Studenten trekken aan de bel over hun financiële situatie

LSVb: ‘Velen staat het water aan de lippen’

Studenten trekken aan de bel over hun financiële situatie

Studenten sturen donderdag massaal Twitterberichten aan Tweede Kamerleden om hen te wijzen op de zorgwekkende financiële situatie waarin ze zijn beland. Ze voelen zich in de steek gelaten, stellen FNV en studentenvakbond LSVb.
23 april om 14:17 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
april 23 at 14:17 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar photo

Door Rob Siebelink

23 april om 14:17 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
Avatar photo

By Rob Siebelink

april 23 at 14:17 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar photo

Rob Siebelink

Hoofdredacteur Volledig bio Editor-in-chief Full bio

De overheid springt allerlei bedrijfstakken bij. Maar voor studenten is nog niets geregeld, aldus de Landelijke Studentenvakbond, terwijl het einde van de coronacrisis nog lang niet in zicht is.

‘Veel studenten staat het water aan de lippen. Ze hebben al twee maanden geen werk en inkomsten meer. Het einde van de maand nadert en dan moeten er weer rekeningen, zoals huur en andere vaste lasten, worden betaald. Maar hoe?’ zegt Bas van Weegberg, voorzitter van FNV Young & United.

LSVb-voorzitter Alex Tess Rutten: ‘We trekken al weken aan de bel over de inkomenspositie van studenten. De onzekerheid is groot en verdient niet alleen aandacht, maar ook een oplossing’.

Flexwerkers

De compensatieregeling die er is voor werkgevers helpt studenten niet, zeggen de bonden. ‘Studenten en andere flexwerkers worden in veel gevallen zonder pardon aan de kant gezet. Zo wordt er vaak niet meer ingeroosterd, simpelweg ontslagen of wordt verwezen naar vakantie-uren of de mogelijkheid om extra te gaan lenen.’

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft toegezegd dat er voor deze groep naar een oplossing zal worden gekeken. Maar die toezegging is volgens de bonden van een maand geleden en er is in die tijd niets gebeurd.

Onzekerheid

Gemiddeld missen studenten zo’n 500 tot 600 euro per maand, stellen de bonden. Ze roepen daarom studenten op om via Twitter duidelijk te maken ‘dat ze het niet langer redden zonder inkomsten’.

Vanuit de campagne NietMijnSchuld (in eerste instantie gestart om een einde te maken aan het leenstelsel) hebben de bonden een meldpunt opgericht voor studenten die vanwege de coronacrisis hun inkomen zijn kwijtgeraakt.

Inmiddels zijn er al meer dan 1600 meldingen binnengekomen, en dit aantal blijft dagelijks oplopen, zeggen LSVb en FNV. ‘We vrezen dat we hier te maken hebben met het topje van de ijsberg, gezien het feit dat lang niet alle studenten bekend zijn met dit initiatief en nauwelijks bekend zijn met hun rechten’, zegt van Weegberg.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties