Het blijft spannend of Nestor het nu wél volhoudt

Geen eenduidige oorzaak voor storingen

Het blijft spannend of Nestor het nu wél volhoudt

De storingen in Nestor waardoor zo’n duizend studenten in november geen tentamen konden maken, hadden niet voorkomen kunnen worden. En toekomstige problemen met het systeem zijn ook niet uit te sluiten.
1 december om 9:42 uur.
Laatst gewijzigd op 1 december 2020
om 15:00 uur.
december 1 at 9:42 AM.
Last modified on december 1, 2020
at 15:00 PM.
Avatar photo

Door Thijs Fens

1 december om 9:42 uur.
Laatst gewijzigd op 1 december 2020
om 15:00 uur.
Avatar photo

By Thijs Fens

december 1 at 9:42 AM.
Last modified on december 1, 2020
at 15:00 PM.

Dat zegt Ronald Stolk, algemeen directeur van het Centrum voor Informatie Technologie (CIT). Hij baalde als een stekker toen hij begin november hoorde over de storing waardoor zeven tentamens werden afgelast. ‘Het lijkt me vreselijk om helemaal klaar te zitten voor een tentamen dat op het allerlaatste moment niet door kan gaan’, zegt hij. 

‘Gelukkig kon 96 procent van de tentamens wél doorgaan, dat moeten we niet vergeten. Maar voor die andere 4 procent is het natuurlijk ontzettend vervelend.’ Hoewel de storing volgde op twee kleinere storingen in oktober, had Stolk deze niet aan zien komen.

Stresstest

‘In de zomer hebben we verschillende tests gedaan, bijvoorbeeld met de online-tools die dit jaar gebruikt zouden worden, zoals de mogelijkheden om colleges op te nemen en online te tentamineren’, zegt Stolk. 

Een stresstest, waarbij gekeken wordt of de capaciteit van de online omgeving voldoende is voor het verwachte gebruik bij topdrukte, is volgens Stolk niet uitgevoerd, omdat het gebruik in de zomer niet te vergelijken is met dat van november.

Hij benadrukt daarbij dat het niet alleen gaat om de capaciteit van het systeem – dus hoeveel mensen tegelijkertijd in Nestor werken – maar ook de manier waarop het systeem gebruikt wordt. Nestor veranderde in korte tijd van een online omgeving waar studenten even snel iets voor hun vak bekijken, naar een plek waar duizenden studenten en docenten dagelijks veelvuldig en langdurig in werken, zowel voor colleges als voor tentamens. En op die verandering bleek het systeem niet berekend te zijn.

Niet één oorzaak

Stolk bekent dat hij tijdens de storing van november zelf ook niet direct wist wat er aan de hand was. ‘Er was namelijk niet één specifieke oorzaak die we aan konden wijzen. Daarom zijn we het achteraf, samen met de leverancier, gaan analyseren.’ 

Uit die analyse bleek hoezeer het veranderde gebruik van Nestor invloed had op het functioneren van het systeem.

Volgens Stolk was Nestor niet goed genoeg toegerust op de combinatie van het toegenomen gebruik voor online onderwijs en het veelvuldig gebruik voor online tentamineren. Maar, benadrukt hij, er is niet één oorzaak van de storing aan te wijzen. ‘We kunnen niet zeggen: dáár ging het mis.’ 

Meer capaciteit

Wel is er uit de analyse een mogelijke oplossing voortgekomen: meer capaciteit aan Nestor toevoegen. De capaciteit is bovendien aangepast aan de nieuwe manier waarop het systeem gebruik wordt. ‘Zo’n storing zou, als het goed is, nu dus niet meer voorkomen’, zegt Stolk.

Hoewel het systeem nu beter gemonitord wordt op de problemen die aan het licht zijn gekomen, zou Stolk er toch niet raar van opkijken als hij in de toekomst tegen andere problemen aanloopt. ‘Dat weet je nooit met zulke veranderingen, dat zie je nu maar weer.’ 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties