Studentenhuis moet zich ook aan 1,5 meter houden

Overtreder loopt risico op forse boete

Studentenhuis moet zich ook aan 1,5 meter houden

Is een studentenhuis één huishouden? De gemeente Groningen is er duidelijk over: nee. Bewoners die zich niet aan de coronabeperkingen houden kunnen dus een stevige boete krijgen.
16 april om 13:39 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
april 16 at 13:39 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar photo

Door Thijs Fens

16 april om 13:39 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
Avatar photo

By Thijs Fens

april 16 at 13:39 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar photo

Thijs Fens

Freelancejournalist Volledig bio Freelance journalist Full bio

Volgens woordvoerder Manon Hoiting van de gemeente Groningen moeten  bewoners van een studentenhuis afstand van elkaar houden. Dit geldt ook als zij met huisgenoten naar buiten gaan. De stoep voor een studentenhuis valt er ook onder, omdat het openbare ruimte betreft.

Maar er is veel onduidelijkheid over de toepassing van de regel. Studenten die in een huis wonen, delen vaak een badkamer, wc en keuken. Anderhalve meter afstand houden is dan heel lastig. En als ze naar buiten gaan, hoeven ze zich niet te houden aan de anderhalve meter, net zoals gezinnen dat ook niet hoeven, denken veel studenten.

Boetes

De politie in bijvoorbeeld Amstelveen ziet dat heel anders. Die beboette eerder deze week zeventien studenten omdat zij buiten aan een tafel zaten met als argument dat ze immers ook samenwonen en dus een huishouden vormen.

Meerdere politieke partijen hadden de gemeente Groningen om duidelijkheid gevraagd of de coronaregels gelden voor studentenhuizen. Zo schreef de jongerenafdeling van het CDA een open brief, waarin ze vroeg om opheldering en het intrekken van boetes.

Ook studentenpartij De Vrije Student vroeg de Groningse burgemeester Koen Schuiling om de regels te verduidelijken en aan te passen aan de woonsituatie van studenten. De politieke partij Student en Stad sloot zich hierbij aan.

Politie volgt

De gemeente Groningen stelt nu duidelijk dat een studentenhuis geen huishouden is. De politie volgt de gemeente daarin. ‘Als er een noodverordening uitstaat, dan kunnen wij daarop handhaven. Als studenten geen huishouden vormen maar zich toch zo gedragen, dan zijn boetes mogelijk’, vertelt Evelien Aangeenbrug, woordvoerder van de politie Noord-Nederland.

Maar daar zijn gemeente en politie niet op uit, aldus Hoiting en Aangeenbrug. ‘We spreken mensen allereerst gewoon aan’, zegt Aangeenbrug. ‘We zijn er echt niet op uit om studenten te beboeten en proberen het met een gesprek af te doen.’

Gezond verstand

‘We vragen de studenten vooral om hun gezond verstand te gebruiken’, zegt Hoiting. Volgens haar probeert de gemeente de studenten daarbij te helpen. Zo heeft de gemeente de afgelopen week met meerdere studentenverenigingen om tafel gezeten om over de coronamaatregelen te praten. 

‘Hoe ervaren de studenten de maatregelen? Hoe kan je die maatregelen in huis toepassen? Waar loop je tegenaan? Dat soort vragen’, zegt Hoiting. Onder meer Vindicat, Albertus, de Groninger Studentenbond (GSb) en ESN waren van de partij.

De gemeente snapt dat studenten met veel vragen zitten, en blijft daarom met ze om tafel gaan. ‘Volgende week hebben we weer een samenkomst met een aantal studentenverenigingen. We blijven in gesprek met elkaar. Dat is in deze bijzondere situatie erg belangrijk’, zegt Hoiting.

16 April 2020 | 22-11-2020, 16:20
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties