Eerstejaars moet in 2023 sociaal contract tekenen: ‘Je bent ook inwoner van de stad’

Eerstejaars moeten vanaf 2023 een sociaal contract ondertekenen. Op die manier hopen RUG, Hanzehogeschool en de gemeente Groningen overlast van studenten terug te dringen.

Zij willen met dat contract duidelijk maken welk gedrag wel en niet wenselijk is, zei rector Cisca Wijmenga in de universiteitsraad in april. ‘Je bent student, maar ook inwoner van de stad’, zei ze. ‘De gedragsregels die we met elkaar afspreken, mogen ook weleens uitgesproken worden.’

Het idee werd toen door de raad gesteund, maar er was ook veel kritiek. Het is goed om studenten bewust te maken van de gevolgen van hun gedrag. Maar om dat met een contract af te dwingen, gaat volgens critici te ver.

Veel vragen

Is het verplicht om het te ondertekenen? Zijn er consequenties als je het niet doet? Of als je het wel doet, maar je niet aan de afspraken houdt? En gaat de universiteit haar boekje niet ver te buiten door studenten aan te spreken op hun gedrag buiten de muren van de universiteit?

Het zijn vragen die voorlopig nog onbeantwoord blijven. Volgens de rector is er binnenkort een afspraak met burgemeester Koen Schuiling van Groningen om het plan verder uit te werken.

‘Voor zover ik weet komt er dit jaar een flyer in het informatiepakket van de KEI-week’, zei Wijmenga. ‘De flyer is de voorloper van het sociale contract. Maar dat voeren we het jaar erop echt in.’ 

Verbaasd

Onno de Wal van studentenpartij SOG is verbaasd dat het plan na alle kritiek wordt doorgezet. In april was hij een van de critici in de universiteitsraad. ‘Zo’n contract komt op mij dwingend over, omdat studenten het moeten ondertekenen terwijl het hun leven buiten de muren van de universiteit aangaat.’

Het contract wordt volgens de rector voor de invoering nog een keer aan de universiteitsraad voorgelegd.

Lees ook:

Engels

7 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

7 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties