Internationals kunnen huurcontract laten ontbinden

Alleen bij SSH en Rizoem

Internationals kunnen huurcontract laten ontbinden

Internationale studenten die een kamer bij de SSH of een containerwoning bij Rizoem huren, kunnen hun doorlopende contract laten ontbinden. Dat heeft de RUG, die garant staat voor leegstand, besloten.
24 maart om 15:23 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
maart 24 at 15:23 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Door Koen Marée

24 maart om 15:23 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar photo

By Koen Marée

maart 24 at 15:23 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Koen Marée

Freelancejournalist Volledig bio Freelance journalist Full bio

Veel internationale studenten zijn na de uitbraak van het coronavirus teruggegaan naar hun thuisland, of overwegen alsnog te vertrekken. Omdat er dit jaar geen fysieke colleges meer zijn, is er voor hen geen reden om te blijven of terug te komen.

Voor studenten die huren bij de SSH of Groningse Panden, dat namens Rizoem de containerwoningen aan de Suikerlaan beheert, was het nog even afwachten of zij hun contract zouden kunnen opzeggen. Normaal kan dat bij de zogeheten shortstaycontracten alleen als studenten zich uitschrijven bij de onderwijsinstelling.

De RUG heeft besloten dat het nu mogelijk is om de contracten op te zeggen, ook al studeren mensen van afstand online verder. Zij kunnen per het begin van de volgende maand onder het huurcontract uit. Volgens Sander van den Bos van de afdeling studentadministratie hebben zich inmiddels ‘tussen de honderd en tweehonderd studenten’ gemeld.

Andere verhuurders

Studenten die een kamer huren bij bijvoorbeeld The Student Hotel (TSH), verkeren nog wel in onzekerheid. Het bedrijf zegt niet één beleid te voeren rond het ontbinden van contracten, maar de situatie per student te beoordelen.

Wel gaat TSH, net als verschillende verhuurorganisaties in de stad, coulant om met studenten die door misgelopen inkomsten moeite hebben met de huur betalen. Een woordvoerder van Groningse Panden zegt ervoor open te staan om afspraken te maken. Ook Lefier en Nijestee, waar niet alleen internationale studenten huren, stellen op hun website bereid te zijn om ‘een oplossing te vinden’, zoals het treffen van een betalingsregeling.

Voor de universiteit betekent het besluit om studenten te laten vertrekken een financiële tik. Zij staat garant voor leegstand bij de SSH en de containerwoningen. ‘We hebben dit gedaan met de gedachte om onrust weg te nemen’, zegt Van den Bos. ‘Hoe we de financiële implicaties opvangen, is voor latere zorg. Daarover gaan we in gesprek met de SSH en de Groningse Panden.’

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties