Medisch studenten als vrijwilliger aan de slag

‘Aanmeldingen stromen binnen’

Medisch studenten als vrijwilliger aan de slag

Medisch studenten van de RUG zijn een platform gestart om zorginstellingen te koppelen aan studenten die vrijwillig aan de slag willen.
17 maart om 17:50 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
maart 17 at 17:50 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Door Koen Marée

17 maart om 17:50 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar photo

By Koen Marée

maart 17 at 17:50 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.

Op de site covidvrijwilliger hebben zich binnen een paar uur al meer dan tweehonderd studenten gemeld. Ook hebben de eerste zorginstellingen inmiddels contact opgenomen om vrijwilligers in te zetten.

Afdelingen binnen het UMCG en de GGD kunnen de hulp van de studenten goed gebruiken. De laatste heeft bijvoorbeeld extra mankracht nodig om alle telefoontjes op het algemene informatienummer te kunnen beantwoorden.

Studieverenigingen

Het initiatief voor het platform komt van de besturen van medische studieverenigingen Panacea (Geneeskunde), Studiosi Mobilae (Bewegingswetenschappen), T.M.F.V. Archigenes (Mondzorgkunde en Tandheelkunde) en G.F.S.V. Pharmaciae Sacrum (Farmacie).

Zij zagen dat door de maatregelen van de overheid en de universiteit een groot deel van hun dagbesteding zou wegvallen, en zochten naar een manier om hun tijd toch nuttig te besteden.

Na overleg met het UMCG ging zondag het sein op groen: studenten mogen, mits gezond en ze voldoen aan alle voorzorgsmaatregelen, ingezet worden voor vrijwilligerswerk.

Non-stop

‘Sindsdien hebben we non-stop gewerkt aan dit initiatief’, zegt coördinator Elisa ter Kuile. Haar telefoon en die van haar zestien teamgenoten staat al uren roodgloeiend: ‘We zijn sinds 12 uur online en de aanmeldingen stromen binnen.’

Het platform moet zorginstellingen ontlasten. Zij kunnen een verzoek indienen om vrijwilligers te krijgen, waarna in de database wordt gekeken wie aan het verzoek voldoet.

Studenten van (para)medische studies kunnen zich aanmelden, ongeacht in welk jaar ze zitten. In het aanmeldformulier geven zij aan over welke vaardigheden en ervaring zij beschikken.

‘Overal is zorg nodig’

Het is de bedoeling dat het platform de hele regio Noord-Nederland, inclusief Overijssel, gaat bedienen.

‘Overal is zorg nodig’, zegt Ter Kuile. ‘Veel studenten zijn misschien nog hier in Groningen, maar sommige zitten ook thuis bij hun ouders. Ook voor hen geldt dat, zolang ze gezond zijn en aan de voorwaarden voldoen, ze zich kunnen aanmelden.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties