Medezeggenschap stond aan het begin van de crisis buitenspel

Wie of wat is het crisisteam?

Medezeggenschap stond aan begin van crisis buitenspel

De medezeggenschap op de RUG heeft de eerste weken van de coronacrisis buitenspel gestaan. Dat kon niet anders, zei cvb-voorzitter Jouke de Vries donderdag in de universiteitsraad. ‘We moesten snel handelen.’
2 juli om 13:38 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
juli 2 at 13:38 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Door Rob Siebelink

2 juli om 13:38 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar photo

By Rob Siebelink

juli 2 at 13:38 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.

Op het moment dat het coronavirus ook in Nederland uitbrak, moest het cvb snel een serie maatregelen nemen om ‘op verantwoorde wijze onderwijs te kunnen blijven geven’, aldus het RUG-bestuur.

Dat leidde ertoe dat er vanaf medio maart geen fysiek onderwijs meer werd gegeven, bijna al het onderzoek werd opgeschort en de RUG in lockdown ging. Dat gebeurde allemaal zonder dat de universiteitsraad of andere vormen van medezeggenschap daarin werden gekend, zo luidde de kritiek uit de universiteitsraad.

De RUG had geen keus, legde cvb-voorzitter Jouke de Vries uit. De universiteit moest snel handelen en was daartoe ook genoodzaakt op grond van de maatregelen van het kabinet en de Veiligheidsregio Groningen.

Enorme opgave

De universiteit stond op dat moment voor een enorme opgave om onderwijs en veiligheid te blijven garanderen, aldus De Vries. ‘We moesten snel handelen, anders hadden we andere problemen gehad. Dat daarbij de medezeggenschap is opgeschort… misschien de eerste weken wel.’

De universiteitsraad had zich eerder kritisch uitgelaten over de in zijn ogen weinig democratische en transparante werkwijze. ‘Wie beslist er eigenlijk over ons?’ vroeg Antoon de Baets van de Personeelsfractie zich af.

Want opeens was er op de RUG het Centrale Crisisteam (CCT) waarvan niemand het bestaan noch de samenstelling kent, zei De Baets. Toch besliste dat team over tal van cruciale zaken, waarbij de medezeggenschap wel erg gemakkelijk aan de kant werd gezet.

9/11

Het CCT is echter niet nieuw, aldus cvb-voorzitter De Vries. Dat bestaat al sinds de terroristische aanslagen in de VS in september 2001, op aandringen indertijd van het ministerie van Onderwijs. Zo’n team leidt een slapend bestaan en wordt geactiveerd als dat nodig is.

‘Je hebt iets nodig als je in een acute crisis snel moet reageren’, zei De Vries. Dat was volgens hem het geval bij de uitbraak van corona in Nederland. De bewegingsruimte van de RUG was bovendien beperkt, omdat die ook werd en wordt bepaald door de Veiligheidsregio en de Groningse burgemeester Koen Schuiling. De situatie is later wel weer zoveel mogelijk genormaliseerd, benadrukte hij. 

Chinese ambassadeur

Het cvb legde een dertig kantjes tellend verslag voor aan de u-raad over hoe het crisisteam en het cvb de afgelopen maanden tijdens de coronacrisis hebben geopereerd.

Opmerkelijk detail daarin is de melding van het bezoek eind februari aan de RUG door de Chinese ambassadeur in Nederland, Xu Hong. De ambassadeur, zelf afkomstig uit Wuhan (de stad waar corona voor het eerst uitbrak) heeft toen aangeboden gegevens over het virus en de verspreiding ervan uit te wisselen met het UMCG.

Het CCT heeft vervolgens contact gelegd tussen de afdeling infectieziekten van het ziekenhuis en microbioloog Alex Friedrich, en ziekenhuizen in Wuhan. 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties