Universiteit

Sporten op rantsoen

Ja, je mag weer naar de ACLO

De ACLO is maandag onder strikte voorwaarden weer open gegaan met een beperkt aantal lessen. De sportvoorziening voor de RUG en Hanzehogeschool wil de komende weken langzaam steeds meer faciliteiten opstarten.
Door René Hoogschagen / Foto’s Yelena Kilina

Deze week kunnen er buiten op het ACLO-terrein op Zernike zes sporten beoefend worden: tennis en padel – een kruising tussen tennis en squash – en daarnaast pilates, yoga, bodyfit en bootcamp. ‘Dat zijn lessen die je individueel kunt doen en waarbij je goed afstand kunt houden’, legt ACLO-voorzitter Bram Natter uit. 

Atletiek en roeien kan ook weer, maar dat regelen de verenigingen zelf, elders in de stad. De atletiekbaan op Zernike wordt nu gebruikt voor de vier groepslessen. 

Protocollen

Farmaciestudenten Daan Boellen en Robin Emaus stonden maandagmiddag meteen op de tennisbaan. Al zijn het geen die-hard tennissers – ‘Dit is mijn eerste keer’, bekent Daan – ze zijn blij dat het kan. ‘Het is een mooie kans om eens iets anders te doen dan fietsen of hardlopen’, zegt Robin. ‘Zo kunnen we weer iets competitiefs doen samen.’ 

Volgende week moeten ook zwemmen, voetbal, hockey en beachvolleybal weer mogelijk zijn op Zernike, verwacht voorzitter Natter. De protocollen daarvoor liggen nu ter goedkeuring bij de RUG en Hanzehogeschool. 

Thuis omkleden

De openstelling is aan een waslijst van regels onderhevig: naar de wc gaan en omkleden moet thuis, en lang blijven kletsen voor of na de les mag ook niet. Wie niet gereserveerd heeft, wordt door toezichthouders weggestuurd. 

‘Als we het in het begin op een strikte manier doen, dan hopen we dat we steeds verder kunnen uitbouwen’, zegt Natter. 

Gezondheid voorop

De twee studenten op de tennisbaan hebben geen probleem met de maatregelen, zeggen ze. ‘Zolang het dit weer is…’, zegt Daan. ‘Alleen het toezicht is anders.’ 

Nog een regel: je mag maar één keer per week aan een les meedoen of op de baan staan. Zo probeert de ACLO zoveel mogelijk leden te laten sporten. Dat gaat nog lang niet voor alle leden lukken, want dat zijn er zo’n vijftien- tot twintigduizend, schat Natter. Dit is slechts een begin. ‘De gezondheid staat voorop’, benadrukt hij. ‘En het is in ieder geval beter dan helemaal niet sporten.’


Selim Sami en Wouter Sipma waren er maandag snel bij om een balletje te slaan.

Selim is bezig met het laatste jaar van zijn PhD in theoretische chemie. ‘Ik ben het grootste deel van mijn tijd bezig met mijn proefschrift. Nu de lockdown al zo lang duurt is het fijn om weer iets aan sport te kunnen doen.’

ACLO heeft een protocol opgesteld voor tennis en padel. Spelers moeten de ballen die ze gebruiken markeren zodat ze die kunnen herkennen. ‘Ik heb de regels nagelezen en alles was duidelijk, behalve dat van de ballen. Ik weet niet of we ze moeten markeren zodat we ze onderling niet verwisselen, of met die van andere groepen.’

Kleedkamers en douches zijn nu nog gesloten. Mensen moeten zich thuis omkleden en ook thuis douchen. Je waterfles kun je ook niet in het sportcentrum vullen.

Er is altijd een instructeur of toezichthouder aanwezig die er voor zorgt dat de sporters zich aan de regels houden.

Selim en Wouter houden even pauze tussendoor. Als ze klaar zijn met tennissen moeten ze onmiddellijk van de baan gaan. ‘Maar de nieuwe regels hebben het spel niet verstoord’, zegt Selim.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties