Strings en xtc in de Universiteitsbibliotheek

Dat de portiers wel eens een verloren waterflesje vinden in de Universiteitsbibliotheek, is niet zo gek. Maar xtc? Strings? De UB maakte er een expositie van. ‘Hey, dat kettinkje is van mij!’
Door Michelle Gerssen

Om 6 uur ’s ochtends, elke dag, begint de interne dienst van de UB met de rondes langs studio’s, werkplekken en koffiehoeken. Op zoek naar spullen, vergeten door de eigenaar. Zo eindigen ze elke ochtend weer met nieuwe gevonden voorwerpen, in de tentamenperiodes soms wel een kar vol.

Meestal worden ze diezelfde dag nog opgehaald; telefoons, jassen. Maar na een dag, weten de portiers, wordt de kans kleiner dat de spullen hun eigenaar terug zien. Ze verdwijnen in een kast, tussen andere gevonden voorwerpen.

Zonde eigenlijk, dacht portier Arjen Staal van de UB. En dus bedachten hij en zijn collega’s de tentoonstelling Lost and Found, die ze deze week inrichten in de vitrines van de UB.

Strippen Ritalin

Behoorlijk indrukwekkend, al die waterflessen in alle soorten en maten. Al die half volgeschreven schriften. Die agenda’s, met afspraken – uiteindelijk nagekomen of niet?

Hangsloten, creditcards, een puzzel, fel gekleurde pillen in een vacuüm zakje. Strippen Ritalin. En dat is alleen nog maar de oogst van 2018. De jassen, te vinden op de vierde verdieping, zijn zelfs in in het laatste half jaar verzameld.

Er is een vitrine vol met opladers en kabels, een met zonnebrillen en sieraden. En strings. ‘Die worden opvallend vaak gevonden’, weet Staal. Maar hoe ze dan vervolgens in een hoek belanden om te worden gevonden door de portiers?

Een zwart kanten exemplaar was zo mooi, dat die is ingelijst en een speciale vitrine kreeg op de tweede verdieping.

Afzuigkap

Ook een bijzondere vondst, maar niet tentoongesteld: twee grote roosters, bedoeld voor een afzuigkap. ‘Daar vonden we er één van, op een werkplek’, vertelt Arjen Staal, ‘Het hoorde niet bij het gebouw, en ook niet bij een bedrijf dat aan het werk was geweest. De dag daarop vonden we bij onze ochtendronde op dezelfde plek weer zo’n rooster. Precies dezelfde.’

‘Hey, dat kettinkje is van mij!’ roept een meisje bij de sieraden. ‘Die blauwe,’ wijst ze aan.

Wat nu als een al lang geleden gevonden voorwerp wordt herkend door de eigenaar?

‘Dan mag je het aan het eind van de expositie meenemen, als je kan bewijzen dat het ook echt van jou is’, zegt Staal. De expositie loopt nog tot 15 maart. Dus als je nog iets kwijt bent…

 

Engels

1 REACTIE

  1. Wat gebeurt er uiteindelijk met alle in de UB gevonden voorwerpen?
    Tip: Organisatie Kledingbank De Zeecontainer. Is een stichting die materiaal inzamelt en dit kosteloos!! beschikbaar stelt aan mensen met een minimaal inkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in