Wetenschap

RUG-farmaceuten zetten alles op alles

Coronamedicijn bestaat misschien al

Heel misschien ligt een medicijn tegen het coronavirus al op een labtafel van de RUG. Onderzoeker Paul Hagedoorn werkt als een paard om het geschikt te maken voor een test op proefpersonen. 
Avatar foto

Door Christien Boomsma

19 maart om 17:12 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:15 uur.
Avatar foto

By Christien Boomsma

maart 19 at 17:12 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:15 PM.
Avatar foto

Christien Boomsma

Achtergrondcoördinator en wetenschapsredacteur Volledig bio » Background coordinator and science editor Full bio »
Paul Hagedoorn

Hij is helemaal alleen in het immense laboratorium aan de Antonius Deusinglaan. Niemand anders mag naar binnen, maar voor onderzoeker farmaceutische technologie Paul Hagedoorn gelden de normale regels niet. Hij werkt immers aan een mogelijk medicijn tegen het coronavirus. ‘Dit zou het verschil kunnen maken’, zegt hij, zonder overdrijving. 

Hij benadrukt: het is géén nieuw, maar een bestaand medicijn. Het verschil zit in het toedienen ervan: met een inhaler. En het is nog helemaal niet zeker dat het ook werkt.

Het begon iets meer dan anderhalve week geleden, toen Hagedoorn een telefoontje kreeg van hoogleraar farmacie Erik Frijlink. Die had in de literatuur gelezen over twee middelen tegen malaria, chloroquine en hydroxychloroquine, die mogelijk ook werken tegen het gevreesde coronavirus. ‘Op celniveau is aangetoond dat er positieve effecten zijn’, zegt Hagedoorn. 

Wetenschappers zijn er nog niet uit hoe ze die effecten kunnen verklaren. Het zou kunnen zijn dat deze stoffen bij toediening worden omgezet in een positief geladen deeltje dat langer in de cel blijft en daardoor als het ware toegang tot de cel blokkeert voor het virus. ‘Maar er zijn ook andere verklaringen.’

Niet storen

Maar, zei Frijlink, als we nu eens meteen aan de slag gaan om ervoor te zorgen dat dit medicijn op de snelste, meest effectieve manier kan worden toegediend aan een patiënt? 

Denk aan een suikerkorrel die je in 25 miljoen deeltjes moet verkleinen

Nu werken Hagedoorn en Frijlink vaker samen. Ze houden zich bezig met het ontwikkelen van speciale inhalatoren, waarmee je medicijnen zo efficiënt mogelijk kunt toedienen aan de patiënt. Dat deden ze voor astma en COPD, maar ook voor minder voor de hand liggende ziekten: Parkinson bijvoorbeeld en tbc.

Zou niet juíst voor een virus als COVID-19 een inhalator de ideale manier zijn? ‘Je brengt de medicijnen rechtstreeks naar het doelgebied’, vertelt Hagedoorn. ‘De longen.’ 

Dat was het moment dat Hagedoorns leven op zijn kop kwam te staan. Hij bestelde de benodigde grondstoffen, die gelukkig al na een dag in zijn lab arriveerden. Hij leegde zijn hele agenda, zegde alle afspraken af. Zijn collega’s – die toen nog gewoon aan het werk waren – kregen te horen dat ze hem niet mochten storen. ‘Laat Paul met rust en stoor hem verder niet meer.’ En Hagedoorn gooide al zijn energie op dit project. 

Suikerkorrel

Want je kunt deze chloroquine niet zomaar toedienen aan de longen, legt Hagedoorn uit. Voor je het kunt toedienen moet je ervoor zorgen dat de deeltjes minuscuul zijn. ‘Denk aan een suikerkorrel die je in 25 miljoen deeltjes moet verkleinen’, zegt Hagedoorn. ‘Dan heb je een idee van hoe verschrikkelijk klein die deeltjes moeten zijn.’

Dat gaat natuurlijk niet zomaar. Hagedoorn doet de grondstoffen daarvoor in een soort molen, waarna hij er stikstofgas op aansluit. Onder hoge druk botsen de deeltjes vervolgens op elkaar, waardoor ze opbreken. ‘Die vang je dan op en via een laser kun je zien of ze de juiste grootte hebben’, zegt hij.

Die deeltjes – bewerkt met hulpstoffen zodat ze niet alsnog weer gaan samenklonteren – worden vervolgens in een speciale inhalator geplaatst: de cyclops, die Frijlink en Hagedoorn al eerder ontwikkelden en waar ze patent op hebben. Via een simulator die het inhaleren nabootst, wordt vervolgens gekeken of het medicijn diep genoeg doordringt in de longen van een patiënt. 

Potentie

Maar nu, nog maar anderhalve week na dat eerste telefoontje van Frijlink, hebben ze het voor elkaar. Er ligt een medicijn dat mogelijk werkt en een inhalator waarmee dat medicijn kan worden toegediend. ‘Het is bizar’, zegt Hagedoorn, behoorlijk onder de indruk. ‘Waar we normaal een jaar over doen, hebben we nu in een week voor elkaar.’

Waar we normaal een jaar over doen, hebben we nu in een week voor elkaar

Toegegeven, hij heeft ervaring – hij doet dit al 27 jaar, dus hij weet welke stappen je moet zetten. Hij kreeg extra handen in de vorm van promovendus Imco Sibum en postdoc Floris Grasmeijer. En de artsen, onder wie Onno Akkerman van het UMCG, doen er ook alles aan om het werk te faciliteren. ‘Dat is geweldig. Ze zien echt de potentie hiervan.’

Ook de medisch ethische toetsingscommissie (METC) zette alle zeilen bij vanwege de noodsituatie. ‘Zij probeert of we de hele papierwinkel zo snel mogelijk kunnen afhandelen.’

En nu is het dus zaak om de stof toe te dienen aan een gezonde proefpersoon. Dierproeven zijn niet nodig, omdat het gaat om een bestaand medicijn dat anders wordt ingezet. 

Ideale scenario

De protocollen worden op dit moment geschreven, zegt Hagedoorn, die net een videoconferentie achter de rug heeft met het hele team. Er is inmiddels precies vastgelegd hoe de trials gaan verlopen. De METC gaat die vervolgens zo snel mogelijk beoordelen en hopelijk kunnen dan ‘in het ideale scenario’ over vier weken de eerste proeven worden gedaan.

Die eerste tests zijn vooral om uit te zoeken of de proefpersonen de toediening via een inhalator goed verdragen. Pas als dat duidelijk is, kunnen de vervolgstappen gezet worden.

Waarschijnlijk worden die eerste tests gedaan bij een tiental gezonde hulpverleners, zegt Hagedoorn. Hij en Frijlink hopen namelijk dat hun medicijn niet alleen geneest, maar ook beschermt. En het ligt gewoon op zijn bureau. Kant en klaar.

‘Ze krijgen het dan eerst in een vrij lage dosis toegediend, dan een iets hogere en dan nog wat hoger’, legt hij uit. Ondertussen wordt de longfunctie gecontroleerd en bloed afgenomen en gecheckt. 

‘Als dat naar tevredenheid loopt, dan kan het heel snel naar patiënten gaan’, zegt hij. Sneller in elk geval dan bij de opties die collega’s in het buitenland onderzoeken. ‘Die kijken meer naar vaccins en antilichamen’, zegt hij. ‘En die nemen veel meer tijd om te ontwikkelen.’

English

19 REACTIES

 1. zijn jullie al aan het testen?
  zo ja hoe gaat het met de testpersonen? wordt het middel goed verdragen? en wanneer kan het bij patiënten worden toegepast?

 2. Het is vast al bedacht maar als er al gebruikers zijn van het medicijn op de ‘andere’ manier, zijn er bij die patienten dan geen besmettingen? Of werkt het alleen als het via inhaler wordt toegediend?

 3. Ik gebruik zelf al 30 jaar hydroxychl sulf 200mg voor mijn reuma, en dit middel is ook tegen malaria. Maar inmiddels ben ik al bijna drie weken benauwd dus last van mijn luchtwegen maar testen willen ze niet doen, maar mijn vrouw heeft nog nérgens last van. Dus lijkt het mij dat ik geen caronavirus zou hebben, of dat ik het wel zou hebben maar dat ik er niemand mee kan besmetten. Dus ik zou zeggen ga zo door naar het onderzoek en hopen dat het middel goed ik om dit tegen te gaan.

  Gr Marcel

 4. Prima, geweldig! Je kunt trots zijn op sporters die prijzen winnen, maar op dit soort onderzoekers ben ik pas echt trots! Alleen vraag ik me af of het niet al meteen ook aan opgegeven patiënten kan worden. Ik begrijp goed dat het wetenschappelijk getest moet worden. Maar als ik dood zou gaan zou ik graag proefkonijn zijn!

 5. zelf ben ik een lupus patient en neem ik al jaren Plaquenil, dat is ook een malariamiddel. Deze zijn mijn soldaatjes die me moeten beschermen tegen aanvallen.
  Je moet het wel een tweetal maanden nemen vooraleer het werkt. Ik ben ervan overtuigd dat die Meneer Hagedoorn in de goede richting zoekt.

 6. Geweldige prestatie! Heel veel succes met het implementeren en hopen op de verwachte resultaten. Veel waardering.

 7. mocht dit zo zijn en kunnen worden ingezet tegen het coronavirus, geef dan God de eer en dank die Hij verdient door mensen als Paul te gebruiken voor een oplossing. niemand anders dan Hij verdient die eer en dank, Hij is het die alles gemaakt heeft en die alles in Zijn hand heeft <3

 8. Geweldig dit te lezen. Paul, laten we vingers gekruist houden dat dit gaat werken. Uiteraard blijft het mensenwerk en op mensen uit te testen. In dit geval lijken ons dierproeven niet meer van belang, vooral niet als het al bestaande en beproefde componenten zijn. Geweldig, in elk geval een enorme stap in de goede richting.

  Dankdankdank!

 9. Beste Paul, alle lof en waardering voor al je werk! Trek je eigen plan en laat je niet gek maken door iedereen om je heen. Je bent nu al mijn held omdat je gewoon gaat beginnen! Heel veel succes!!!!!!!!!!!

 10. Waarom niet eerst de pillen voor schrijven die zijn al uitvoerig getest op mensen. En het word voor de SLE en RA patiënten al jaren gebruikt. Dat het immuunsysteem rustig word en je minder gevoelig bent voor virussen. Alleen is niet voor corona virus getest op mensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in