Vindicaters wilden slaatje slaan uit kamernood: een piepklein kamertje voor 800 euro

De bewoners van een Vindicathuis aan het Gedempte Zuiderdiep hebben geprobeerd om over de rug van dakloze studenten geld te verdienen. Ze boden een kamertje van negen vierkante meter in hun huis aan voor 800 euro.

De kamer ‘ligt op twee minuten afstand van de Vismarkt en de Herestraat’ met een ‘groot balkon aan de zonnige zijde van het Gedempte Zuiderdiep’ en kost slechts 800 euro per maand, zo luidde de wervende tekst in de advertentie enkele dagen geleden.

Maar op de foto’s was een smal en leeg kamertje te zien met een verouderde parketvloer en een kleine wasbak in de hoek. De kamer werd aangeboden tot in ieder geval eind oktober en kon daarna eventueel per maand verlengd worden.

‘Immoreel en onethisch’

Op Facebook reageerden veertienduizend mensen op de post die Kamernet, de grootste kamersite van Nederland, zondagavond had gedeeld. Boze studenten en Groningers noemden Kamernet ‘onethisch’ en ‘immoreel’.

In Groningen is grote kamernood onder studenten, vooral onder internationals. Honderden slapen in de noodopvang of bij mensen die hun bank of een extra bed beschikbaar stellen. Veel mensen die reageerden op Facebook noemden de huurprijs daarom ‘schandalig’.

Nadat zondag en maandag commotie ontstond, werd de advertentie verwijderd. Nu blijkt dat die niet was geplaatst door een huisjesmelker, zoals velen aannamen, maar door een groep Vindicaters. Ze dachten op deze manier snel een slaatje te slaan uit het kamertekort in de stad.

Oranje gordijnen

Op de foto’s bij de advertentie zijn een blauwe muur en oranje gordijnen te zien. Op basis daarvan kon UKrant na onderzoek vaststellen om welk huis het gaat; een studentenhuis van Vindicat aan het Gedempte Zuiderdiep. Het pand is eigendom van Bulten Vastgoed.

‘Er wonen allemaal Vindicatstudenten. Wij verhuren het huis aan één persoon, en die verdeelt de kamers’, zegt een woordvoerder van Bulten Vastgoed. De normale prijs van een kamer in het huis is 360 euro per maand en er is een gezamenlijke woonkamer, zegt hij, maar die prijs geldt natuurlijk niet voor een kamertje van negen vierkante meter. ‘800 euro is te veel.’

Nadat UKrant Bulten Vastgoed op de hoogte bracht van de handelwijze van zijn huurders, nam de kamerverhuurder contact met ze op. De studenten ontkenden aanvankelijk dat ze illegaal wilden onderverhuren en vertelden dat de advertentie een grap was en nog weer later een ‘experiment om te kijken hoe verhit de huizenmarkt is’.

Extra geld verdienen

Maar volgens rectrix Sanne Veken van Vindicat hadden de studenten tegenover haar toegegeven dat ze de kamer wel degelijk wilden onderverhuren om zo wat extra geld te verdienen. ‘Ze probeerden de kamer echt te verhuren.’

Veken is niet te spreken over het gedrag van de studenten. ‘We hebben geen invloed op het gedrag van onze leden’, zegt ze. ‘Dit zijn gewoon een paar jongens en Vindicat kan hier niet op aangesproken worden. Maar ik heb ze gebeld om te zeggen dat dit niet grappig is. Je kan de situatie niet misbruiken uit winstbejag.’

Ook Bulten Vastgoed is kwaad. ‘Zeker als je bedenkt dat we hier soms huilende studenten met hun ouders aan de deur hebben staan.’

Lees ook:

Engels

5 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

5 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties