Opinie: Crisis of geen crisis, word actief

Open brief aan nieuwe studenten

Crisis of geen crisis, word actief

Vijf studentenpartijen uit heel Nederland en de Landelijke Kamer van Verenigingen roepen eerstejaars op om ondanks de coronacrisis vooral actief te zijn in het studentenleven. ‘Alleen zo behouden wij onze unieke studentencultuur.’
14 juni om 14:32 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
juni 14 at 14:32 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.

Je studentenleven goed beginnen: word actief! De studententijd is voor veel mensen de mooiste tijd van hun leven. Je gaat voor het eerst op kamers, bent voor het eerst eigen baas, leert de stad waar je gaat studeren op een compleet andere manier leren kennen en je gaat deel uitmaken een van de meest bruisende studentensamenlevingen ter wereld.

Aan de basis hiervan staan verenigingen, disputen, en andere initiatieven geleid door studenten. Dit zijn studenten die actief betrokken zijn in de studentengemeenschap, in een commissie bijdragen of zelfs leiding geven vanuit een bestuursfunctie.

Het mooie van deze betrokkenheid is dat het precies aansluit op wat jij als student wilt halen uit je studentenleven. Het betekent dat jij de mogelijkheid krijgt om jezelf naast je studie te ontwikkelen.

Dat jij de kans krijgt om organisatorische, communicatieve en sociale vaardigheden op te doen die je vooral buiten je studie kunt ontplooien en die je tijdens je carrière altijd van pas zullen blijven komen.

Als er één ding is wat wij als fracties van de verschillende studentensteden belangrijk vinden, is dat jij deze ruimte ook krijgt. Dat is de reden waarom wij keer op keer op onze universiteiten benadrukken hoe belangrijk het is dat er ruimte wordt gecreëerd voor studenten om deze kansen ook met beide handen aan te kunnen pakken.

Ondanks de coronacrisis zijn er nog steeds tal van mogelijkheden om te ontdekken wat jij kunt doen als aankomend student. Organisaties van introductieweken zijn aan het kijken naar digitale alternatieven om jou toch te kunnen laten zien hoe het studentenleven in elkaar zit, welke verenigingen er zijn, wat voor initiatieven, en ga zo maar door.

Daarnaast hebben veel steden een website met als doel een overzicht te geven van het studentenleven. Toch zullen komende tijd veel verenigingen voor de uitdaging staan om op een andere manier te laten zien waarom jij bij hun lid zou moeten worden.

Dat is ook de reden dat wij, de universiteitsraadpartijen die staan voor de actieve student, aan jou een oproep doen: word actief! Kijk wat er allemaal voor kansen liggen, ga op onderzoek uit, ga bij een vereniging, ga een commissie doen en dompel je onder in de studentengemeenschap.

Alleen zo behouden wij onze unieke studentencultuur en maak jij van je studententijd de mooiste tijd van je leven.

Namens de actieve partijen, Marc de Groot (Studenten Organisatie Groningen),  Dahran Çoban (Ondernemende Student Leiden), Maartje Lith (Partij van de Utrechtse Student), Zara-Vé van Tetterode (ORAS Delft), Dewi van Zijl (Fractie FRONT Tilburg) en Yorick van der Heiden (Landelijke Kamer van Verenigingen)

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties