaagt. ‘Ik ga wél naar de Action en de Gamma, maar niet naar het werk.’

Lees meer ⇨

22 juni 2020

Coronasubsidie voor studentenclubs in financiële nood

Het CUOS geeft verenigingen een eenmalige subsidie voor onkosten die ze maakten voor evenementen die door corona niet doorgingen.

Lees meer ⇨

22 juni 2020

Na drie maanden weer op het werk

Heel, heel langzaam en heel, heel voorzichtig start het academische leven weer op.

22 juni 2020

Puzzelen met dr. Doordenker

Je zit al drie maanden thuis-thuis op de bank of in je werkkamer op zolder en het academisch leven begint te vervagen? Tijd om de hersencellen een oppepper te geven met een dubbele geheugentrainer.

Lees meer ⇨

19 juni 2020

DNA bepaalt deels hoe ziek je wordt van corona

Of je heel ziek wordt door het coronavirus of er nauwelijks iets van merkt, wordt mede bepaald door je DNA. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek, waaraan ook RUG, UMCG en Lifelines meewerkten.

Lees meer ⇨

18 juni 2020

Corona legt koffiedeal stil

Twee grote koffieaanbieders hebben zich vanwege corona teruggetrokken uit de aanbesteding voor de koffieautomaten op de RUG. De universiteit heeft de aanbesteding daarom ingetrokken.

Lees meer ⇨

16 juni 2020

Waren al die studenten wel nodig?

Honderden Groningse studenten boden hun hulp aan toen het coronavirus toesloeg. Drie maanden later wachten de meeste vrijwilligers nog steeds tot ze ingezet worden. ‘Het grootste probleem is mensen vinden die hulp nodig hebben.’

Lees meer ⇨

16 juni 2020

Felipes vlog #4: Felipe mag zijn familie knuffelen

Felipe Fonseca komt uit Brazilië en studeerde aan de RUG. Hij zou in de zomer terugkeren naar huis, maar toen kwam corona. Deel 4 van een vlog-serie: Felipe gaat naar de dokter, want heeft hij corona of niet?

Lees meer ⇨

14 juni 2020

Opinie: Crisis of geen crisis, word actief

Vijf studentenpartijen uit heel Nederland en de Landelijke Kamer van Verenigingen roepen eerstejaars op om ondanks de coronacrisis vooral actief te zijn in het studentenleven.

Lees meer ⇨

13 juni 2020

Felipes vlog #3: Een mondkapje als politiek statement

Luis Felipe Fonseca Silva komt uit Brazilië en studeerde aan de RUG. Hij zou pas in de zomer terugkeren naar huis, maar toen kwam corona. Deel 3 van een vlog-serie: Over Brazilië en de verschillen met Nederland.

Lees meer ⇨

11 juni 2020

UB mondjesmaat open: printen kan weer

Studenten die moeten printen, kunnen dat weer doen bij de UB Binnenstad. Vanaf 1 juli start de bibliotheek ook een pilot voor studieplekken voor studenten.

Lees meer ⇨

10 juni 2020

Op een eetkamerstoel kun je niet werken

Het extraatje voor medewerkers wordt mogelijk gebruikt om thuiswerken te faciliteren. Want op een eetkamerstoel houdt niemand dat hybride onderwijs lang vol, stelt het RUG-bestuur.

Lees meer ⇨

10 juni 2020

Opinie: De universiteit is geen YouTube-kanaal

Hoe ziet de universiteit er in de nabije toekomst uit? Alleen online? Een slechte zaak, vinden Fleur Renkema en Lennard Pierey van studentenpartij Lijst Calimero. ‘De coronacrisis kan niet zonder meer ‘het nieuwe normaal’ zijn.’

Lees meer ⇨

9 juni 2020

Felipes vlog #2: Van Gent naar Groningen naar Brasilia

Luis Felipe Fonseca Silva komt uit Brazilië en studeerde aan de RUG. Hij zou pas in de zomer terugkeren naar huis, maar toen kwam corona. Deel 2 van een vierdelige vlog-serie: De lange reis naar huis.

Lees meer ⇨

9 juni 2020

Jan Brouwer vreest voor onze grondrechten: Nederland zakt voor de stresstest

Hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer keek verbijsterd toe hoe de Nederlandse overheid de Grondwet negeerde om de coronacrisis het hoofd te bieden. Gevaarlijk, oordeelt hij. ‘Grondrechten zijn er niet voor de goede tijden. Ze zijn er juíst voor de slechte.’

Lees meer ⇨

8 juni 2020

Stralend online! 10 tips om de webcam te verleiden

We zitten nog zeker tot 2021 vast aan het online onderwijs. Dus hoe zorg je ervoor dat je goed overkomt via de webcam? Studenten Lucie Beijert – finalist bij Miss Groningen – en Mariëlle Spelde – influencer en model – weten daar alles van. Bekijk hun tips in de video.

Lees meer ⇨

8 juni 2020

Rectoren doen oproep over OV: Geef student de ruimte

Het tijdslot waarin studenten met het openbaar vervoer naar de universiteit mogen reizen, is te krap. Dat betogen de vijftien rectoren van Nederlandse universiteiten, onder wie RUG-rector Cisca Wijmenga.

Lees meer ⇨

7 juni 2020

Felipes vlog #1: Halsoverkop terug naar Brazilië door corona

Videomaker Luis Felipe Fonseca Silva komt uit Brazilië en studeerde de afgelopen twee jaar aan de RUG. Hij zou in de zomer terugkeren naar huis, maar corona gooide roet in het eten. Deel 1 van een vlog-serie.

Lees meer ⇨

4 juni 2020

Een vreemde eend in de chat

Leuk, een nieuwe baan! Maar het valt nog niet mee om ingewerkt te raken en je collega’s te leren kennen als je vanaf je eerste dag verplicht thuis moet werken.

Lees meer ⇨

3 juni 2020

RUG laat uitwisseling waar mogelijk doorgaan

De geplande uitwisselingen voor het eerste semester van volgend jaar kunnen wat betreft de RUG ondanks de coronapandemie zoveel mogelijk doorgaan.

Lees meer ⇨

3 juni 2020

Geen terras en biertje, maar studieplek

Terwijl menig student sinds maandag dorstig op een van de vele heropende terrasjes zit, doken anderen meteen weer in de boeken in het heropende Forum.

Lees meer ⇨

2 juni 2020

App registreert aanwezigheid in gebouwen FSE

De Faculty of Science and Engineering wil de aanwezigheid van personeelsleden in gebouwen automatisch registreren via Eduroam.

Lees meer ⇨

28 mei 2020

Calimero vraagt om instellingsgeld te verlagen

Studentenpartij Lijst Calimero roept de RUG op om een tijdelijke verlaging van het collegegeld in te voeren voor studenten die door corona pas na de zomer afstuderen en instellingscollegegeld betalen.

Lees meer ⇨

28 mei 2020

International hoeft niet terug te komen voor practica

Internationals die naar huis zijn gegaan mogen gewoon online onderwijs blijven volgen tot het eind van het studiejaar. De RUG houdt het huidige beleid aan.

Lees meer ⇨

27 mei 2020

Cvb denkt aan aparte buslijn voor studenten

Denken in oplossingen, dat is wat het college van bestuur nu vooral doet. Alleen door te experimenteren kom je erachter wat werkt. Daarmee blijft proctoring (antispieksoftware) voorlopig een optie, evenals speciaal voor studenten gereserveerde bussen.

Lees meer ⇨

26 mei 2020

Creatieve oplossingen voor de 1,5 meteruni

Laboratoria laten mondjesmaat weer onderzoekers toe. En studenten mogen straks studiekabinetten huren bij de UB. Maar hoe kan de universiteit die duizenden mensen een plekje bieden? Studenten en RUG-medewerkers dachten out-of-the-box.

Lees meer ⇨

25 mei 2020

Online activisme heeft zo z’n voordelen

Met het samenscholingsverbod kreeg het activisme van Groningse studenten een ander gezicht. Maar online protesteren heeft ook zo z’n voordelen, blijkt. ‘Er haakten opeens twee onbekende mensen uit Sri Lanka aan bij onze videovergadering.’

Lees meer ⇨

25 mei 2020

Studieverenigingen willen voedselvoorraad slijten

De voorraden eten en bier van studieverenigingen dreigen over datum te raken. Dus zoeken de besturen naar manieren om voedselverspilling te voorkomen.

Lees meer ⇨

21 mei 2020

‘Dit is niet de afsluiting waar ik op gehoopt had’

Voor studenten die met de afronding van hun opleiding bezig waren betekent de coronacrisis een abrupt einde aan hun tijd in Groningen en hun vrije leven. ‘Ik heb mijn vrienden geen gedag kunnen zeggen.’

Lees meer ⇨

19 mei 2020

Hoger onderwijs mag tandje erbij

Het hoger onderwijs mag vanaf 15 juni weer praktijklessen geven en fysieke tentamens afnemen. Dat meldde de regering dinsdagavond over nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen.

Lees meer ⇨

19 mei 2020

Je mag weer naar de ACLO (max 1 keer per week)

De ACLO is maandag onder strikte voorwaarden weer open gegaan met een beperkt aantal lessen. De sportvoorziening voor de RUG en Hanzehogeschool wil de komende weken langzaam steeds meer faciliteiten opstarten.

Lees meer ⇨

19 mei 2020

Laboratoria langer open om onderzoek in te halen

In de laboratoria van de RUG mag voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis weer onderzoek gedaan worden, zij het onder strikte voorwaarden.

Lees meer ⇨

18 mei 2020

Hoe maak je de UB coronaproof?

Met stoplichten bij de wc’s en het schrappen van zeker driekwart van de studieplekken kan de UB op termijn weer studenten ontvangen. Maar het kan wel tot het einde van dit kalenderjaar duren voor alles echt draait. In de coronastand.

Lees meer ⇨

15 mei 2020

Drie maanden collegegeld terug

Studenten die door de coronacrisis tussen september 2020 en januari 2021 afstuderen, krijgen drie maanden collegegeld terug.

Lees meer ⇨

14 mei 2020

Onderwijsminister komt digitaal op bezoek bij de RUG

Op uitnodiging van rector Cisca Wijmenga komt minister Ingrid van Engelshoven maandag 18 mei op bezoek bij de RUG. Digitaal, natuurlijk, vanwege de coronaregels. Van Engelshoven laat zich informeren over hoe de RUG onder meer van fysiek naar online onderwijs gaat.

13 mei 2020

Versoepeling coronaregels op RUG ‘echt mondjesmaat’

De RUG blijft zeer terughoudend bij het versoepelen van de coronaregels. Er is nog zoveel onzeker, stelt het cvb, dat slechts mondjesmaat kan worden verruimd. ‘We begrijpen het ongeduld, maar we moeten heel voorzichtig zijn.’

Lees meer ⇨

13 mei 2020

Het werk moet nog even wachten

Veel studenten die stage liepen zijn aan het begin van de coronacrisis naar huis gestuurd. Hoe moet dat verder als thuis doorwerken geen optie is? ‘Kwaliteit is nu belangrijker dan kwantiteit.’

Lees meer ⇨

12 mei 2020

En wég is de kamernood, een paleis voor een prikkie

De stad is leeggestroomd sinds het begin van de coronacrisis. Nu colleges online gevolgd kunnen worden en internationals massaal naar hun thuisland zijn teruggekeerd, zijn kamers ineens volop voorhanden.

Lees meer ⇨

8 mei 2020

Geen coronaboete voor te weinig afstand in studentenhuis

De coronaboete voor het houden van onvoldoende afstand in een studentenhuis is van de baan. De Tweede Kamer stelt dat een studentenhuis een ‘gezamenlijk huishouden’ is.

Lees meer ⇨

7 mei 2020

UB vanaf 18 mei open voor onderzoekers

De UB opent op 18 mei de onderzoekszaal Bijzondere Collecties zodat onderzoekers er weer terecht kunnen. De rest van de bibliotheek blijft voorlopig nog gesloten.

Lees meer ⇨

7 mei 2020

Fotorepo: Ondertussen in Groningen

Ben jij uit Groningen vertrokken toen de lockdown begon, of gewoon al zes weken niet meer buiten geweest? Met deze fotoserie blijf je toch een beetje op de hoogte van wat er in de stad gebeurt.

Lees meer ⇨

6 mei 2020

Online onderwijs blijft ook na de zomer

Online colleges blijven na 1 september. De RUG gaat ook in het nieuwe academisch jaar verder met hybride vormen van onderwijs, zegt cvb-voorzitter Jouke de Vries: ‘Online omdat het kan en fysiek waar het kan’.

Lees meer ⇨

6 mei 2020

Calimero: ‘Stel studieplekken beperkt open’

Studentenpartij Lijst Calimero wil dat de RUG studieplekken in universiteitsgebouwen weer gedeeltelijk opent. Volgens de partij kan dat op basis van de coronaregels.

Lees meer ⇨

5 mei 2020

Geen KEI, geen nieuwe leden?

Geen feesten, geen kroegentochten, geen meezingavond op de Grote Markt. Hoe gaan de studentenverenigingen om met het schrappen van de KEI-week? ‘Als we niet genoeg leden werven, krijgen we het de komende vijf jaar moeilijk.’

Lees meer ⇨

4 mei 2020

Dit jaar geen ontgroeningen bij Vindicat en Albertus

De traditionele ontgroeningen van aspirant-leden bij Vindicat en Albertus gaan dit jaar niet door. De regels rond ‘social distancing’ maken de roemruchte traditie onmogelijk.

Groningen, Brugstraat 8, woonhuis, 19de eeuw op ouder casco; rm 18432
Lees meer ⇨

30 april 2020

Studenten met project ‘Lockdown in 60’

Drie RUG-studenten van University College begonnen met het Instagramaccount ‘Lockdown in 60’. In filmpjes van zestig seconden laten mensen een klein stukje van hun leven tijdens de coronacrisis zien.

Lees meer ⇨

30 april 2020

Rechten haalt alle tentamens voor zomervakantie in

Alle tentamens die bij rechten waren uitgesteld vanwege de coronamaatregelen, worden nog voor de zomervakantie ingehaald. De tentamenperiode duurt daardoor een week langer.

Lees meer ⇨

29 april 2020

Studenten op de Covid-afdeling: ‘Ik voel me machteloos’

Toen Laura von Iven, Paul van Stee en Dora van Elk vanwege corona moesten stoppen met hun coschappen, waren ze blij dat ze op een andere manier konden bijspringen in het ziekenhuis. Maar wat ze nu meemaken zullen ze niet snel meer vergeten.

Lees meer ⇨

29 april 2020

Digitaal toetsen is een hobbelig proces

Het gaat best aardig, met die digitale toetsen, blijkt uit een peiling van UKrant onder 259 studenten. Toch liep bijna zeventig procent wel degelijk tegen problemen aan. ‘Ik werd opeens uit het toetsprogramma gegooid.’

Lees meer ⇨

29 april 2020

Rutte breekt in bij online college RUG

28 april 2020

Jeen wielrent, filosofeert en dicht over corona

Filosofiestudent en wielrenner Jeen de Jong pende vanaf de eerste dag van de lockdown zijn verwondering neer in dichtvorm. Het leidde tot een heuse dichtbundel.

Lees meer ⇨

24 april 2020

Rechten kiest voor slimme online tentamens

Om fraude te voorkomen, kiest rechten niet voor toezichtsoftware tijdens een online tentamen, maar voor een reeks eenvoudige en slimme maatregelen. ‘We geven studenten veel vertrouwen,’ zegt decaan Jan Berend Wezeman.

Lees meer ⇨

24 april 2020

Microbioloog Alex Friedrich: Covid-19 blijft

Arts-microbioloog Alex Friedrich werd het gezicht van de coronacrisis in het Noorden. Hij is positief over de maatregelen die het kabinet dinsdag aankondigde. En pleit voor versoepeling van de maatregelen per regio.

Lees meer ⇨

23 april 2020

Verkiezingen universiteitsraad uitgesteld tot 8 juni

De verkiezingen voor de studentzetels van de universiteitsraad en de faculteitsraden zijn vanwege het coronavirus uitgesteld tot 8 juni.

Lees meer ⇨

23 april 2020

Studenten trekken aan de bel over geld

Studenten sturen donderdag massaal Twitterberichten aan Tweede Kamerleden om hen te wijzen op de zorgwekkende financiële situatie waarin ze zijn beland.

Lees meer ⇨

23 april 2020

KEI-week en opening academisch jaar van de baan

Er komt deze zomer in augustus geen KEI-week zoals Groningen die gewend is en ook geen traditionele opening van het academisch jaar. Dat hebben het KEI-bestuur en het RUG-bestuur woensdag bekend gemaakt.

Lees meer ⇨

22 april 2020

Cvb denkt over extraatje voor RUG-medewerker

Je hebt niks aan het RUG-pasje om gratis koffie of thee te halen of een printje te maken. Het college van bestuur denkt daarom na over aan een extraatje voor medewerkers om ze te compenseren.

Lees meer ⇨

22 april 2020

Zelfzorg in coronatijd: trek die pyjama uit

Word je na zes weken helemaal gek van het binnen zitten? Student-psycholoog Eva Slot en studieadviseur Mirjam Nederveen helpen studenten die het moeilijk hebben. ‘Uitslapen en de hele dag in je pyjama rondlopen is het perfecte recept om in een dip te belanden.’

Lees meer ⇨

21 april 2020

Zes kids. En dan dus thuiswerken?

Vanuit huis een paper schrijven, promovendi begeleiden en ook nog eens online college geven? Probeer dat maar eens als je jonge kinderen hebt. ‘Ik doe de helft van wat ik normaal doe.’

Lees meer ⇨

21 april 2020

Een filosoof en zijn ukelele

In zijn studententijd zei RUG-filosoof Corijn van Mazijk de muziek vaarwel. Pas kort geleden, als gevolg van de corona-uitbraak, vond hij die terug: dankzij een banjo, een ukelele en een eenzaam hutje in Den Andel. ‘Het was eng om de muziek weer serieus te nemen.’

Lees meer ⇨

20 april 2020

Rector: Bestuur Vindicat moet nu leiderschap tonen

De straffen die het bestuur van Vindicat oplegt aan de vijftien leden die door de politie in het weekend uit het verenigingsgebouw werden gehaald, zouden doorslaggevend kunnen zijn in de volgende beoordeling voor heraccreditatie.

Lees meer ⇨

20 april 2020

Lockdown RUG gunstig voor bouwprojecten

De bouwprojecten op RUG-terrein gaan ondanks de coronacrisis gewoon door. Dat heeft zo z’n voordelen, al is het werk daardoor niet per se sneller klaar.

Lees meer ⇨

20 april 2020

Lichtpuntjes van de lockdown

De coronacrisis is voor studenten niet alleen maar slecht nieuws. Sommigen hebben nieuwe activiteiten opgepakt en oude hobby’s herontdekt of overdenken hun leven. ‘Nieuwe dingen proberen helpt me om positief te blijven.’

Lees meer ⇨

18 april 2020

Vindicat negeert coronaregels, politie deelt 15 boetes uit

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag vijftien leden van Vindicat beboet omdat ze samen waren in het pand aan de Grote Markt en zich niet hielden aan de coronaregels. Rector Floris Hamann van Vindicat is woest op de groep studenten.

Lees meer ⇨

17 april 2020

Ook in studentenhuis 1,5 meter aanhouden

De gemeente Groningen ziet een studentenhuis niet als een gezamenlijk huishouden. Dat betekent dat de bewoners zich net als iedereen moeten houden aan alle coronaregels, zoals binnen en buiten anderhalve meter afstand houden.

Lees meer ⇨

17 april 2020

RUG deed al een proef met proctoring-software

De RUG hield vorige week een pilot met zogeheten proctoring-software. Het surveillanceprogramma keek tijdens een online tentamen met tachtig studenten mee.

Lees meer ⇨

16 april 2020

RUG-economen bespreken coronacrisis

Voor de tweede keer hebben economen van de RUG de gevolgen besproken van de coronacrisis voor de economie. Het gesprek is als podcast-video te beluisteren en te zien op YouTube. Deelnemers zijn Laurens Sloot, Viola Angelini, Steven Brakman, Harry Garretsen, Lex Hoogduijn en Elmer Sterken.

16 april 2020

Wat is een (1) huishouden eigenlijk?

Veel studenten wonen met elkaar in een studentenhuis. Ze delen de keuken, de badkamer, de wc. Maar zijn ze ook een (1) huishouden, oftewel, moeten ze zich in de openbare ruimte aan de anderhalve meter afstand houden? De politie in Amstelveen zegt van wel en beboette al zeventien studenten (a 390 euro per persoon). Politiek partijen als CDJA en Student en Stad en nu ook de Groninger Studentenbond (GSb) vragen de gemeente Groningen om duidelijkheid.

16 april 2020

Lockdown week 5

15 april 2020

Hoe ziet de RUG er na de viruscrisis uit?

Hoe ziet de RUG eruit na de viruscrisis? Wat als de anderhalvemetereconomie nog jaren duurt? Hoe geven we dan college, hoe gaan we in de bus van het station naar Zernike? Het RUG-bestuur roept de hele universiteit op om mee te denken.

Lees meer ⇨

15 april 2020

Daten in tijden van corona

Daten studenten eigenlijk nog wel sinds de coronacrisis? En als je het er dan op waagt, kies je dan voor real life? Of toch maar virtueel daten? ‘Je kan jammer genoeg geen seks hebben als je anderhalve meter afstand houdt.’

Lees meer ⇨

15 april 2020

Niet chillen op je eigen stoep

Doe je je best om met je huisgenoten de quarantaineregels netjes te volgen, blijkt dat zelfs de autoriteiten niet weten of een studentenhuis nu een huishouden is of niet. Maar hoe hou je anderhalve meter afstand in een huis met negen mensen?

Lees meer ⇨

15 april 2020

Wetenschap waarschuwt voor corona-app

Wees kritisch bij de inzet van een app om het coronavirus te bestrijden, zegt hoogleraar logica en cognitie Rineke Verbrugge samen met 59 andere kritische wetenschappers.

Lees meer ⇨

14 april 2020

Ready to rumble!!

Intussen op een werkkamer van een RUG-docent…

https://twitter.com/richardjongapin/status/1249955342651457536?ref_src=twsrc%5Etfw

14 april 2020

Geodienst maakt afhaalkaart

De restaurants zijn gesloten, maar bij veel eetgelegenheden kun je wel een maaltijd ophalen. Scheelt een bezoek aan de supermarkt en je steunt de horeca. De Geodienst van de RUG ontwikkelt een kaart waarop je kunt zien welke restauranthouders ondanks corona in de keuken staan. De kaart is (nog) niet compleet. Dus wie suggesties heeft, sein de Geodienst in.

10 april 2020

Minder aanmeldingen bij de studentpsycholoog

De wachtlijst voor een intakegesprek met een studentpsycholoog bij het Student Service Centre (SSC) is behoorlijk verkort. Studenten kunnen nu soms zelfs binnen een week terecht. De oorzaak is simpel: veel studenten zijn uit Groningen vertrokken en zitten bij hun ouders.

Lees meer ⇨

9 april 2020

Zo ontwikkelde de epidemie zich in Nederland

De kaart is een samenwerking van de Aletta Jacobs School for Public Health en de Geodienst van de RUG.

8 april 2020

RUG-bestuur: Universiteit heeft maatwerk nodig

Rector Cisca Wijmenga, collegevoorzitter Jouke de Vries en bestuurslid Hans Biemans (financiën) beantwoorden de komende tijd wekelijks in UKrant de meest actuele/prangende vragen uit de academische gemeenschap. Maar, zo waarschuwen ze: Op heel veel vragen zijn nog geen antwoorden.

Lees meer ⇨

8 april 2020

5 vragen over mijn kamer en de huur

Veel studenten zitten de coronacrisis uit bij hun familie. Wat zijn je rechten als je de huur van je kamer niet kunt betalen of je contract wilt opzeggen?

Lees meer ⇨

7 april 2020

Hoe ver willen wij gaan voor die ander?

Toen gedragspsycholoog Pontus Leander de coronastorm zag naderen, wist hij een ding zeker: ik moet iets doen. Nu leidt hij een wereldwijd onderzoek naar hoe mensen zich voelen en gedragen tijdens de pandemie. Want als we dit willen stoppen, hebben we kennis nodig.

Lees meer ⇨

7 april 2020

Eerste digitale promotie eindigt met Zoom-feestje

Door de coronacrisis liggen alle gewone promoties stil, en dus moest er een alternatief komen. De eerste digitale promotie aan de RUG was maandag die van toxicoloog Danial Afsharzadeh.

Lees meer ⇨

7 april 2020

Afstudeeronderzoek kan in de prullenbak

Veel afstudeerprojecten zijn door de coronacrisis abrupt ten einde gekomen, bijvoorbeeld omdat studenten hun labonderzoek niet kunnen afronden. Vooral voor internationale studenten kan dit grote gevolgen hebben. ‘Ik heb alles, behalve de conclusies.’

Lees meer ⇨

6 april 2020

Geloven we dat de coronamaatregelen werken?

Wat vinden mensen eigenlijk van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus? Geloven we dat ze werken? Gedragspsycholoog Arie Dijkstra zette razendsnel een online vragenlijst op.

Lees meer ⇨

6 april 2020

Van de nood een deugd maken

Een niet al te groot tafeltje, een badhanddoek, een waslijn en voila, je hebt je eigen buitenkantoor in de schaduw op een mooie zonnige lentedag. In elkaar geknutseld door Tjitske Schokker, studentassessor in het college van bestuur van de RUG.

6 april 2020

Eerste digitale promotie op de RUG

Geen fysieke colleges, en ook geen fysieke promoties voorlopig op de RUG. Maandag was de eerste digitale promotie; beetje eenzaam, en de anderhalve meter afstand wordt strikt in acht gehouden, maar er stond voor de promovendus wel een mooie bos bloemen klaar.

3 april 2020

Vechten tegen corona met maar tien bedden op de ic

Geneeskundestudent Elena Bensi liep coschappen op Curaçao toen de coronacrisis uitbrak. Nu zit ze vast op het tropische eiland. ‘Dit voelt niet echt.’

Lees meer ⇨

3 april 2020

My home is my office

2 april 2020

Corona in kaart

De Geodienst van de RUG heeft in opdracht van de Aletta Jacobs School of Public Health een kaart gemaakt die inzicht geeft in het aantal coronapatiënten (geregistreerde besmettingen) per gemeente. De kaart laat de cijfers per gemeente zien, onder meer in vergelijking tot regionale en landelijke trends, en wordt elke dag geactualiseerd.

Lees meer ⇨

2 april 2020

‘De echte schok in de wereldhandel komt nog’

De wereldeconomie, en daarom zeker ook de open Nederlandse economie, krijgt zware klappen door de coronacrisis, vreest RUG-hoogleraar economische groei en ontwikkeling Marcel Timmer. ‘Je kunt blindelings voorspellen dat de vraag naar goederen uit Nederland zal afnemen.’

De Rotterdamse haven is een goede graadmeter voor de ontwikkeling van de Nederlandse economie.
Lees meer ⇨

2 april 2020

Intussen gaat de RUG moedig voorwaarts

2 april 2020

‘Al mijn werk lijkt voor niets te zijn geweest’

Internationale studenten Conor Ward en Kathleen Scherer zien door het coronavirus hun geld in rook opgaan. Ze zijn teleurgesteld dat de universiteit niet meer steun verleent. ‘Ik vraag me af waar ons geld naartoe gaat.’

Lees meer ⇨

1 april 2020

‘Ik wil terug naar mijn uni en mijn vrienden’

Honderden internationale studenten vluchtten weg uit Groningen, terug naar hun thuisland. ‘Ik heb boeken en aantekeningen voor mijn scriptie ingepakt. Voor iets anders was geen tijd.’

Lees meer ⇨

1 april 2020

Gelukkig, de Spelen zijn eindelijk afgelast

De Olympische Spelen in Tokio, Diamond League-wedstrijden in China en de Ronde van Drenthe verdwenen allemaal van de sportkalender. De trainingsschema’s van RUG-atleten Thijmen Kupers en Lonneke Uneken en Aegir-roeier Melvin Twellaar kunnen de prullenbak in.

Lees meer ⇨

1 april 2020

Van AC/DC naar Het Goede Doel

Thuiswerken heeft wel degelijk voordelen, constateert Casper Albers op Twitter. De RUG-statisticus, een muziekfanaat die vaak te zien is in een shirt met een muziekband erop, draait al zijn elpees tussen de bedrijven door.

31 maart 2020

Q&A over corona met rector Cisca Wijmenga

In de nieuwste aflevering van de RUG-podcast In de Wetenschap staat, niet erg verwonderlijk, het coronavirus centraal. Rector magnificus Cisca Wijmenga beantwoordt daarin vragen die studenten en medewerkers vooraf hebben ingestuurd. De podcast is te beluisteren via Spotify, Apple Podcast, Stitcher of via de eigen RSS-feed van de RUG.

Lees meer ⇨

31 maart 2020

Online college geven doe je zo!

Over de hele universiteit bereiden RUG-docenten zich voor op hun allereerste videocolleges. Hoe pakken ze dat aan? En wat moeten ze absoluut níet doen? Collega’s die de stap al hebben gemaakt, geven tips. ‘Verwacht niet dat alles meteen gaat zoals gepland.’

Lees meer ⇨

31 maart 2020

Online vergaderen? De RUG krijgt de smaak te pakken

Face to face vergaderen zit er voorlopig niet in. CIT van de RUG biedt de mogelijkheid om met Google Hangouts toch een meeting te beleggen. En daar is de afgelopen week al meer dan 40.000 keer gebruik van gemaakt.

31 maart 2020

Wie wordt er ziek van corona en wie niet?

Waarom maakt het coronavirus sommige mensen doodziek en anderen niet? Geneticus Lude Franke denkt dat hun genen daar iets mee te maken hebben. Franke staat aan het hoofd van een groot onderzoek van Lifelines naar coronaverschijnselen dat deze week begint.

Lees meer ⇨

30 maart 2020

Pokemons vangen op Zernike

Universitair hoofddocent Richard Jong A Pin van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde komt er ineens achter dat er in deze coronatijden rond de uitgestorven RUG-gebouwen nog steeds veel is te beleven, en nog spannende dingen ook.

https://twitter.com/richardjongapin/status/1244703898914471936?ref_src=twsrc%5Etfw

30 maart 2020

Had je eindelijk al de hotshots bij elkaar… weg promotie

Je hebt er jarenlang hard voor gewerkt en veel moeite gedaan om collega’s, vrienden en familie bij elkaar te krijgen op die ene speciale dag van je promotie. En dan duikt het coronavirus op.

Lees meer ⇨

30 maart 2020

Groot onderzoek in Noorden naar coronavirus

Ruim 135.000 mensen in Noord-Nederland krijgen binnenkort wekelijks een vragenlijst toegestuurd met vragen over het coronavirus.

Lees meer ⇨

30 maart 2020

Zo blijft de RUG toch (een beetje) op de been

De CIT servicedesk van de RUG draait overuren om de zaak een beetje draaiende te houden.

27 maart 2020

RUG-economen bespreken gevolgen corona

Zes economen van de RUG bespreken in deze combinatie van videoconferencing/podcast de gevolgen van de coronapandemie voor de Nederlandse en mondiale economie, de internationale handel en het consumentengedrag. De video is opgenomen in de huis- en werkkamers van de deelnemers. Dat zijn Laurens Sloot, Steven Brakman, Harry Garretsen, Marijke Leliveld, Bart Los en Elmer Sterken.

27 maart 2020

Op-ed: On privilege, (old) parents, and a pandemic

Adjunct-hoogleraar Esha Mendiratta van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) komt uit India. Ze maak zich vanwege de coronapandemie grote zorgen over haar land, familie en (oude) ouders: ‘Social distancing is impossible in a country of 1.3 billion people, where more than a 100 million are crammed into slums.’ (alleen in het Engels)

Lees meer ⇨

27 maart 2020

Geldbrief Universiteitsfonds valt verkeerd

Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) wil dat studenten die in het buitenland zaten snel hun papierwerk in orde maken zodat kan worden bepaald of een deel van de subsidie moet worden teruggestort. Het leidt tot verontwaardiging. ‘Dit is geen goede toon en timing.’

Lees meer ⇨

27 maart 2020

De vrijmibo op de RUG, maar dan anders

Corona of niet, de vrijmibo gaat op de RUG gewoon door. Maar wel een beetje anders dan anders.

26 maart 2020

Blut door corona? Collegegeld in mei betalen

Studenten die donderdag hun collegegeld niet kunnen betalen vanwege het coronavirus, hoeven dat van de RUG pas in mei te doen.

Lees meer ⇨

26 maart 2020

Video: Eindelijk plek in lijn 15

Nu de gebouwen van de RUG gesloten zijn, heeft lijn 15 naar Zernike weinig passagiers meer. Eén voordeel: het rijdt lekker door over de lege straten.

Lees meer ⇨

26 maart 2020

Video: Zo rustig was Zernike nog nooit…

Van een bedrijvige plek is Zernike veranderd in een verzameling uitgestorven straten en gebouwen. Dat heeft ook zo z’n schoonheid.

Lees meer ⇨

26 maart 2020

… en de Groningse binnenstad ook niet

Foto: Ritzo ten Cate

25 maart 2020

Tentamens zorgen voor veel onzekerheid

Er is nog steeds grote onzekerheid over de tentamens aan de RUG. Studenten overspoelen docenten met mails. Maar de docenten weten het ook niet.

Lees meer ⇨

25 maart 2020

Online onderwijs: ‘Goh, het werkt eigenlijk best goed’

Zelfs de grootste digibeet moet eraan geloven: colleges geven én volgen gaat voorlopig helemaal digitaal. En dat werkt verrassend goed, vinden studenten en docenten. ‘Er is al veel meer mogelijk dan we beseften.’

Lees meer ⇨

24 maart 2020

Internationals kunnen huurcontract laten ontbinden

Internationale studenten die een kamer bij de SSH of een containerwoning bij Rizoem huren, kunnen hun doorlopende contract laten ontbinden. Dat heeft de RUG, die garant staat voor leegstand, besloten.

Lees meer ⇨

24 maart 2020

‘Vakkenvullen voelt nu extra nuttig’

Terwijl andere studenten zoveel mogelijk thuis blijven, zijn Hannah Kloppenburg en Wytske Schotanus hard aan het werk in de supermarkt. Met dubbele gevoelens: ‘Niet iedereen houdt afstand.’

Lees meer ⇨

23 maart 2020

Achter de schermen bij CIT: deze mensen zetten de RUG online

Nu de fysieke colleges zijn geschrapt tot aan het eind van dit academisch jaar, is het alle hens aan dek voor de mensen die onlinecolleges mogelijk moeten maken. ‘We bouwen het vliegtuig terwijl we vliegen.’

Lees meer ⇨

23 maart 2020

‘Trots dat iedereen de schouders eronder zet’

In een paar dagen tijd leidde het crisisteam van de RUG een gemeenschap van ruim 38.000 mensen naar een nieuwe werkelijkheid. UKrant sprak Hans Biemans van het college van bestuur over de totstandkoming van de maatregelen en de gevolgen voor de toekomst.

Lees meer ⇨

22 maart 2020

Rector Cisca Wijmenga: Anderhalve meter!

Rector Cisca Wijmenga van de RUG zegt het in een videoboodschap van de Veiligheidsregio Groningen nog maar eens: Blijf minstens anderhalve meter uit elkaars buurt.

20 maart 2020

CvB-voorzitter Jouke de Vries: ‘Het is stil op de RUG’

Voorzitter Jouke de Vries van het college van bestuur richt zich in een videoboodschap op YouTube tot de academische gemeenschap in Groningen.

20 maart 2020

Geen fysieke colleges tot eind augustus

De collegezalen van de RUG blijven tot het einde van dit academisch jaar leeg. Alle fysieke colleges en tentamens zijn tot en met 31 augustus opgeschort vanwege het coronavirus.

Het Broerplein was de afgelopen dagen vrijwel verlaten. Dat blijft zo tot eind augustus.
Lees meer ⇨

20 maart 2020

De nieuwe werkelijkheid

De nieuwe werkelijkheid begint al een beetje te wennen.

19 maart 2020

‘Blijven jullie binnen voor ons?’

Meer woorden zijn niet nodig.

19 maart 2020

Coronamedicijn bestaat misschien al

Heel misschien ligt een medicijn tegen het coronavirus al op een labtafel van de RUG. Onderzoeker Paul Hagedoorn werkt als een paard om het geschikt te maken voor een test op proefpersonen. Mogelijk al over vier weken.

Lees meer ⇨

19 maart 2020

Soepeler bindend studieadvies vanwege crisis

Eerstejaarsstudenten die dit academisch jaar door de coronacrisis niet genoeg studiepunten halen, mogen toch door naar het tweede jaar om dan alsnog de norm te halen. Dat heeft minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs besloten.

Lees meer ⇨

19 maart 2020

Voor elkaar op d’Olle Grieze

Mooie beelden (van woensdag overigens) van de Martinitoren.

19 maart 2020

Boegbeeld UMCG heeft corona

RUG-hoogleraar en afdelingshoofd van de medische microbiologie en infectiepreventie in het UMCG Alex Friedrich is besmet met het coronavirus. Dat maakte het UMCG donderdag bekend. ‘Hij is letterlijk en figuurlijk ons gezicht in deze tijden.’

De besmetting kwam aan het licht tijdens testen die het ziekenhuis uitvoert onder medewerkers. In totaal zijn er nu 656 testen gedaan, 28 mensen zijn besmet.

19 maart 2020

RUG: geen buitenlandse reizen meer

Het college van bestuur van de RUG heeft besloten dat per direct een internationaal reisverbod geldt voor alle medewerkers en studenten. Dat komt erop neer dat dienstreizen naar het buitenland niet meer zijn toegestaan. De maatregel geldt in ieder geval tot 10 april, maar kan worden verlengd.

19 maart 2020

Academiegebouw op slot, promotie in je normale kloffie

RUG-statisticus (en UKrant-columnist) Casper Albers had donderdag een promotie van een student in Leiden. Hij was daar niet, vanzelfsprekend. Het ging deze keer via Skype.

Albers zat achter zijn pc, in zijn normale kloffie (zie het inzetje rechtsboven). Geen toga, wat toch de mores is bij zo’n gelegenheid? Nee, geen toga, bekende hij op Twitter. Want die hangt in het Academiegebouw en het Academiegebouw zit op slot.

19 maart 2020

VSNU en Onderwijs praten over studievoortgang

Studenten zitten met tal van vragen over de voortgang van hun studie. Het ministerie van Onderwijs en de koepelorganisatie van universiteiten VSNU bespreken donderdagmiddag hoe het verder moet met het bindend studieadvies, collegegeld, inschrijvingen voor bachelor- en masterprogramma’s, de financiële gevolgen en de repatriëring van personeel en studenten die nu nog in het buitenland verblijven.

19 maart 2020

Oproep LSVb: Waar loop jij tegenaan?

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) doet een oproep aan studerend Nederland: waar loop jij tegenaan tijdens de coronacrisis, waar maak je je zorgen over? De vakbond wil die verhalen meenemen in een gesprek met de minister van Onderwijs donderdag.

19 maart 2020

LSVb: ‘Universiteiten en huurbazen, wees coulant’

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) maakt zich zorgen over studenten die de komende tijd in financiële problemen kunnen komen door het coronavirus. Zij raken immers massaal hun bijbaantje kwijt.

Lees meer ⇨

19 maart 2020

Ouderen en zieken zijn kwetsbaar voor corona, maar voor jongeren leidt het hooguit tot een griepje. Toch? Nou nee, want wat als je astma hebt? Of diabetes? ‘Op het moment dat ik besmet raak, kan dat tien keer erger worden.’

Lees meer ⇨

19 maart 2020

Geen fysieke colleges meer in Leiden, RUG denkt nog na

De Universiteit Leiden geeft dit academisch jaar geen fysiek onderwijs meer. Ook tentamens worden niet meer fysiek afgenomen. Alles gaat, voor zover mogelijk, online. Dat maakte de universiteit donderdag bekend. Het collegejaar loopt tot en met 31 augustus.

Het is nog onduidelijk of de RUG Leiden hierin volgt. Een woordvoerder zegt dat er wel over wordt gesproken, maar dat er nog geen besluit is genomen.

18 maart 2020

Vindicat biedt oppasdienst aan voor cruciale beroepen

Studentenvereniging Vindicat atque Polit gaat in samenwerking met oppasdienst Toppas Groningen gratis oppas aanbieden voor ouders met thuisblijvende kinderen. Gezamenlijk zijn er meer dan 250 ervaren studentenoppassers beschikbaar, die hun vrijgekomen tijd graag inzetten om werkende ouders in cruciale sectoren en beroepen te ondersteunen.

In nauw overleg met burgemeester Koen Schuiling van Groningen en Veiligheidsregio Groningen is afgelopen dagen gewerkt aan optimale uitvoering van deze actie.

Het initiatief wordt ook onderdeel van het nieuwe platform Studentvoorstad.nl waar alle Groningse studenteninitiatieven worden gebundeld. Eerder lanceerden medisch studenten plannen om zorgverleners te ondersteunen.

18 maart 2020

De Grote Sluiting; bijna al het onderzoek ligt stil

Met een schok is het experimenteel onderzoek aan de RUG tot stilstand gekomen. Onderzoekers doen hun best om te gaan met een van de grootste crises ooit aan de universiteit. ‘We kunnen alleen computersimulaties doen en artikelen schrijven.’

Lees meer ⇨

18 maart 2020

Geen bijbaantje meer: ‘Hoe betaal ik nu mijn huur?’

Door het coronavirus lopen veel studenten inkomsten mis. Omdat ze vaak werken op flexcontracten, krijgen ze niet doorbetaald nu hun bar, restaurant of bedrijf de deuren heeft gesloten. Dat terwijl ze het geld goed kunnen gebruiken.

‘Ik weet zeker dat mijn ouders in Roemenië minder inkomsten gaan hebben’, zegt student Miruna Lucaci. ‘Dat speelt ook mee in mijn zorgen. Ik wil niet dat ik hun lasten nog eens extra verzwaar, als ik het hier financieel niet red’.

Lees meer ⇨

18 maart 2020

Een luisterend oor tegen eenzaamheid

Internationals die nog in Groningen verblijven en zich eenzaam voelen, kunnen bij de RUG aankloppen. ‘We kunnen ons goed voorstellen dat de huidige situatie voor internationale studenten kan leiden tot beperkte sociale contacten of zelfs isolement’, schrijft de RUG.

Studenten die behoefte hebben ‘aan een luisterend oor’ kunnen zich melden bij hun studieadviseur, het Student Service Centre (SSC) of de RUG-vertrouwenspersoon Marjolein Renker (050-3635435 of [email protected]).

Dat kan ook bij All Ears, dat vorig jaar werd opgezet door RUG-medewerkers. All Ears geeft studenten de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan ‘in deze onzekere tijd’. Het normale inloopspreekuur is nu wel vervangen door een telefonisch spreekuur, op dinsdag- en donderdagmiddag van twee tot vier.

Je kunt een mail sturen naar info@allearsgroningen. Je gesprek wordt dan ingepland. Ook kun je het contactformulier invullen op de website: www.allearsgroningen.nl

18 maart 2020

Nieuwe dilemma’s

Thuiswerken heeft ook nadelen. De afstanden thuis halen het gewoon niet bij de afstanden op de RUG, dus we bewegen een stuk minder. Een extra wandeling maken is de oplossing.

17 maart 2020

Medisch studenten als vrijwilliger aan de slag

Medisch studenten van de RUG zijn een platform gestart om zorginstellingen te koppelen aan studenten die vrijwillig aan de slag willen.

Op de site covidvrijwilliger.nl hebben zich binnen een paar uur meer dan tweehonderd studenten gemeld. Ook hebben de eerste zorginstellingen al contact opgenomen om vrijwilligers in te zetten.

Afdelingen binnen het UMCG en de GGD kunnen de hulp van de studenten goed gebruiken. De laatste heeft bijvoorbeeld extra mankracht nodig om alle telefoontjes op het algemene informatienummer te kunnen beantwoorden.

Lees meer ⇨

17 maart 2020

Was het wel slim om in Groningen te blijven?

Veel internationale studenten zijn teruggegaan naar hun thuisland. Volgens de bewoners van de Upsilonflat in de Antaresstraat is daar nog maar een kwart van de mensen aanwezig.

‘De paniek die ontstond toen de lockdown werd aangekondigd was besmettelijk’, zegt student Aitana López. ‘Iedereen pakte in en vertrok, of was plannen aan het maken om weg te gaan. Daardoor vraag ik me nu ook af of het wel slim van me was om in Groningen te blijven.’

Lees meer ⇨

17 maart 2020

Student Kim Jelsma dicht op Insta over corona

De Groningse student Kim Jelsma publiceert onder de naam Uitgeknipt gedichten op Instagram met woorden of zinnen die uit boeken zijn geknipt.

https://www.instagram.com/p/B9zuYBgF5Gn/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

17 maart 2020

Studentenhoreca is extra de pineut

Voor horecazaken in Groningen die flink op de klandizie van studenten leunen, is de gedwongen sluiting extra lastig. Want overstappen op bezorgdiensten is niet altijd een optie.

‘Dit is lastig te bevatten voor een zaak waar het tot eergisteren goed druk was’, zegt de eigenaar van de populaire zaak The Smooth Brothers.

Horeca op slot, de terrassen zijn leeg.
Lees meer ⇨

17 maart 2020

Rechten waarschuwt studenten rechtseconomie

De Faculteit Rechtsgeleerdheid heeft een mail rondgestuurd naar studenten die mogelijk op 6 maart aanwezig waren bij de werkgroep rechtseconomie en bij de hoorcolleges van dat vak op maandag 9 en woensdag 11 maart.

Een van de studenten heeft volgens de faculteit ziekteverschijnselen die wijzen op besmetting met het coronavirus. Zeker is dat niet, want niet iedereen wordt meer getest. Des te belangrijker is het, aldus het faculteitsbestuur, om de richtlijnen van het RIVM te blijven opvolgen.

16 maart 2020

Oproep van studenten: Geef bloed

Lijst Calimero, een van de studentenpartij in de universiteitsraad, schaart zich achter de oproep van Sanquin en roept medestudenten op om bloed te geven.

16 maart 2020

Oppassistenten schieten zorgverleners te hulp

Nu de scholen dicht zijn, komen zorgmedewerkers met kinderen in de problemen. Met Oppassistent Groningen schieten geneeskundestudenten Hannah, Isa, Manon en Rianne te hulp. Met succes, want de aanmeldingen stromen binnen.

Het idee ontstond toen het viertal zaterdag bij elkaar kwam om spelletjes te spelen. ‘We lopen alle vier coschappen in ziekenhuizen in de omgeving, maar door de corona-maatregelen kwamen we ineens thuis te zitten’, vertelt Hannah.

Lees meer ⇨

16 maart 2020

Wat met de tentamenweek?

De gevolgen van de coronamaatregelen voor de tentamenweek zijn nog onduidelijk. Het crisisteam van de universiteit draait overuren om onderwijs en onderzoek op poten te houden.

De ‘lockdown’ duurt in ieder geval tot en met 10 april en dat zal gevolgen hebben voor de tentamenperiode die 23 maart begint. Gaan tentamens door? En zo ja, in welke vorm? Hoe zit het met eventuele studievertraging?

‘Het zijn precies de vragen die we nu proberen te beantwoorden’, zegt RUG-woordvoerder Jorien Bakker. De universiteit verwacht in de loop van de week meer duidelijkheid te kunnen scheppen.

Allerlei vergaderingen en bijeenkomsten zijn afgelast, waaronder die van de Universiteitsraad.

Lees meer ⇨

15 maart 2020

RUG zit op slot

Alle gebouwen van de RUG in de binnenstad en op Zernike zijn maandag op slot gegaan. Alleen de meest essentiële diensten blijven operationeel.

De eerste onlinecolleges zijn maandag begonnen en iedereen maakt er het beste van, al is het soms met vallen en opstaan. Nagenoeg iedereen werkt vanuit huis.

Lees meer ⇨

12 maart 2020

Geen colleges

Vanaf vrijdag 13 maart tot in ieder geval vrijdag 10 april worden alle fysieke colleges en tentamens op de RUG afgelast. Waar mogelijk zullen colleges en tentamens online worden aangeboden.

Lees meer ⇨

Toon minder nieuws

Engels

12 December 2020 | 5-1-2021, 21:39
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties