Ruimtegebrek op Zernike: Verouderd Nijenborgh 4 wordt mogelijk niet gesloopt

Nijenborgh 4 wordt voorlopig niet gesloopt, denkt bestuurslid Esther Marije Klop van de Faculty of Science and Engineering (FSE). De verouderde gebouwen zijn broodnodig vanwege het ruimtegebrek op de faculteit.

FSE kampt al jaren met ruimtegebrek door de toenemende studentenaantallen; dat zijn er nu 7300. De bouw van de Feringabuilding – die in 2023 klaar moet zijn – kan een deel van de problemen opvangen, maar ook dan blijft de faculteit zitten met een geschat ruimtegebrek van tienduizend vierkante meter.

Daarom werd eerder al nagedacht om een of twee ‘traversen’ (bouwdelen) van het verouderde Nijenborgh 4 op te knappen en te laten staan. Nu wil de faculteit voorlopig alles laten staan – met uitzondering van traversen 17 en 18. Die staan namelijk op de plaats waar een deel van de Feringabuilding komt.

Vernietigen

‘Het zou zonde zijn om ruimte te vernietigen, terwijl we tegelijk op zoek zijn naar ruimte’, vindt portefeuillehouder middelen Esther Marije Klop. De faculteit wil groeien naar uiteindelijk achtduizend studenten.

‘Maar dan is er dus extra ruimte nodig, want anders kunnen we de kwaliteit van onderwijs niet meer bieden’, zegt Klop. ‘Die beslissingen horen bij elkaar. Als we die ruimte niet krijgen, moeten we actie ondernemen om te zorgen dat we niet groeien. Want we barsten nu al uit ons jasje.’

Vandaar dat faculteit en de dienst Vastgoed en Investeringsprojecten (VGI) nadenken over een permanente oplossing. Een scenario kan zijn om delen van Nijenborgh 4 toch te laten staan. ‘We zullen dat onderzoeken. Maar daar zitten ook nadelen aan, dus misschien zeggen we wel heel snel dat het niet kan.’

Elders huren

De faculteit heeft al op verschillende manieren geprobeerd om meer ruimte te krijgen. Plannen om gebouwen elders op Zernike aan te passen, bleken niet haalbaar. Pogingen om labruimtes buiten de campus te huren, liepen op niets uit.

De bouw van de Feringabuilding liep intussen enkele maanden vertraging op. ‘We denken dat de eerste mensen volgend jaar na de zomer kunnen verhuizen’, zegt Klop.

De bouw liep bovendien enkele maanden vertraging op door corona. Ook zijn er problemen met de aanvoer van materialen. ‘Maar we proberen die vertragingen zo beperkt mogelijk te houden.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties