Lijst Calimero vraagt RUG om instellingsgeld te verlagen

Lijst Calimero vraagt RUG om instellingsgeld te verlagen

Studentenpartij Lijst Calimero vraagt het college van bestuur om een tijdelijke verlaging van het collegegeld in te voeren voor studenten die door corona pas na de zomer afstuderen en instellingscollegegeld betalen.
28 mei om 14:41 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
mei 28 at 14:41 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

28 mei om 14:41 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

mei 28 at 14:41 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Volgens fractievoorzitter Floor Buigel gaat het daarbij vooral om internationale studenten van buiten de Europese Unie (EU). ‘Zij betalen per jaar al 12.000 euro of meer en hoewel ook zij recht hebben op de overheidsregeling, staat die compensatie niet in verhouding met wat zij betalen.’

Op 15 mei maakte de Nederlandse overheid bekend dat alle studenten die door de coronacrisis vertraging oplopen en daardoor pas tussen september 2020 en januari 2021 afstuderen, 535 euro collegegeld terugkrijgen.

Erasmus Universiteit

De Erasmus Universiteit in Rotterdam besloot onlangs dat internationale studenten die instellingscollegegeld betalen en door corona niet in de zomer kunnen afstuderen, volgend jaar tijdelijk het wettelijke collegegeld van 2143 euro mogen betalen om hun studie af te maken.

Lijst Calimero zou graag zien dat de RUG het Rotterdamse voorbeeld volgt en dezelfde tijdelijke regeling in Groningen toepast. ‘Wij hebben afgelopen tijd veel met internationale studenten gesproken. Veel studenten en hun ouders leven in enorme financiële onzekerheid. Er heerst ook een grote angst dat door de gevolgen van de coronacrisis de studenten niet genoeg studiepunten kunnen halen om hun studievisum te houden.’

Schrijnende verhalen

Hoewel de studentenpartij vooral schrijnende verhalen hoort van internationale studenten van buiten de EU, wil ze een regeling die voor iedereen geldt. ‘Alle studenten die instellingscollegegeld betalen zouden hiervoor in aanmerking moeten kunnen komen’, zegt Buigel.

Belangrijk vindt ze vooral dat er zo snel mogelijk ‘realistische financiële zekerheid’ komt. ‘De RUG heeft een verantwoording naar haar studenten toe. Als andere universiteiten dit kunnen, zou de RUG niet achter moeten willen blijven.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties