UB wil meer toezicht houden op naleving coronaregels

UB wil meer toezicht houden op naleving coronaregels

Lang niet alle studenten houden zich aan de coronaregels in de UB. De bibliotheek denkt na over vervolgstappen.
3 november om 15:49 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
november 3 at 15:49 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Door Remco van Veluwen

3 november om 15:49 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
Avatar photo

By Remco van Veluwen

november 3 at 15:49 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.

Studenten zonder mondkapje, groepen die in de gang of in de traphal samen pauzeren, vrienden die (al dan niet met mondkapje) bij elkaars studieplek langsgaan, mensen die van afstand houden niets lijken te weten. Hoewel de coronamaatregelen in de UB inmiddels voor iedereen bekend zijn, nemen studenten het regelmatig niet zo nauw met de regels.

Politie spelen

Wie een paar dagen in de UB studeert ziet het vaak gebeuren. En sommige mensen maken er online ook melding van, zegt woordvoerder Babette Knauer. Volgens haar is het probleem echter niet zo groot. ‘Het lijkt om een kleine minderheid te gaan, ongeveer een op de twintig studenten. Het grootste deel houdt zich wel netjes aan de regels.’ 

Als iemand binnenloopt zonder mondkapje verzoeken de portiers die persoon vriendelijk er alsnog eentje op te zetten of het gebouw te verlaten. ‘Het gebeurt echt zelden dat studenten daar geen gehoor aan willen geven’, zegt Knauer. Tot nu toe is dan ook niemand daadwerkelijk het gebouw uitgezet.

Tegelijkertijd wordt nu wel nagedacht hoe de medewerkers beter in de gaten kunnen houden of de regels wel nageleefd worden. Op dit moment wordt eigenlijk alleen bij de ingang gecontroleerd. ‘We moeten de werkwijze nog bespreken, maar we zijn zeker van plan om meer toezicht te houden. Het zou kunnen dat portiers vaker een rondje gaan doen, bijvoorbeeld. Maar we gaan niet voor politie spelen, want we willen de prettige sfeer om te studeren er wel inhouden.’

Reserveren

Om binnen de beperkte capaciteit zoveel mogelijk studenten de kans te geven naar de UB te komen, mogen ze maximaal vier dagdelen per week reserveren. Het reserveringssysteem laat je echter net zo vaak reserveren als je wilt, waardoor sommige studenten er veel vaker zitten. Zeker tijdens de tentamenweek was het online vechten om een plekje.

‘Het is lastig om dat te controleren’, zegt Knauer. ‘Portiers zien het wel als iemand het echt té gek maakt, en verzoeken de student dan om dat niet meer te doen, om ook medestudenten de kans te geven een plekje te bemachtigen.’ 

De huidige pilot op de vierde verdieping, waarbij studenten flexibel kunnen reserveren, biedt volgens Knauer beter overzicht op het aantal keer dat een student een plek reserveert. Dit systeem wordt binnenkort ook voor de andere verdiepingen ingezet.

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties