RUG wil sneltesten op Zernike

Mogelijk tent voor Aletta Jacobshal

RUG wil sneltesten op Zernike

De RUG wil een pilot om sneltesten te houden voor studenten en personeel. De universiteit denkt daarbij aan een tent voor de Aletta Jacobshal of het uitdelen van testen aan studenten.
3 december om 11:49 uur.
Laatst gewijzigd op 4 december 2020
om 9:34 uur.
december 3 at 11:49 AM.
Last modified on december 4, 2020
at 9:34 AM.
Avatar photo

Door Christien Boomsma

3 december om 11:49 uur.
Laatst gewijzigd op 4 december 2020
om 9:34 uur.
Avatar photo

By Christien Boomsma

december 3 at 11:49 AM.
Last modified on december 4, 2020
at 9:34 AM.
Avatar photo

Christien Boomsma

Achtergrondcoördinator en wetenschapsredacteur Volledig bio »
Background coordinator and science editor Full bio »

De universiteit heeft daarover overleg gehad met het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Het wachten is nu op een reactie, zei rector magnificus Cisca Wijmenga donderdag in de commissievergadering voor de u-raad.

Eerder had de universiteit ook al plannen om een eigen snelststraat op te zetten, maar door de komst van de XL-testlocatie in Martiniplaza leek die overbodig te zijn geworden.

Capaciteit niet benut

Dat blijkt echter niet het geval. Mensen mochten alleen maar getest te worden als ze werkzaam zijn in het lager of middelbaar onderwijs en een code van de werkgever konden overleggen, zelfs al werd de volle capaciteit van de locatie lang niet benut.

‘We praten met de GGD hierover’, zei Wijmenga. ‘Maar op de een of andere manier hebben ze een soort starre houding. Ik weet ook niet precies waarom.’

Dichter bij de campus

Nu per december ook mensen zonder klachten getest kunnen worden, verandert dat misschien, gaf Wijmenga toe. ‘Maar dat laat onverlet dat je dan naar MartiniPlaza moet en het heel prettig zou zijn als je dit soort mogelijkheden dichter bij de campus zou hebben.’

Bovendien laat de uitslag van de testen in MartiniPlaza, die op papier vijftien minuten zou moeten kosten, vaak lang op zich wachten. ‘Het duurt vaak anderhalf tot twee uur’, zei Wijmenga. ‘Dat zou heel onhandig zijn als je dat wilt doen voorafgaand aan een groot tentamen.’

Engels

03 December 2020 | 4-12-2020, 9:34
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties