Cvb: Extraatje voor RUG-medewerker

Cvb: Extraatje voor RUG-medewerker

Je hebt niks aan het RUG-pasje om gratis koffie of thee te halen of een printje te maken. Het college van bestuur denkt daarom na over aan een extraatje voor medewerkers om ze te compenseren.
Door Giulia Fabrizi en Rob Siebelink
22 april om 10:38 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
april 22 at 10:38 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.

Vragen aan het cvb?

Rector Cisca Wijmenga, collegevoorzitter Jouke de Vries en bestuurslid Hans Biemans beantwoorden tijdens de coronacrisis wekelijks de meest actuele/prangende vragen uit de academische gemeenschap.

Heb je een vraag voor het college van bestuur? Mail die naar uk@rug.nl

Thuiswerken betekent voor medewerkers dat ze meer kosten maken, zoals printen, koffie en thee, maar ook meer verbruik van gas, water en licht. De Hogeschool Utrecht geeft een eenmalige thuiswerktoelage van honderd euro aan medewerkers. Is de RUG ook zoiets van plan?

Hans Biemans: ‘Medewerkers hebben een reiskostenvergoeding en die loopt voor iedereen door. Daar zit zo je wilt al een stukje compensatie in, omdat je op dit moment geen reiskosten maakt. Verder denken ook wij aan een soort compensatie voor extra kosten die mensen moeten maken omdat de periode ook langer duurt. Daarmee vergoed je nooit het echte ongemak, maar we overleggen er wel over. De hoogte moeten we nog bepalen, daar kunnen we nu nog niets over zeggen.’

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven heeft ruimte gegeven voor een ‘zachte knip’ tussen bachelor en master. Daardoor kunnen studenten die dit jaar hun bachelor niet kunnen afronden, toch door naar de master. Hoe vult de RUG dit in?

Cisca Wijmenga: ‘Ons uitgangspunt is dat je niet hoeft aan te tonen dat de vertraging is opgelopen door de coronacrisis, want dat wordt wel erg ingewikkeld. Wel mag je maximaal maar dertig studiepunten achterlopen. De punten moeten in het volgende jaar in te halen zijn, want een student moet wel zijn bachelordiploma halen voor de master kan worden afgerond.

Dat zijn de richtlijnen die wij als cvb hebben uitgezet, maar de faculteiten mogen per master ook voorwaarden stellen. Wij bieden zoveel verschillende masters, en ook nog eenjarig en tweejarig, dat de regels niet voor elke master exact hetzelfde kunnen zijn. Faculteiten moeten de ruimte krijgen om er zelf invulling aan te geven. Wat die voorwaarden zijn, zal voor 15 mei per opleiding bekend worden gemaakt.’

Niet alle studenten hebben een goede computer en/of goede wifi. De Hogeschool Rotterdam bijvoorbeeld stelt daarom een deel van de gebouwen en apparatuur beschikbaar. Is dit op de RUG ook mogelijk?

Jouke de Vries: ‘Dat ligt niet voor de hand, omdat we hebben besloten het onderwijs online te verzorgen en het voorkomen van reisbewegingen belangrijk is. We hebben de vraag wel gekregen, maar omdat we niet weten om hoeveel mensen het gaat, hebben we besloten het niet te doen. Als het erg nijpend is, kan ik me wel voorstellen dat we studenten kunnen helpen via de fondsen die we hebben.’

Cisca Wijmenga: ‘En ik moet zeggen dat we niet veel signalen hebben ontvangen dat studenten geen goede voorzieningen hebben.’

Het cvb heeft faculteiten gevraagd om na te denken over verschillende scenario’s wat betreft de instroom van nieuwe studenten. Is daar al meer duidelijkheid over?

Hans Biemans: ‘In dit onderwerp moeten we twee zaken van elkaar scheiden. Enerzijds hebben we het over de aanmeldingen van studenten. Dat doen zij natuurlijk zelf. Zoals elk jaar is het ook dit jaar afwachten hoeveel van de aangemelde studenten zich vervolgens daadwerkelijk inschrijven. In de aanmeldcijfers zien we globaal geen grote veranderingen. Het fluctueert wel een beetje, maar het ziet er stabiel uit.

Wat we de faculteiten hebben gevraagd, is na te denken over de scenario’s. Bijvoorbeeld: stel, er komen minder internationale studenten naar Groningen, wat betekent dat voor de faculteit? Kom je dan in de problemen? Kun je je als faculteit aanpassen? Dat hebben we twee weken geleden uitgezet en daar zijn ze nog mee bezig.’

Jouke de Vries: ‘We weten niet hoe het zich de komende weken ontwikkelt. Het kan zijn dat er minder internationale studenten komen, maar dat de Nederlandse langer blijven studeren en ervoor kiezen nog een studie te doen. We weten het nog niet, dus dat blijft nog even spannend.’

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties