Groningen vindt ‘de student’ niet zo leuk meer: te veel rommel en lawaai

Inwoners van de stad Groningen noemen ‘de student’ een van de belangrijkste thema’s van de verkiezingen in maart volgend jaar. En niet in positieve zin; studenten veroorzaken te veel rommel en lawaai.

Dat blijkt uit een enquête van de gemeente Groningen met het oog op de verkiezingen voor de gemeenteraad. Groningers is gevraagd om voor de verkiezingen op 16 maart 2022 de belangrijkste thema’s te noemen en ‘de student’ staat voor het eerst in dat lijstje, op plaats vijf.

Groningen is qua gemiddelde leeftijd van de inwoners de jongste stad van Nederland met zo’n 60.000 studenten die studeren aan de RUG en de Hanzehogeschool op een bevolking van ruim 230.000. Dat betekent dat een op de vier inwoners student is.

Het leidt enerzijds tot een bruisende stad, maar anderzijds tot steeds meer ergernis. De verhouding student-Groninger is scheefgegroeid, zeggen inwoners.

Studentenhuizen

Stadjers klagen met name over overlast van fietsen, lawaai en rommel en de instroom van buitenlandse studenten. Er moeten minder studentenhuizen in ‘normale’ wijken komen en tegelijk meer huisvesting op bijvoorbeeld Zernike, zo blijkt uit de enquête.

Vorig jaar en ook dit jaar klaagden bijvoorbeeld inwoners van de Schilderswijk over feestende studenten en lawaai tot diep in de nacht. Ook uit de Zeeheldenwijk, de Korrewegwijk en de binnenstad kwamen meer dan eens zulke signalen.

Het leidde er vorig jaar toe dat de gemeente 135 studentenhuizen op een zwarte lijst zette; bij opnieuw overlast zouden daar direct boetes uitgedeeld worden.

Lees ook

English

1 REACTIE

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

English