Vindicat negeert coronaregels, politie deelt 15 boetes uit (UPDATE)

Rector Floris Hamann is woest op overtreders

Vindicat negeert coronaregels, politie deelt 15 boetes uit (UPDATE)

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag vijftien leden van Vindicat beboet omdat ze samen waren in het pand aan de Grote Markt en zich niet hielden aan de coronaregels. Rector Floris Hamann van Vindicat is woest op de groep studenten.
18 april om 10:50 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
april 18 at 10:50 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

18 april om 10:50 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

april 18 at 10:50 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

De politie ontving rond 01:00 uur een melding dat er mogelijk een feestje aan de gang was. Toen agenten, die met zeker vier politiewagens naar de Grote Markt waren gekomen, poolshoogte namen, troffen ze de vijftien studenten aan. Die zijn allemaal op de bon geslingerd.  

‘Ik ben blij dat de politie dit heeft gestopt. Hier willen we niets mee te maken hebben’, zegt rector Floris Hamann aangedaan. ‘Het is belangrijk dat iedereen, dus ook alle studenten, zich aan de regels houden. Ik begrijp dit gewoon echt niet en voel enorm veel woede.’

Verwijderd

Hamann zegt dat het gaat om een groep van vijftien bevriende leden. Een van hen had een sleutel van het pand. ‘Ze worden allemaal van de vereniging verwijderd’, zegt Hamann.

Of het om een tijdelijke of permanente schorsing van de vereniging zal gaan, weet hij nog niet. ‘Ik werd met dit nieuws wakker en heb allereerst met burgemeester Koen Schuiling en RUG-rector Cisca Wijmenga gesproken. Behalve de abactis heb ik mijn eigen groep nog niet gesproken, dus dat moet eerst. De komende dagen zullen we besluiten wat de straf precies is. Laat voorop staan dat dit niet met een sisser af gaat lopen.’

Teleurstelling

Het incident is een grote teleurstelling voor Vindicat. Vrijdag nog besprak Hamann met verschillende partijen hoe goed de vereniging zich aan de coronamaatregelen aanpast. ‘We waren juist zo tevreden en waren goed in gesprek met de gemeente over de vraag of een studentenhuis wel of geen huishouden is. Dan krijg je zoiets. Ongelooflijk.’

De studentenvereniging heeft ook een verklaring geplaatst op de eigen website. ‘Vol ongeloof hebben wij kennis genomen van het incident dat gisteravond plaats heeft gevonden. Het was een illegale en bovenal ontzettend onverantwoorde actie, wat volledig in strijd is met het coronabeleid van de overheid en van Vindicat’, laat de vereniging daar weten.

Strafblad

Een boete voor het overtreden van de coronamaatregelen kan ernstige gevolgen hebben, zo waarschuwde de Amsterdamse advocaat Justin Kötter eerder deze week toen zeventien studenten aan de Vrije Universiteit een boete kregen omdat ze zich niet aan de anderhalve meter afstand hadden gehouden.

Dit is een soort boete waar je niet vanaf bent zodra je hebt betaald, aldus de raadsman. Het gaat om een strafbeschikking waarbij de bekeurde een aantekening op zijn strafblad krijgt. ‘Overtreding van de nieuwe noodverordening levert in veel gevallen automatisch een strafblad op’, zegt Kötter.

Op sociale media wordt verontwaardigd gereageerd naar aanleiding van de gebeurtenis in het Vindicatpand.

UPDATE: Het oorspronkelijke bericht van zaterdagochtend is enkele uren later aangevuld met de reactie van rector Floris Hamann en het persbericht van Vindicat op haar website.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties