Overlast in studentenflat Acero: Vier uitzettingen en beveiliging

Lefier heeft in de afgelopen weken vier studenten uit hun kamer in de nieuwe studentenflat Acero gezet, omdat ze te veel overlast veroorzaakten. Dat laat een woordvoerder van Lefier weten.

Wat de studenten precies deden, is onbekend. ‘Maar dit is het laatste middel dat we in willen en kunnen zetten’, zegt Eefje Keuper van Lefier.

‘Als we specifieke overlastbewoners in beeld hebben, proberen we eerst een gedragsaanwijzing op te leggen. Dus afspraken maken over dat iemand iets niet meer, of juist wel moet doen. Het doel is dat je hoopt dat iemand zich eraan houdt en de overlast stopt. In het uiterste geval, zetten we iemand uit.’

Oven uit het raam

Acero kampt al maanden met overlast. De meldingen lopen uiteen van harde muziek en luidruchtige mensen tot bewoners die bierflesjes en zelfs een oven uit het raam gooiden. In mei deelde de politie zestien boetes van 150 euro uit wegens een uit de hand gelopen feest.

In dezelfde maand stuurde de gemeente alle bewoners een vermanende brief waarin ze waarschuwde dat verdere overlast gevolgen zou hebben.

Politie heeft toegang

Inmiddels is de overlast zo erg dat er niet alleen mensen uitgezet zijn, maar de politie ook directe toegang heeft tot het pand. ‘Normaal vraagt de politie aan overlastmelders of ze zelf contact hebben gehad met de buren’, zegt Keuper. ‘Dat stadium zijn we voorbij. De politie heeft een eigen toegangspas tot het gebouw. Wij zouden het ook fijn vinden als ze direct naar de overlastmeldingen gaat.’

Sinds vorige week is er ook een beveiliger in het gebouw. ‘Hij is er ‘s nachts en spreekt mensen aan op hun gedrag’, zegt Keuper. ‘Er zijn bijvoorbeeld regelmatig rokers in de fietsenkelder en daar ontstaan weleens spontane feestjes.’ Dat zijn feestjes waar niet alleen de flatbewoners, maar ook omwonenden van Acero last van hebben.

Gericht aanpakken

Alles wat de beveiliger tegenkomt, rapporteert hij aan Lefier. ‘Dat helpt ons enorm om te achterhalen wie de overlast veroorzaken. Als we dat weten, kunnen we de overlast ook gericht aanpakken.’

Keuper betreurt het dat zulke ingrijpende maatregelen nodig zijn. ‘Heel veel studenten wonen er met veel plezier, maar een aantal mensen verpest het voor de rest. Het gaat vooral om verschillende groepjes her en der in de flat, maar soms ook om individuele bewoners die overlast veroorzaken.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties