Projectleider studentenoverlast moet Schildersbuurt verzoenen

De gemeente Groningen roept een ‘projectleider studentenoverlast’ in het leven om de problemen tussen studenten en bewoners in de Schildersbuurt te verminderen.

Studenten en Stadjers in de Schildersbuurt liggen opnieuw met elkaar in de clinch. Volgens sommige buurtbewoners loopt de overlast door studenten de spuigaten uit, daarom stuurde de buurtvereniging een tweede brandbrief naar de gemeente.

In september vorig jaar deed een aantal buurtbewoners dat ook al. De grootste ergernis was het toegenomen aantal huisfeesten in de zomer na de eerste coronamaatregelen. 

Overlasthuizen

Na de eerste brief stelde de gemeente een lijst op van 135 studentenhuizen die bekend staan als ‘overlasthuizen’. Als er klachten binnen zouden komen van deze huizen, zou de politie direct over mogen gaan op het uitdelen van boetes en bovendien stereoapparatuur in beslag mogen nemen.

Nu komt daar ook een ‘projectleider studentenoverlast’ bij. Die zal na de zomer een bijeenkomst organiseren voor alle betrokken partijen, waaronder buurtbewoners, studenten, pandeigenaren en politie, zegt Corien Koetsier, woordvoerder van verantwoordelijk wijkwethouder Carine Bloemhoff (PvdA). 

Samen oplossingen vinden

‘Hij gaat alle partijen met elkaar in contact brengen en ze met elkaar laten praten’, zegt Koetsier. ‘Het doel is zorgen dat iedereen zijn verhaal kan doen. Dat iedereen kan zeggen waar ze mee zitten en wat ze willen en dat er samen naar oplossingen kan worden gekeken.’ 

Hoewel iedere Groningse wijk al een zogenaamde gebiedsmanager heeft, is die voor de problemen in de Schildersbuurt niet afdoende. ‘Die persoon is zoveel tijd kwijt aan de studenten, dat er nauwelijks tijd overblijft voor andere zaken. Daarom hebben we besloten iemand erop te zetten die zich alleen hiermee bezig houdt’, zegt ze.

De vraag of dan ook verhuurdersvergunningen voor studentenhuizen worden ingetrokken, gaat volgens Koetsier een stap te ver. ‘Dat wordt op dit moment niet overwogen. Eerst moet je met elkaar in gesprek om te inventariseren wat er moet gebeuren.’ 

3 REACTIES

 1. Toen de RUG jaren geleden naar Google overstapte (o.m. voor e-mail) waren er medewerkers van verschillende faculteiten – waaronder ikzelf – die aangaven dat dit in tegenstrijd met de Europese privacywetgeving is (de UK behandelde het onderwerp toen ook). De reactie was een algemene brief van het bestuur dat de afspraken over privacy zouden voldoen.

  Ik denk dat iedereen die daar serieus over had nagedacht toen al moest weten dat dat niet kon kloppen. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft dat dan ook in meerdere beslissingen bevestigd (denk aan de “Safe Harbor” en “Privacy Shield” uitspraken).

  Nu – vele jaren later, waarin niets gebeurde – lees ik dat de e-mail misschien weer terug naar de RUG moet verhuizen. Sorry, ik heb helemaal geen vertrouwen meer in de deskundigheid van onze bestuurders. (Maar ik geloof wel dat onze collega’s van CIT over het algemeen weten wat ze doen.)

  • Dit raakt ook wel de kern van vele problemen: er is zo veel kennis en kunde aanwezig binnen de RUG, maar deze wordt te vaak en te eenvoudig aan de kant geschoven in naam van allerlei randzaken (o.a. de sunken cost fallacy schiet mij hier te binnen).

   Alternatieven zijn ook wel voorhanden, zoals Jaap-Henk Hoepman aangeeft met het PublicSpaces initiatief (waar wel even een url geplaatst had kunnen worden. Ik kan dat niet in comments, maar het is: publicspaces.net). Maar hoe langer men wacht om zich te bevrijden van het datainfuus via deze techbedrijven, hoe lastiger het wordt om geschikte alternatieven te vinden die dezelfde functionaliteiten bieden en niet direct opgeslokt worden door deze giga-bedrijven.

   Ondertussen is het wachten op advies van de Autoriteit Persoonsgegevens, welke al jaren structureel ondergefinancieerd wordt met slechts 25% van het budget dat het daadwerkelijk nodig heeft om de taken goed uit te kunnen voeren. Als gevolg is het wachten en wachten op uitkomsten van ‘nieuw onderzoek’ en we zijn zo weer een aantal jaar verder.

   Om via de VSNU “een beroep te doen op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van Google”, zoals de RUG-woordvoerder stelt, is natuurlijk een leuk idee, maar tegelijkertijd ook schrikbarend naïef.

   • Dank je voor de toevoeging.

    Misschien gaat de Universiteitsraad hier vragen over stellen en het College van Bestuur dan antwoorden. Binnen zes weken.

    Volgend onderwerp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in