Eerstejaars

Alle antwoorden

Lie or
truth

21 juni om 14:55 uur.
Laatst gewijzigd op 7 juli 2022
om 11:35 uur.
juni 21 at 14:55 PM.
Last modified on juli 7, 2022
at 11:35 AM.

Protest om muurschildering

Demonstrerende studenten blokkeerden dit voorjaar een ‘academische muurschildering’ van de Duitse wijsgeer Immanuel Kant. De RUG wilde de filosoof, die bekend staat als de grondlegger van het moderne gelijkheidsdenken, eren met een schildering. 

De studenten waren hier boos om, omdat de 18e-eeuwse filosoof seksistische en racistische ideeën had. Zo iemand verdient geen loftuitingen, vonden ze.

Niet waar! De universiteit liet dit voorjaar inderdaad twee muurschilderingen maken van Aletta Jacobs – de eerst vrouw die afstudeerde aan een Nederlandse universiteit – en J.C. Kapteyn – die het astronomieonderzoek in Groningen naar wereldniveau tilde. Maar Kant heeft veel te weinig met de RUG-geschiedenis te maken om een schildering te verdienen.

Dat Immanuel Kant inderdaad seksistische en racistische ideeën had, klopt wel. Wat voor impact dat had op zijn gelijkheidsdenken, bestudeert RUG-filosoof Pauline Kleingeld. 

Strings in de UB

Studenten laten de gekste dingen achter in de UB na een dagje studeren. Niet alleen produceren ze per jaar maar liefst 10.000 zakken vol vuilnis (waarvan er twee gevuld zijn met kauwgom), ook laten ze van alles liggen wat ze waarschijnlijk niet kwijt wilden. 

De UB besloot er een tentoonstelling van te maken en richtte vitrines in vol opladers, rekenmachines, sieraden en creditcards. Maar ook opvallend vaak: xtc en… strings!

Waar! In 2019 kwam de UB met een tentoonstelling van alles wat er in het jaar ervoor was achtergelaten bij de afdeling gevonden voorwerpen. Naast de strings, xtc en opladers, stonden er ook honderden waterflesjes, zonnebrillen en de nodige Ritalin.

Rector was een mavo-meisje

Niet iedere topwetenschapper begon op het gymnasium. De huidige rector magnificus Cisca Wijmenga begon op de mavo. Ze ging naar de analistenschool, het hbo en de universiteit. Ze promoveerde cum laude in Leiden, bleek ineens heel gewild door Amerikaanse labs en werd een van de meest invloedrijke wetenschappers op het gebied van genetica. In 2015 kreeg ze de ‘Nederlandse Nobelprijs’ – de Spinozapremie. En nu leidt ze als rector magnificus de hele RUG.

Waar! Rector magnificus Cisca Wijmenga is niet alleen de eerste vrouwelijke rector magnificus in Groningen, maar dus ook een internationaal toonaangevende specialist in genetica. Maar ze begon op de mavo! Ze vertelt graag over het belang van de mensen die haar altijd hebben aangemoedigd. Die rol wil ze nu graag spelen voor ‘haar labkinderen’. Maar voorlopig heeft ze het te druk met haar bestuurlijke taken.

Het spook van de UB

Er woont een spook in de UB. Meerdere mensen hebben een vreemde schim waargenomen op de bewakingscamera’s. De bewakingsdienst is ook al regelmatig op verkenning geweest, maar er is nog nooit iets verdachts aangetroffen. Overdag laten de camera’s niets vreemds zien.

Medewerkers denken dat het misschien iets te maken heeft met het feit dat op de plek van de UB ooit een kerk stond. Met een kerkhof. En spoken.

Waar! Er gaan inderdaad geruchten in de UB over vreemde schimmen op de bewakingscamera’s. En er zijn schoonmakers die weigeren de kelder in te gaan tot iemand anders het licht aandoet. Het zou te maken hebben met een oude grap, uit de tijd dat je de intercom nog zonder waarschuwing in kon schakelen. Medewerkers zouden toen spookgeluiden door het gebouw hebben laten klinken.

Koffie lokt studenten de klas in

Met gratis koffie en ‘wat lekkers’ probeerde de Faculty of Science and Engineering de lege collegezalen weer vol te krijgen dit voorjaar.

Toen de colleges weer hervat werden, nadat ze vanwege corona maandenlang online waren gegeven, kwamen veel studenten niet opdagen. Sommigen waren bang voor besmetting, anderen vonden online eigenlijk wel handig. 

Waar! Op veel faculteiten- niet alleen bij de Faculty of Science and Engineering – bleven de collegezalen akelig leeg na corona. De faculteiten doen wanhopig hun best om studenten te motiveren om toch weer te komen: dat is beter voor hun welzijn, maar ook voor het onderwijs. FSE koos voor ‘koffie en wat lekkers’ als lokmiddel.

Hack wegens menstruatie

De website van het onafhankelijke universiteitsblad UKrant is in januari getroffen door een zogenoemde DDoS-aanval. 

De hack zou te maken hebben met een nieuwsbericht op UKrant over gratis tampons en maandverband op de campus. UKrant had moeten spreken van ‘mensen’ die menstrueren in plaats van ‘vrouwen’ die menstrueren.

Collegevoorzitter Jouke de Vries noemde de aanval in een reactie ‘shocking’. 

Niet waar! Het was het Maastrichtse universiteitsblad Observant dat in januari werd platgelegd door hackersgroep Anonymous. Observant werd in een mail door de groep beschuldigd van racisme en transfobie.

Volgens hoger onderwijspersbureau HOP werd Observant eerder transfobie verweten door studentengroep Feminists of Maastricht. Die stelde dat de site in een nieuwsbericht over gratis tampons en maandverband op de campus moest spreken van ‘mensen’ die menstrueren in plaats van ‘vrouwen’ die menstrueren. Als dat bericht niet werd aangepast, zou de groep hun ‘gemeenschap mobiliseren’.

Sociaal contract tegen feestjes

Eerstejaars moeten vanaf 2023 een ‘sociaal contract’ ondertekenen. Op die manier hopen RUG, Hanze en de gemeente Groningen overlast van studenten terug te dringen. Er zijn te veel feestjes, wild geparkeerde fietsen en dronkenschap op straat. 

Wat er in het contract komt en waar de eerstejaars zich aan moeten houden, is nog niet bekend. De RUG wil zo duidelijk maken welk gedrag wel en niet wenselijk is, aldus rector Wijmenga.

Waar! De afspraken werden dit voorjaar gemaakt. De toenemende studentenaantallen zorgen voor steeds meer overlast in de stad. ‘Je bent student, maar ook inwoner van de stad. En wat betekent dat dan voor je gedrag? De gedragsregels die we met elkaar afspreken, mogen wel eens uitgesproken worden’, vond rector magnificus Cisca Wijmenga.

Er is ook kritiek. Het woord ‘contract’ insinueert dat er bindende afspraken worden gemaakt. Onzin natuurlijk. Bovendien zijn mensen bang dat het veel verder gaat dan alleen maar studenten de normen en waarden van de universiteit meegeven. 

Studentencultuur bedreigd

De blauwe banden van Swapfiets bedreigen een studententraditie: decennialang spoten verenigingen fietsen in hun eigen kleuren. Groen/zwart voor Veracles, zwart/wit/cognac voor Gyas.

Maar sinds Swapfiets naar Groningen kwam, gebeurt dat nauwelijks nog: je mag de leasefietsen niet overspuiten. 

Verenigingen gaan noodgedwongen over op stickers en verenigingsbellen. Die kunnen gewoon mee naar de volgende fiets.

Waar! Sinds Swapfiets in 2017 naar Groningen kwam is het aantal fietsen-met-blauwe-voorband exponentieel gestegen. Er rijden er momenteel meer dan 20.000 van rond. Studentenverenigingen vinden het superjammer dat hun leden die fietsen niet mogen overspuiten. ‘Er was een meisje dat zo graag mee wou doen dat ze haar hele swapfiets met tape had afgeplakt, zodat de fiets toch nog overgespoten kon worden.’

Kelder voor 800 euro

14.000 reacties kreeg de advertentie die de bewoners van een Vindicathuis in oktober 2021 op Kamernet plaatsten. 

De heren boden de kelder van hun luxe herenhuis aan om internationale studenten te huisvesten. Die hoefden daar slechts 800 euro voor neer te tellen. Koopje, vonden ze. 

Boze studenten en Groningers dachten daar heel anders over. Ze noemden de advertentie ‘onethisch’ en ‘immoreel’.

Niet waar! Maar… er waren wel degelijk Vindicaters die probeerden een piepklein kamertje aan te bieden voor die prijs. De kamer van 9 vierkante meter lag op ‘twee minuten afstand van de Vismarkt en de Herestraat’ met een ‘groot balkon aan de zonnige zijde van het Gedempte Zuiderdiep’. Verhuurder Bulten Vastgoed ontdekte wat de jongens probeerden te doen en was woedend, vanwege de poging tot illegaal onderverhuren. Ook zijn de jongens door de rector van Vindicat op de vingers getikt.

Cursus aanspreekvormen

Studenten worstelen met de manier waarop ze hun docenten moeten aanspreken. Is het ‘Hey’, ‘Beste meneer/mevrouw’, ‘Geachte’? Sommigen beginnen hun mails zelfs met ‘Yo professor’. 

Docenten kunnen dat laatste niet altijd waarderen. 

De RUG benaderde daarom etiquettedeskundige Beatrijs Ritsema. Zij organiseert in de eerste collegeweek een inloopspreekuur voor eerstejaars waarin ze advies geeft over aanspreekvormen. 

Niet waar! Het klopt weliswaar dat studenten vaak niet weten hoe ze hun docenten moeten aanspreken. Ook klagen docenten dat studenten steeds botter en onvriendelijker mailen. Maar een cursus etiquette? Dat zit er vooralsnog niet in voor studenten.

Groningen in China

De Groningse universiteit heette bijna University Groningen Yantai. De RUG was van plan een filiaal te starten in China. Groningse docenten zouden naar China gaan en Chinese studenten naar Groningen. De campus was klaar en de collegevoorzitter zette in 2015 zijn handtekening in bijzijn van koning Willem-Alexander en de Chinese president Xi Jinping. Tot de u-raad besloot dat het niet zo’n goed idee was en het plan niet doorging. Jammer.

Waar! De RUG besloot in 2015 inderdaad een branch campus te beginnen in het Chinese Yantai en inderdaad ging het hele feestje niet door toen de u-raad tegen stemde in januari 2018.

Toenmalig collegevoorzitter Sibrand Poppema droomde van Groningen als internationale topuniversiteit, maar veel mensen waren bezorgd over de vrijheid van meningsuiting en academische vrijheid. Studentenpartij Lijst Calimero was de laatste partij die ‘om’ ging, waarna het plan definitief de prullenbak in ging.

Kroegtijger

Dikke rel in 2012: er circuleerden foto’s op WhatsApp van een tijger op de sociëteit van Albertus. Zeven studenten stonden er trots bij te poseren. Partij van de Dieren was boos natuurlijk en sprak er schande van. Vervolgens kreeg de vereniging het halve land over zich heen. 

Albertus vond het allemaal wel meevallen. Het was maar een half uurtje immers en het beest werd goed vastgehouden, zei de voorzitter.

Niet waar! Er was wel een tijger op een studentensociëteit in 2012, maar dat was Vindicat. Overigens was Albertus ook niet altijd even lief voor dieren. Zij kwamen in 2007 in de nationale pers wegens het doorslikken van levende goudvissen.

Cijferinflatie

Een onvoldoende is alles dat je haalt onder de 5,5. Toch? Nou… dat wilde de RUG vorig jaar veranderen. Om de ‘zesjescultuur’ tegen te gaan en studenten te stimuleren beter hun best te doen, wilde de RUG het minimale cijfer voor een voldoende ophogen naar een 6,5.

Niet waar. Wel was er dit voorjaar ophef over een stuk van UKrant-columnist Bauke. In een column stelde hij dat dit precies was wat de RUG wilde doen. Inflatie immers! Tientallen studenten waren woedend, omdat ze dachten dat het waar was…

Kat krijgt studentenpas

Studenten heb je in allerlei soorten en maten. Maar vier jaar geleden had de RUG wel een heel bijzondere primeur. Toen kreeg voor het eerst een kat een studentenpas.

Het ging om de bekende prof. dr. Doerak, een kat die al jarenlang rondhing op het Harmonieplein en zelfs aanschoof in de collegebanken. De RUG vond dat zo leuk, dat ze besloot de kat zijn eigen pasje te geven. 

Waar! Professor dr. Doerak is zelfs de officiële universiteitskat en je kunt hem volgen op zijn eigen Instagrampagina. Wel is hij sinds corona wat huiselijker geworden en tref je hem niet meer zo vaak aan bij de Harmonie. 

Wappieprofessor

Een wetenschapper die college geeft over kritisch denken, maar zelf in samenzweringstheorieën gelooft? Zo eentje werd dit voorjaar op non-actief gezet aan de RUG. 

Studenten die het niet met hem eens waren, durfden dat vaak niet te uiten. Nadat een student uiteindelijk toch een klacht indiende, kwam de zaak naar buiten. 

De docent wacht nog tot een onderzoek naar zijn functioneren is afgerond. 

Waar! Het ging hier om hoofddocent cognitieve wetenschappen Tjeerd Andringa van University College Groningen. Aanvankelijk mocht hij alleen zijn vak ‘System views of life’ over kritisch denken niet meer geven. Maar nadat UKrant de zaak naar buiten bracht, besloot de universiteit hem op non-actief te zetten, tot een onderzoek naar zijn functioneren meer duidelijkheid zou brengen. Over de uitslag van dat onderzoek is nog niets bekend. 

Drugstests na tentamens

Steeds meer studenten gebruiken het ADHD-middel Ritalin als ‘studiepil’. Het helpt hen om zich beter te concentreren bij de voorbereidingen op tentamens.

Dat is ongewenst, vond de universiteit. Bovendien kan het gebruik van medicijnen zonder voorschrift gevaar opleveren voor de gezondheid. Vandaar dat examencommissies van de RUG hebben aangekondigd steekproefsgewijs te gaan controleren op drugsgebruik.

Niet waar! Het klopt dat steeds meer studenten het ADHD-middel Ritalin gebruiken om beter te kunnen studeren. Uit een onderzoek van RUG-psycholoog Anselm Fuermaier onder Groningse eerstejaars uit 2021 bleek dat 16 procent van de ondervraagde studenten minstens één keer methylfenidaat – Ritalin dus – had geslikt. Bijna 60 procent van die groep deed dat ‘af en toe’. Eén procent deed het ‘regelmatig’. Hoewel Fuermaier waarschuwt tegen het gevaar, is er geen sprake van verplichte drugstests.

Duurste gebouw ooit is te klein

Het grootste en duurste laboratorium ooit aan de RUG – het Feringa Building – is al te klein voordat het is afgebouwd. Het moet ruimte bieden aan 1400 studenten en 850 medewerkers op 62.000 vierkante meter. Het krijgt de modernste, trillingsvrije laboratoria. Maar toch gaan alle studenten en onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering er niet in passen en moeten de gebouwen die het zou vervangen blijven staan.

Waar! Met 200 miljoen euro is dit het duurste gebouw dat de RUG ooit heeft laten neerzetten. Maar de bouw gaat niet van een leien dakje. De RUG presenteerde het ontwerp al in 2015. Het had eigenlijk dit jaar klaar moeten zijn. Maar eerst waren er problemen met aanbestedingen en bouwkosten die hoger waren dan verwacht. Daarna kwam corona en kwamen er rechtszaken met aannemers. Al met al betekent dit dat het gebouw waarschijnlijk pas in 2025 helemaal klaar is. 

De Faculty of Science and Engineering groeit intussen gestaag door. Het gevolg? De zwaar verouderde gebouwen van Nijenborgh 4 die het Feringa Building had moeten vervangen, blijven waarschijnlijk grotendeels staan.

‘Damesprof’ verplicht in rok

Een nieuw promotiereglement stelt dat vrouwelijke professoren verplicht een rok moeten dragen tijdens een promotieceremonie. Volgens rector magnificus Cisca Wijmenga is het te laat om dit te veranderen.  

Het kledingstuk had optioneel moeten zijn, om aan wensen van vrouwen tegemoet te komen. De ‘verplichting’ kwam per ongeluk in de tekst. Maar niemand controleerde de tekst nog, tot hij officieel was aangenomen.

Niet waar! Maar het scheelt niet veel. In het promotiereglement dat in februari 2022 werd aangenomen door de Promotiecommissie van de RUG – de decanen van de faculteiten en de rector magnificus – stond dat vrouwen hun baret op moesten houden tijdens de plechtigheid, terwijl mannelijke hoogleraren hem mochten afzetten.

Dat was niet de bedoeling. Het idee was dat ‘dameshoogleraren’ vaak hun haar laten doen en mannen niet. Als ze dan de baret af moeten zetten, raakt het haar in de war. Het reglement had vrouwen toestemming moeten geven om hun baret op te houden. Maar nadat de tekst was aangepast, werd ze niet meer gecontroleerd. Nu is de regel voor de komende paar jaar. Best lullig, want een van de beoogde doelen van het nieuwe reglement was dat het genderneutraal zou zijn.

Geen vrouwen bij Forward

De oudste studentenvoetbalvereniging van Nederland, de Groningse voetbalclub Forward, raakte dit voorjaar haar bestuursbeurs kwijt: de toelage vanuit de RUG die het studenten mogelijk maakt bestuurswerk te doen.  De reden: de vereniging sluit vrouwen uit.

Forward is boos en zegt dat vrouwen best welkom zijn. Ze komen alleen niet. Waarom? Omdat er geen andere vrouwen zijn om tegen te voetballen. 

Waar! Er was heel wat ophef, toen de RUG in mei bekend maakte de bestuursbeurzen van Forward te willen intrekken, omdat ze geen vrouwen zouden aannemen.  RUG-voorzitter Jouke de Vries benadrukt dat de universiteit ‘niet centrale waarden als diversiteit en inclusie kan uitdragen en dan de helft of meer van de wereldbevolking uitsluit’. 

Forward ontkende heftig. Ze konden er niets aan doen dat vrouwen zich niet bij hen meldden. En zelfs al zouden er genoeg aanmeldingen zijn, dan zou een vrouwenteam alleen tegen zichzelf kunnen spelen, omdat er op het niveau van Forward geen andere vrouwenteams zijn. 

Dat maakte voor de RUG geen enkel verschil. De beurzen zijn en blijven geschrapt.

Tenten tegen kamercrisis

De woningnood in Groningen wordt steeds erger. Nadat afgelopen december meer dan honderd studenten nog steeds in de noodopvang verbleven, gaat de RUG het probleem dit jaar structureler aanpakken.

Eerstejaars die in oktober nog geen kamer hebben, kunnen dan grote, verwarmde tenten huren op het Suikerunieterrein. De tenten zijn overgenomen van Defensie, die ze inzette als noodopvang in rampgebieden. 

Niet waar! Maar het scheelt niet veel. In 2018 zag de RUG zich gedwongen tenten voor internationals neer te zetten, waarin ze tijdelijk konden verblijven. En na een periode van mindere woningnood door corona, was het dit jaar weer veel ernstiger. Tegen Kerst zaten er nog 115 – voornamelijk internationale – studenten in de noodopvang Martinihouse aan de Donderslaan. Zij hadden geen kamer kunnen bemachtigen. De noodopvang was dit jaar bovendien twee maanden langer open dan in andere jaren.  Vandaar dat de RUG dit jaar iedereen aanraadde die in augustus nog geen kamer had, om vooral niet naar Groningen te komen.

Student viert eigen lustrum

Een 23-jarige student hield dit jaar een lustrumfeest op de Groningse drafbaan. Ter ere van… zichzelf. 

De rechtenstudent studeerde vijf jaar in Groningen en vond het tijd voor een feestje. Hij en zijn vrienden regelden honderden gasten, er werden speciale lustrumnummers geschreven, een gala georganiseerd en ze ontwierpen zelfs een flinke hoeveelheid merchandise. Alles onder de naam: Grootheidswaanzin. 

Waar! Het ging om student Marc de Groot en het feest was een uit de hand gelopen grap. Wel een geslaagde.

Baby op sterk water

Een van de loodsen op het Zernikecomplex bevat een kamer met tientallen baby’s op sterk water. 

De baby’s zijn daar vaak honderden jaren geleden in geplaatst, zodat wetenschappers geboorteafwijkingen konden bestuderen. Zo is er een Siamese tweeling en kinderen met een waterhoofd.

Ook andere menselijke lichaamsdelen worden zo bewaard: zo zijn er oren, ogen, stukjes huid en zelfs penissen. 

Waar! De loods maakt onderdeel uit van het Universiteitsmuseum. Inderdaad werd menselijk weefsel vanaf de zeventiende eeuw zo bewaard. Het depot is gesloten, maar een deel van de collectie is in het museum aan de Stoeldraaiersstraat te zien. En als student heb je gratis toegang.

Studenten geneedlespiket

Tientallen Groningse studenten zeggen dat ze te maken hebben gehad met needle spiking. Ze zouden bij het uitgaan stiekem zijn geïnjecteerd met een onbekende stof. Vervolgens kregen ze last van misselijkheid, gingen ze ‘out’ of raakten volkomen verward.

De Nachtraad van Groningen zette een speciaal meldpunt op om ervaringen te verzamelen. Ook in de gemeenteraad zijn vragen gesteld over het fenomeen.

Waar! Inderdaad zijn er tientallen meldingen van needle spiking binnengekomen bij de Nachtraad van Groningen. Maar of het echt gebeurd is, blijft de vraag. Bewijzen zijn er niet. Bovendien, zeggen deskundigen, is er alle reden om aan te nemen dat het een ‘broodje aap’ is: een verhaal dat iedereen elkaar vertelt en voor waar wordt aangenomen. Vervolgens worden mensen er zo bang van, dat ze al snel denken dat ze gedrogeerd zijn, terwijl ze bijvoorbeeld gewoon hyperventileren.

International-friendly moet!

Studentenverenigingen moeten vanaf volgend jaar verplicht tweetalig zijn. Dutch only wordt niet meer geaccepteerd, heeft de RUG laten weten.

Internationale studenten voelen zich vaak niet thuis op de gezelligheidsverenigingen, omdat er geen Engels wordt gesproken. De verenigingen doen er alles aan om ze buiten de deur te houden. Lid worden mag, mailen ze belangstellenden, maar verwacht geen sociale contacten. 

Niet waar! De universiteit verplicht gezelligheidsverenigingen niet om het leuk te maken voor internationals. Dat kan ze ook niet. Maar het is voor Engelstalige studenten wel degelijk een probleem om zich aan te sluiten. Veel verenigingen voelen zich Nederlands en hebben weinig aanvechting daar iets aan te veranderen.

Engels