Faculteiten luiden noodklok over tentamenfraude

‘Bestuur moet doorpakken op kwestie’

Faculteiten luiden noodklok over tentamenfraude

Rechten, letteren, GMW en FEB hebben het college van bestuur van de RUG vorige week gezamenlijk een brandbrief gestuurd. De faculteiten maken zich zorgen over fraude bij online tentamens.
2 november om 15:27 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
november 2 at 15:27 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Door René Hoogschagen

2 november om 15:27 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
Avatar photo

By René Hoogschagen

november 2 at 15:27 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.

Er waren tijdens eerdere bestuursoverleggen al zorgen geuit, zegt rechtendecaan Wilbert Kolkman. Daarna kwam aan het licht dat er grootschalige fraude was gepleegd bij drie FEB-tentamens, die ongeldig zijn verklaard. ‘Toen hebben we gezegd: ja jongens, we moeten wel wat met z’n allen.’

Prioriteit

Ze vinden niet dat het cvb niks doet, zegt Kolkman, ‘maar hier moet gewoon prioriteit aan worden gegeven. Dat doen wij ook. Laten we met z’n allen hier snel fors op doorpakken.’ Bij ESI, de onderwijsondersteuning van de RUG, zitten gekwalificeerde mensen, zegt hij. ‘Misschien moeten die juist nu in dit soort dossiers volle kracht vooruit.’

Ook rechten is niet aan tentamenfraude ontkomen. De examencommissie constateerde recentelijk dat er in de laatste periode van vorig jaar flink meer gefraudeerd werd. Zo hielden twee studenten bij meerdere tentamens uitvoerig contact via Facebook en werden tientallen anderen op een mildere vorm van fraude betrapt.

Fraudevrees

De faculteit treedt hard op. Alle tentamenuitslagen van de twee ‘grootfraudeurs’ in de betreffende periode zijn geschrapt. Bovendien mogen ze een jaar lang geen online tentamens maken. De anderen hoeven alleen de tentamens waarbij ze betrapt zijn opnieuw te maken. 

De faculteit vreesde dat dit slechts het topje van de ijsberg zou zijn en dat een groot deel van de fraude niet op de radar kwam. Na een statistische analyse van de resultaten van enkele grote rechtenvakken van het laatste blok van vorig jaar, lijkt dit echter mee te vallen. 

Alternatieve toetsen

Na het sturen van de brief kregen de faculteiten een kort voorstel van de onderwijsadviseurs bij ESI, zegt Kolkman. Een idee zou kunnen zijn om niet meer aan het eind van elk blok te tentamineren, maar om in blok 2 een opdracht te geven en in blok 4, ‘als corona eenmaal voorbij is’, een groot tentamen waarin de vakken worden gecombineerd.

‘We moeten roeien met de riemen die we hebben’, aldus Kolkman. ‘Het onderwijs is in volle gang, dus je kunt niet opeens zeggen: we gaan het helemaal anders doen. Maar je kunt wel met elkaar nadenken over alternatieven. En ik heb liever dat we wat in de coulissen hebben klaarstaan.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties