DNA bepaalt deels hoe ziek je wordt van corona

DNA bepaalt deels hoe ziek je wordt van corona

Of je heel ziek wordt door het coronavirus of er nauwelijks iets van merkt, wordt mede bepaald door je DNA. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek, waaraan ook de RUG, het UMCG en de biobank Lifelines meewerkten.
19 juni om 14:38 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
juni 19 at 14:38 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Door Rob Siebelink

19 juni om 14:38 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar photo

By Rob Siebelink

juni 19 at 14:38 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine. ‘Deze bevindingen kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een medicijn voor Covid-19’, zegt Lude Franke, hoogleraar genetica bij het UMCG.

Het onderzoek laat zien dat er genetische factoren zijn die mede bepalen hoe ziek iemand wordt. ‘Doordat nu de eerste plekken in het DNA zijn gevonden, kunnen we gaan achterhalen wat de invloed van die plekken is en welke biologische processen verstoord raken.’

Deze kennis kan bijdragen aan het ontwikkelen van een antiviraal medicijn of het vinden van bestaande medicijnen waarvan bekend is dat ze invloed hebben op diezelfde plekken in het DNA, aldus Franke.

Lifelines

Lude Franke is een van de initiatiefnemers van het grootschalig Lifelines Corona-onderzoek waarmee gezocht wordt naar genetische en omgevingsfactoren voor het ontwikkelen van een coronabesmetting. Tienduizenden inwoners uit de noordelijke provincies doen mee aan het onderzoek via hun deelname aan Lifelines.

Sinds het begin van de coronacrisis vullen zij elke twee weken een vragenlijst in over hun gezondheid. Door deze data met elkaar te combineren, kunnen verschillen in het DNA opgemerkt worden.

Verband

Een internationale onderzoeksgroep heeft het DNA en het ziektebeloop van grote aantallen Italiaanse en Spaanse patiënten met Covid-19 onderzocht. Franke: ‘Onze bijdrage was om de resultaten te repliceren, en inderdaad: ook wij vonden een verband tussen de ernst van het ziektebeloop van Covid-19 en bepaalde plekken in het DNA.’

Om meer te leren over het coronavirus, werken genetische onderzoekers wereldwijd samen via het Covid-19 Host Genetics Initiative. Ook de bevindingen uit het doorlopende Lifelines Corona-onderzoek zijn via dat consortium gedeeld en gebruikt voor deze internationale publicatie.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties