Deze studenten blijven liever thuis

Fysiek college is onveilig of gewoon saai

Deze studenten blijven liever thuis

Terwijl de meeste studenten zo veel mogelijk naar college gaan, slaan anderen fysiek onderwijs liever helemaal over – voorlopig, tenminste. ‘Ik ken veel mensen die lang niet zo voorzichtig zijn als ik.’
23 november om 16:39 uur.
Laatst gewijzigd op 23 november 2020
om 17:37 uur.
november 23 at 16:39 PM.
Last modified on november 23, 2020
at 17:37 PM.
Avatar photo

Door Emily Zaal

23 november om 16:39 uur.
Laatst gewijzigd op 23 november 2020
om 17:37 uur.
Avatar photo

By Emily Zaal

november 23 at 16:39 PM.
Last modified on november 23, 2020
at 17:37 PM.

Voor veel studenten zijn de paar fysieke colleges die ze nu nog kunnen volgen een soort reddingsboei waar ze zich uit alle macht aan vastklampen. Ze missen de interactie met andere studenten tijdens hoorcolleges en stellen docenten liever persoonlijk vragen dan via een computerscherm. Maar voor Suzanne Oud, een pre-masterstudent neurolinguïstiek, ligt dat anders. ‘Ik ben hier niet om vrienden te maken, ik ben hier om te studeren’, zegt ze.

Ze heeft soms wat moeite met het sociale aspect van een fysiek college. ‘Ik heb autisme’, legt ze uit. Ze volgt de colleges liever thuis, samen met haar vriend en hun twee katten.

Suzanne studeert al zeven jaar en is het zat om naar college te moeten. ‘Normaliter verveel ik me ontzettend tijdens hoorcolleges,’ zegt ze, ‘maar nu kan ik opdrachten voor andere colleges doen, koken of zelfs boodschappen doen terwijl ik luister.’

Richtlijnen

Andere studenten zijn misschien niet zo blij als Suzanne met de huidige situatie, maar er zijn er genoeg die ook niet staan te springen om weer fysiek college te volgen.

Ik kan koken terwijl ik naar college luister

Stephanie Ouellette, masterstudent environmental psychology, begon anders tegen online colleges aan te kijken toen ze de zomer doorbracht in de Verenigde Staten, waar ze vandaan komt. ‘Ik ging heel vaak bij mijn oma langs. Nou is ze heel gezond, maar ze is ook oud. Dat was voor mij reden om na te denken over hoe ik de richtlijnen volgde’, zegt ze.

Ze vindt het belangrijk om zo veel mogelijk thuis te blijven, want zelf kreeg ze ondanks alle voorzorgsmaatregelen die ze nam toch corona. ‘Het enige wat ik kan bedenken is dat ik in de trein naar Groningen ben besmet’, zegt ze. ‘Het is frustrerend. Ik ken veel mensen die lang niet zo voorzichtig zijn als ik en die daar toch de gevolgen niet van ondervinden.’

Niet veilig

Azadeh Rahimichatri, die een PhD doet in opto-electronica en het vak nature of scientific disciplines geeft, besloot over te schakelen op online colleges toen ze zich realiseerde dat haar studenten zich niet veilig voelden. Ze maakte een vragenlijst waarin ze aan konden geven wat ze graag wilden. ‘Vier studenten wilden graag fysiek college blijven volgen en elf gaven de voorkeur aan online’, vertelt ze. ‘Het is belangrijk om je aan nieuwe situaties aan te passen en rekening te houden met wat de studenten willen. Als zij aangeven dat ze zich niet veilig voelen, moet ik daar naar luisteren.’

Ze zorgde er wel voor dat de vier studenten die voor fysiek onderwijs stemden bij elkaar konden komen om samen het college te volgen.

‘Toen het college net begonnen was lukte het ons nog goed afstand te bewaren’, zegt Hedwig Fossen, een van Rahimichatri’s studenten. ‘Maar op een gegeven moment moesten we een object kiezen uit een stapel die voor in de klas lag. Omdat iedereen zijn favoriete ding wilde, renden we er allemaal naar toe. Toen lette niemand meer op afstand houden.’

Beste bedoelingen

Hedwig was een van de studenten die stemden voor online colleges. ‘Het kan zo snel misgaan’, zegt ze. ‘We hadden een heel groot lokaal, maar zelfs met de beste bedoelingen werkt het gewoon niet altijd.’

Ik zou me onprettig voelen in een ruimte met andere mensen

Ze zegt dat haar besluit in zekere zin beïnvloed werd door de andere studenten. ‘Als de rest van de groep zegt dat ze het veiliger vinden om thuis te blijven, dan hou ik daar rekening mee. Als ik bijvoorbeeld de enige was geweest die online college wilde volgen, had ik misschien wel besloten om toch naar de universiteit te komen.’

Omdat ze net covid-19 heeft gehad gaat Stephanie liever nog niet terug naar college. ‘Ik zou me echt heel onprettig voelen in een ruimte met een hoop andere mensen, zelfs als we afstand konden bewaren’, zegt ze.

Geen druk

Als de overheid en de universiteit fysiek onderwijs toestaan kan het lastig zijn om te besluiten dat je thuis blijft. ‘Maar je kan mensen niet dwingen te komen als ze dat niet fijn vinden’, zegt Stephanie. Ze voelt zelf dan ook geen druk om naar college te gaan. ‘We zijn natuurlijk allemaal studenten aan de universiteit, dus dan hoop je dat mensen doen wat het beste is voor iedereen.’

‘Ik denk dat het in de huidige situatie verstandig is om colleges online aan te bieden’, zegt Rahimichatri. ‘Ik ben verantwoordelijk voor de studenten, en hun gezondheid is belangrijker dan fysiek onderwijs.’

Dat betekent niet dat ze het menselijke contact van fysiek onderwijs niet missen. Stephanie heeft de andere studenten van haar masteropleiding wel gezien en gesproken, maar ze heeft hen nog nooit in levenden lijve ontmoet. ‘Ik had het wel fijn gevonden om een groep om me heen te hebben om dit avontuur mee te beleven’, zegt ze. ‘Maar ik heb wel hele fijne vrienden, mijn huis is comfortabel en mijn internetverbinding is heel goed. Ik heb ook genoeg ruimte om te studeren, dus ik vind thuisblijven niet heel moeilijk. Maar ik weet ook dat er veel mensen zijn die niet die mazzel hebben.’

‘We zijn nou eenmaal menselijk en we vinden het fijn anderen in het echt te zien’, zegt Rahimichatri. ‘Maar in deze situatie moeten we soms besluiten nemen die indruisen tegen wat we graag willen.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties