Hoe moet het met de tentamenweek?

Crisisteam RUG draait overuren

Hoe moet het met de tentamenweek?

De gevolgen van de coronamaatregelen voor de tentamenweek zijn nog onduidelijk. Het crisisteam van de universiteit draait overuren om onderwijs en onderzoek op poten te houden.
16 maart om 16:20 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
maart 16 at 16:20 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

16 maart om 16:20 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

maart 16 at 16:20 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Zondagavond sloot de RUG alle universiteitsgebouwen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregel volgt drie dagen nadat alle fysieke colleges en bijeenkomsten al waren stilgelegd.

De ‘lockdown’ duurt in ieder geval tot en met 10 april en dat zal gevolgen hebben voor de tentamenperiode die 23 maart begint. Gaan tentamens door? En zo ja, in welke vorm? Hoe zit het met eventuele studievertraging?

‘Het zijn precies de vragen die we nu proberen te beantwoorden’, zegt RUG-woordvoerder Jorien Bakker. Ze verwacht in de loop van de week meer duidelijkheid te kunnen scheppen.

Onlinecolleges

Hoewel de gevolgen voor tentamens nog onduidelijk zijn, staan docenten in de startblokken om onlinecolleges te geven. Maandagmorgen volgden zo’n 150 docenten de in het weekend opgezette webinar met instructies voor online lesgeven.

De sessie voor docenten is dagelijks om 10.00 uur te volgen via MyUniversity. Ook is op de website van de RUG meer informatie te vinden over onlinecolleges geven.

Op Twitter blijkt het succes van de digitale omschakeling ook. Zo laat hoogleraar gezondheidsrecht Brigit Toebes weten dat het eerste online college met tachtig studenten wellicht niet perfect was, maar toch goed werkte.

Verloren tijd

Voorzitter Pieter Duisenberg van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) zei eerder al tegen NPO Radio 1 dat de kans bestaat dat studenten door de coronacrisis studievertraging oplopen. Hij houdt het voor mogelijk dat studenten in de zomer door moeten werken om de verloren tijd weer in te halen.

Dat is nogal uitzonderlijk, hoewel niet uniek. Ook na het einde van de Tweede Wereldoorlog moesten studenten in de vakanties doorstuderen, omdat ze in het laatste oorlogsjaar vertraging hadden opgelopen. De RUG was toen wel open, maar er gebeurde niks meer.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties