Blut door corona? Collegegeld in mei betalen

‘We weten dat veel studenten hun baantje kwijt zijn’

Blut door corona? Collegegeld in mei betalen

Studenten die donderdag hun collegegeld niet kunnen betalen vanwege het coronavirus, hoeven dat van de RUG pas in mei te doen.
26 maart om 12:52 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
maart 26 at 12:52 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Door Anne de Vries

26 maart om 12:52 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar photo

By Anne de Vries

maart 26 at 12:52 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Anne de Vries

Studentredacteur Volledig bio Student editor Full bio

De universiteit kijkt nog naar een regeling voor studenten die in financiële problemen zijn beland, maar al wel het hele bedrag hebben betaald.

De accounts van studenten die niet kunnen betalen vanwege het coronavirus, zullen ook niet worden geblokkeerd, zegt Sander van den Bos, hoofd Studenten Informatie & Administratie.

‘We weten dat heel veel studenten hun bijbaantje zijn kwijtgeraakt, en we willen ze laten weten dat we ze niet vergeten zijn.’

Nieuwe regelingen

Als de incasso op donderdag mislukt, krijgt de student een e-mail met daarin de informatie over de nieuwe regeling. Als het ze ook in mei niet lukt om te betalen, zal de universiteit per student een regeling treffen.

Als echter een grote groep studenten hetzelfde soort probleem heeft, kan de universiteit voor die studenten dezelfde aanpak gebruiken. ‘Het is dus belangrijk dat ze ons voor of na de incasso mailen op study@rug.nl, zodat wij weten wat voor problemen ze hebben’, zegt Van den Bos.

Studenten ondervinden ook andere gevolgen van de maatregelen tegen het coronavirus waar ze niets aan kunnen doen, zoals studievertraging of colleges die afgelast worden omdat ze niet online gegeven kunnen worden. In die gevallen overweegt de universiteit uit het Profileringsfonds te putten om studenten te compenseren.

Niet terug

De universiteit vindt niet dat studenten een deel van hun collegegeld terug moeten krijgen omdat colleges nu online worden gegeven. ‘We proberen de colleges zo goed mogelijk vorm te geven. Ze zien er alleen wat anders uit dan voorheen’, zegt RUG-woordvoerder Jorien Bakker.

Maar dit is wel iets waar veel studenten zich zorgen over maken, en het kan zijn dat er een landelijke regeling komt, net zoals voor het BSA.

Studenten moeten kunnen bewijzen dat ze door het coronavirus geen studiepunten hebben kunnen halen of geen collegegeld kunnen betalen. ‘De redenen kunnen enorm uiteenlopen’, zegt Bakker.

Meedoen

De universiteit wil ervoor zorgen dat de studenten uiteindelijk zo weinig mogelijk last hebben van het coronavirus. ‘Het is belangrijk dat iedereen mee kan blijven doen aan het onderwijs’, zegt Bakker.

‘We kunnen nog niet alle vragen beantwoorden, maar we leren iedere dag bij’, zegt Bakker, ‘En we doen heel hard ons best om studenten zekerheid te bieden.’

Informatiepagina’s van de RUG

De RUG heeft een speciale informatiepagina ingesteld over de maatregelen die de universiteit neemt inzake het coronavirus (in het Nederlands en in het Engels). Deze pagina wordt geactualiseerd als en wanneer nodig.

Studenten die informatie nodig hebben over zaken als collegegeld en de doorgang van tentamens, kunnen terecht op een informatiepagina voor studenten. Ook deze pagina (eveneens in het Nederlands en het Engels) wordt regelmatig geactualiseerd.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties