Groninger Studenten Cabaret Festival door corona in Spijkenisse

Groninger Studenten Cabaret Festival dit jaar in Spijkenisse

Het is even wennen: de 34ste editie van het Groninger Studenten Cabaret Festival (GSCF) is dit jaar in Spijkenisse. Voor een klein publiek zijn er twee avonden, een met de halve finale en een met de finale.
23 oktober om 9:03 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
oktober 23 at 9:03 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Door Remco van Veluwen

23 oktober om 9:03 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
Avatar photo

By Remco van Veluwen

oktober 23 at 9:03 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Remco van Veluwen

Studentredacteur Volledig bio Student editor Full bio

Geïnteresseerden kunnen de show via een livestream volgen. Het is de eerste keer dat het festival met een livestream wordt uitgezonden.

Normaal gesproken bestaat het GSCF uit drie avonden in de Stadsschouwburg in Groningen, maar dit jaar worden dat er twee in Theater de Stoep in Spijkenisse, voor een publiek van maximaal dertig mensen.

Ook het aantal deelnemers is kleiner: er doen nu vier halvefinalisten mee in plaats van zes. De Publieksprijs, een van de drie prijzen van het festival, wordt dit jaar niet uitgereikt.

Unicum

Op vrijdag is de halve finale, de grote finale is op zaterdag. De finale is te bekijken via een livestream, een unicum voor het festival. ‘Het is alsof je samen met je huisgenoten tv gaat kijken. We brengen het festival eigenlijk naar je huiskamer’, zegt Joanne Smit van de organisatie. 

Maar een theater in Spijkenisse, helemaal aan de andere kant van het land, is dat niet een beetje gek voor een festival dat ‘Groninger’ in zijn naam heeft? ‘We hadden heel lang het plan om het wel gewoon in de Stadsschouwburg te doen. Maar gezien de omstandigheden werd dat steeds lastiger’, zegt Smit.

Door corona werd de tour van de deelnemers gecanceld, waardoor de organisatie veel omzet misliep. Om financiële problemen in de begroting te voorkomen, koos het bestuur ervoor om het in een kleiner zaaltje te doen, met een livestream.

Goede prijs

Zo kwam het festival bij een theater in Spijkenisse uit. ‘Een van ons heeft daar een theater. Die zaal bood hij voor een goede prijs aan. Bovendien heeft hij ervaring, want hij heeft vaker livestreams gedaan met een filmploeg die dat mooi kan filmen.’

Zo kan een van de vier grootste festivals van Nederland ook dit jaar toch doorgang vinden. ‘Ik vind het mooi dat we zo toch een oplossing hebben gevonden, zeker nu de culturele sector in Nederland in elkaar zakt. We zijn heel blij dat we nu de kans hebben om deze jonge deelnemers toch een podium te geven’, zegt Smit.

En volgend jaar? Smit verwacht dat het festival dan waarschijnlijk weer gewoon in Groningen is. ‘Dit is een goede noodoplossing, maar de Stadsschouwburg is wel echt een prachtig gebouw. Dus dat willen we er zeker in houden. Misschien komt er dan wel een livestream bij, zodat mensen die niet kunnen komen toch kunnen kijken.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties