Tien tips om je quarantaine door te komen

Van netflixen tot studeren

Tien tips om je quarantaine door te komen

Je bent niet ziek, maar je broertje of je vriendin of die vage studiegenoot die vorige week naast je zat heeft corona en dus moet je jezelf twee weken op je kamer opsluiten. Wat ga je al die tijd doen? Tien echte ‘time killers’.
13 maart om 13:29 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
maart 13 at 13:29 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Door René Hoogschagen

13 maart om 13:29 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar photo

By René Hoogschagen

maart 13 at 13:29 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

René Hoogschagen

Freelance journalist Volledig bio / Full bio.

1. De keuken in

Je moet natuurlijk toch eten die twee weken. En als de buuf niet dagelijks met een pannetje soep en stamppot langskomt, is de verleiding groot om de bezorgchinees of een andere fastfoodkoerier te laten komen. Maar dat is wel ongezond en duur.

Ander idee: ga eens ouderwets koken! Sla online in bij de supermarkt, de Ekonoom of de Groentebroer (geen spelfout). Die komen de preitjes en de bosuitjes gewoon langsbrengen.

Online staan recepten zat, ook heel ingewikkelde, maar ken je de historische recepten van Podgront ook?

2. Bingen

Met acht seizoenen Game of Thrones ben je wel even zoet.

De makkelijkste manier om de tijd door te komen: duik in die series waar iedereen het altijd over heeft en waar jij nooit aan toe bent gekomen. Game of Thrones, Lord of the Rings, The Wire, Westworld, House, noem ze maar op.

Wil je echt mee kunnen praten: vanaf komende dinsdag is op Ziggo/HBO The Plot Against America te vinden. Met als centrale vraag: wat als de VS niks tegen Hitler had gedaan? Daar ben je wel zes uur zoet mee.

Tip voor Netflix-kijkers: de Duitse detective Babylon Berlin, over nazi’s, communisten en prostituees in 1929. Seizoen drie is net uit. Alles bij elkaar 28 afleveringen van drie kwartier. Reken zelf maar uit hoelang dat is. Je hebt toch niks te doen.

De echte bètanerd gaat natuurlijk alle 279 afleveringen van The Big Bang Theory terugkijken. Zijn die twee weken meteen volgeboekt.

3. Ontspullen

Zet Marie Kondo aan op Netflix, of beter nog: lees haar boeken, en flikker al die oude zooi nou eens weg. Natuurlijk wel nádat je elk dingetje een laatste dankwoord hebt gegeven.

Het lastige is natuurlijk dat je de deur niet uit kan, dus voor het daadwerkelijk afvoeren van je troep moet je nog even wachten. Maar zolang je er geen eten bij doet, kan het best een tijdje op de gang wachten.

Voor grotere zooi heb je wel een probleem met je quarantaine, want troep naar de stort brengen is in Groningen wel gratis, maar de gemeente vraagt geld voor het ophalen: 47,30 euro, minstens. En 40 euro als je voordeligvervoerd inschakelt. Dus laat die bank nog maar even staan.

Kondo heeft trouwens ook een nieuw boek voor RUG-medewerkers met een overvol bureau: Joy at Work. Kun je na je afzonderingsperiode op kantoor verder met opruimen.

4. Duizend stukjes leggen

Daar ben je wel even mee bezig.

Puzzelen. Het schijnt weer hip te zijn. Voor je jezelf opsluit even langs de Mamamini voor een extra grote doos, of bestel online. Ben je uren zoet mee. Lekker zen. Podcastje erbij (zie volgende tip): leuk hoor, niks doen.

Na afloop van je quarantaine kun je ook terecht in verzorgingshuis De Brink in Helpman. De puzzeltafel staat links van de ingang. Wel je handjes insmeren met desinfecterende gel als je binnenkomt.

5. Lekker luisteren

Tijdens het opruimen kun je mooi ook nog wat podcasts meepikken. Zoals Questcast over wetenschap, of wat sappiger: De brand in het landhuis, over
een onopgeloste moordzaak.

Iets ouderwetser, maar toch ook weer populair: het hoorspel. Bijvoorbeeld het Britse Home Front, waar je met 617 afleveringen van een kwartiertje behoorlijk je best moet doen om die er in twee weken doorheen te jagen.

Ook leuk is Hoorspel Bommel: 75 goed gemaakte verhalen. Zoals Het monster Trotteldrom, over massahysterie. Of oud, maar nog steeds lekker maf: The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy.

6. Niet dichtslibben

Je hebt natuurlijk veel te veel troep in huis gehaald voor die quarantaine. Leer ons jou kennen. Maar hou je nou eens in! Probeer fit te blijven. En ja, dat kan ook in een klein kamertje. Met convict conditioning.

Convict conditioning is ontwikkeld door een bajesklant en dat schept een band, want je bent zelf immers ook een beetje gedetineerd.

Het idee is dat je jezelf als gewicht gebruikt om te trainen. Geen gewichten of dumbells nodig. Alleen jezelf, twee stoelen en een tafel. Voor het echte werk heb je nog wel een jaar of zes langer eenzame opsluiting nodig. Maar dan kun je wel de one-arm handstand push up!

Voor een beetje zweettraining kun je ook prima thuis blijven. Zie deze cardio-video van Chris Heria. Je hebt wel iets meer ruimte nodig. En een raam om je zweetlucht te luchten.

Alternatief: je trekt je oude Wii Sports uit de kast en gaat golfen.

7. Je fantasie gebruiken

Bingen is leuk en makkelijk, maar je fantasie zelf laten werken is nog veel leuker. Ja, we hebben het over lezen. We weten dat jullie na de laatste leeslijst zwaar zijn afgehaakt, maar geloof ons, als het niet verplicht is, is lezen eigenlijk geweldig leuk.

Als je geen e-reader hebt en liever papieren boeken leest, moet je wel even een drempel over. Nee, wacht, virusvrezer, we bedoelen een mentale drempel. Op je laptopje kun je namelijk ook prima e-boeken lezen.

Wat dan? Tip: vraag het de boekhandelaren. Nu wat lastig te doen, maar gelukkig heeft Matthijs van Nieuwkerk dat ook al gedaan. Het DWDD-lijstje is hier te vinden.

8. Beter weten

Jij weet veel. Je studeert immers. Dit is het ideale moment om je kennis eens met de wereld te delen. Via Wikipedia. Supersimpel en je bereik is groter dan vrijwel elke scriptie die je ooit geschreven hebt of nog gaat schrijven.

Nadeel is wel dat je niet geciteerd zult worden, want alles wat je doet gaat op de grote hoop. Maar hé, zie het als een soort academisch vrijwilligerswerk.

9. Leren

Als de colleges weer beginnen ben jij helemaal bij.

De verstandige tip: studeren. Lukt het niet in je uppie? Pak er dan gewoon een online studiemaatje bij. Zoek in de livestream van Youtube op Study with me en je hebt er zo een heel aantal waar je uit kunt kiezen. Of klik hier.

10. Bellen

Heel ouderwets, maar die smartphone van je heeft ook nog een functie waarmee je met iemand kunt praten. Live. Bel je ouders eens. Of je tante. Vinden ze vast leuk.

Als je de smaak te pakken hebt en echt iets goeds wilt doen voor de wereld: bel iemand op leeftijd op. Je oudoom, of die buurvrouw of bel een willekeurig iemand in een verzorgingshuis. Daar komt nu namelijk al helemaal geen hond meer op bezoek, door dat stomme virus, en er zijn ongetwijfeld genoeg mensen daar die om een praatje verlegen zitten. De receptie weet vast wel wie.

Idee: laat ze vertellen over ziektes van vroeger. Dat was pas erg.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties