Lege kamers kosten RUG ruim 8 ton meer dan gepland

Lege kamers kosten RUG ruim 8 ton meer dan gepland

De RUG hoopte dit jaar zo’n 8 ton te besparen op kamers van Stichting Studenten Huisvesting (SSH), maar dat plan is door corona in rook opgegaan.
11 november om 10:53 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
november 11 at 10:53 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

11 november om 10:53 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

november 11 at 10:53 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Het bedrag dat de RUG dit jaar aan leegstandskosten betaalt – een miljoen – valt in vergelijking met vorig jaar wel lager uit, zegt woordvoerder Jorien Bakker. ‘Vorig jaar was het nog ruim 1,1 miljoen, maar onze prognose voor dit jaar was natuurlijk dat we ongeveer 2,5 ton aan de garantstelling zouden betalen.’

Kamernood beperken

Om de kamernood onder internationals te beperken, reserveert de RUG jaarlijks kamers bij SSH. De RUG baseert haar reserveringen op de prognose van studentenaantallen en staat financieel garant als kamers niet verhuurd worden, of als studenten vroegtijdig vertrekken. 

Studenten konden tot vorig jaar een contract afsluiten dat half augustus begon en begin juli van jaar daarop afliep. De RUG betaalde voor de anderhalve maand dat de kamer niet werd verhuurd. Dat kostte de universiteit jaarlijks grofweg 1,1 miljoen euro.

Begin dit jaar trok de RUG haar contractperiode gelijk met die van de Hanzehogeschool: van begin augustus tot eind juli. Door die wijziging zou de RUG 840.000 euro aan leegstandskosten besparen. Tot het coronavirus dat scenario op zijn kop zette.

Vroegtijdig vertrek

Omdat studies door corona grotendeels online plaatsvinden, zijn internationals meer dan in andere jaren vroegtijdig uit Nederland vertrokken. ‘Als je de studie vanuit huis kunt voortzetten, maakt het nu niet uit of je in Rome woont, of Groningen’, zegt Bakker. Ook zijn er minder internationale eerstejaarsstudenten naar Groningen verhuisd, waardoor nu nog zo’n 75 kamers bij SSH leegstaan.

De RUG hoopt volgend jaar wel te besparen. ‘De contractperiode blijft hetzelfde als die van de Hanze’, zegt Bakker. Als de prognose voor studentenaantallen lager uitvalt, bespreekt de RUG dat opnieuw met SSH om het aantal reserveringen daar ook op aan te passen.

English

1 REACTIE

  1. Euh, Hoeveel kosten die studentenkamers dan?! Of maak ik een verkeerd rekensommetje? Of zijn er heel heel veel kamers?

    1,1 miljoen per jaar, dan rept men over leegstand voor 1,5 maand.
    Dit jaar is het zo dat er 75 studentenkamers leeg staan (vorige jaren was er een tekort, dus lijkt met dat er weinig leeg stond).

    Mijn rekenen is niet meer wat het geweest is, maar volgens mij wordt SSH hier dan lachend rijk.

    Of ik moet dus iets missen, laat het me weten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in