Nieuwe cao: 4,7 procent erbij ondanks ‘financieel onzekere tijden’

Koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) en de vakbonden zijn het eens over een nieuwe cao: een loonsverhoging van 4,7 procent in twee stappen en afspraken over sociale veiligheid en werkdruk.

De loonsverhoging is meer dan de 4,3 procent waar de bonden in eerste instantie om vroegen en wordt in twee stappen doorgevoerd: 3,7 procent per 1 september en met ingang van het nieuwe jaar nog een procent erbij.

Verder krijgt iedereen op 1 september een eenmalige uitkering van 300 euro bruto (op fulltimebasis).

Verantwoord

‘Door de aangekondigde bezuinigingen van het nieuwe kabinet bevinden universiteiten zich in financieel onzekere tijden’, zegt UNL-delegatieleider Margot van der Starre. Toch spreekt UNL van een ‘verantwoorde’ loonstijging’.

Naast de loonsverhoging zijn afspraken over sociale veiligheid en werkdruk gemaakt. Zo is afgesproken dat elke universiteit minimaal één centraal meldpunt instelt voor ongewenst gedrag.

‘Het cultuurprobleem aan de universiteiten is hardnekkig, dat lossen we niet zo maar op. Maar deze afspraken zijn wel helpend, al hadden we liever één landelijk centraal meldpunt gehad’, zegt Natasja Heuwer van de vakbond CNV.

Werkdruk

Om de werkdruk te verminderen, wordt meer aandacht besteed aan het inroosteren van pauzes. Ook zijn er afspraken gemaakt over de taakomvang van docenten. Daarnaast wordt gekeken naar het verminderen van de grote hoeveelheid verlofuren die vaak nog open staat, bijvoorbeeld door verlofsparen.

Engels

13 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

13 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties