Eerstejaars moet in 2023 sociaal contract tekenen: ‘Je bent ook inwoner van de stad’

Eerstejaars moeten vanaf 2023 een sociaal contract ondertekenen. Op die manier hopen RUG, Hanzehogeschool en de gemeente Groningen overlast van studenten terug te dringen.

Zij willen met dat contract duidelijk maken welk gedrag wel en niet wenselijk is, zei rector Cisca Wijmenga in de universiteitsraad in april. ‘Je bent student, maar ook inwoner van de stad’, zei ze. ‘De gedragsregels die we met elkaar afspreken, mogen ook weleens uitgesproken worden.’

Het idee werd toen door de raad gesteund, maar er was ook veel kritiek. Het is goed om studenten bewust te maken van de gevolgen van hun gedrag. Maar om dat met een contract af te dwingen, gaat volgens critici te ver.

Veel vragen

Is het verplicht om het te ondertekenen? Zijn er consequenties als je het niet doet? Of als je het wel doet, maar je niet aan de afspraken houdt? En gaat de universiteit haar boekje niet ver te buiten door studenten aan te spreken op hun gedrag buiten de muren van de universiteit?

Het zijn vragen die voorlopig nog onbeantwoord blijven. Volgens de rector is er binnenkort een afspraak met burgemeester Koen Schuiling van Groningen om het plan verder uit te werken.

‘Voor zover ik weet komt er dit jaar een flyer in het informatiepakket van de KEI-week’, zei Wijmenga. ‘De flyer is de voorloper van het sociale contract. Maar dat voeren we het jaar erop echt in.’ 

Verbaasd

Onno de Wal van studentenpartij SOG is verbaasd dat het plan na alle kritiek wordt doorgezet. In april was hij een van de critici in de universiteitsraad. ‘Zo’n contract komt op mij dwingend over, omdat studenten het moeten ondertekenen terwijl het hun leven buiten de muren van de universiteit aangaat.’

Het contract wordt volgens de rector voor de invoering nog een keer aan de universiteitsraad voorgelegd.

Lees ook:

English

7 REACTIES

 1. Wat een infantiel geneuzel. Als je dan toch graag vader wil spelen buiten de muren van de Uni, neem dan ook eens verantwoordelijkheid voor al die internationale studenten die je werft (voor de extra poen), die vervolgens vanuit een lekkend tentje moeten horen dat huisvesting niet het probleem van de Uni is. schijnheilig meten met twee maten, is daar ook een contractje tegen te tekenen? Schei toch uit.

 2. Is dit een grap? Je gaat toch niet het gedrag van mensen in hun privesfeer corrigeren als universiteit. Tou nou eem. Ciska lijkt hier gezwicht te zijn voor gezeik en lijkt het niet op te nemen voor de organisatie en de studenten. Het is niet alsof stadjers of wie dan ook zich wel altijd binnen de sociale grenzen gedragen. Of zou Ciska de ballen hebben om ook elke stadjer te verplichten aan deze bullshit? Gaat ze er als politieagentje bijstaan? Het is niet alsof mensen minder gaan klagen vanwege dat de studenten een “sociaal contract” hebben. Zonde van de tijd en middelen dit idee.

 3. Precies, voor elk probleem een formulier, en ondertussen gaan we gewoon door nog meer studenten te werven, dat betaalt goed, als je de juiste studenten binnen haalt. En ach, die Stadjers vinden studenten best gezellig, en als ze het niet aankunnen, wel, dan kunnen ze toch verhuizen? En in de wijken van de bobo’s wonen amper studenten , dus och, wat is het probleem eigenlijk.

 4. De gedachte is begrijpelijk. Het kan in de huidige opzet echter niet meer dan een intentieverklaring zijn, zoals dat bijvoorbeeld ook geldt voor verklaringen die promovendi afleggen over integer gedrag. Niet zinloos maar niet verbonden met sancties. De RUG zou wel kunnen nagaan of het zin heeft afspraken te maken (al dan niet in de vorm van contracten) met relevante partijen die wel met sancties verbonden afspraken kunnen maken met studenten zoals studentenverenigingen of kamerverhuurders. Blijft de vraag of studenten anders aangepakt moeten worden dan andere mensen.

 5. Hiermee geven de Hanze, RuG en de gemeente eigenlijk aan dat de regiopolitie niet goed werkt.
  Het kan ook zijn, dat men (on)bewust de eerste Nederlandse communistische Universiteit, Hogeschool en gemeente van Nederland wil; worden, die nauw samen werken met de staat en mensen uitsluit bij keuzes in het privéleven, zoals men al deed bij het sportcentrum m.b.t vaccinatie.

  Als de regiopolitie niet goed werkt, dan kunnen de RuG, Hanze en gemeente Groningen dit toch gewoon zeggen?

  Om deze taak zelf te vervullen en het gedrag buiten hun eigen muren te bepalen in een parallelsysteem is absurd en zegt alles over inzicht, capaciteiten en het systematisch denken van diegene die dit bedenkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in