Nieuwe internationals maken zich zorgen: Kan ik mijn studie in Groningen wel afmaken?

Aankomende internationale studenten vragen zich af of ze wel naar Nederland moeten komen. Ze maken zich zorgen over de Wet internationalisering in balans.

Wordt het leven van een international in Nederland de komende jaren een nachtmerrie? Die vraag stelt de Roemeense Roxana in een WhatsAppgroep van Roemeense studenten in Groningen. Na Duitsland is Roemenië de grootste ‘leverancier’ van internationals.

Roxana is net klaar met de middelbare school en wil in september biomedische technologie studeren aan de RUG. Maar ze heeft in haar thuisland in de media inmiddels ook ‘het grimmige nieuws’ gelezen dat het nieuwe kabinet de instroom van buitenlandse studenten wil inperken. En dat deed haar twijfelen.

Aanscherping

Haar zorgen zijn ook van financiële aard; de langstudeerboete en het collegegeld. ‘En de aanscherping van de maatregelen om toegang te krijgen tot de DUO-beurs is een andere persoonlijke zorg voor mij’, voegt ze eraan toe.

Andere studenten in de appgroep stelden haar gerust en dat overtuigde haar Groningen toch een kans te geven. Maar het maakt haar niet minder bezorgd. ‘Ik denk dat deze plannen bewust of onbewust het niveau van xenofobie in de Nederlandse samenleving kunnen verhogen’, legt ze uit.

‘Ik maak me niet per se zorgen over hoe ik door de universiteit wordt ontvangen, omdat de academische omgeving meestal heel gastvrij is. Maar ik ben wel wat bezorgd over de maatschappij in het algemeen.’

Master

Ook Clara, die eveneens biomedische technologie wil studeren, uit in de appgroep haar zorgen over de plannen van de regering. ‘Ik ben bang dat ik misschien niet de kans krijg om mijn studie af te maken, om een master en een PhD te doen’, zegt ze.

Ze vindt de plotselinge mentaliteitsverandering ten opzichte van internationals nogal vreemd. ‘Ik begrijp dat burgers protesteren vanwege de hoge huurprijzen, maar internationale studenten brengen ook veel geld in het laatje’, zegt ze. ‘Toch denk ik dat mijn generatie en de volgende de laatste trein hebben gepakt om hier te studeren.’

Lees ook:

Engels

6 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

6 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties