Akkoord tussen RUG/gemeente en actievoerders na bezetting Academiegebouw (UPDATE)

De demonstranten die het Academiegebouw donderdag bezetten, liepen na ruim acht uur onderhandelen om half tien ‘s avonds joelend naar buiten: een deel van hun eisen is door de RUG en de gemeente ingewilligd.

De universiteit belooft de communicatie naar nieuwe buitenlandse studenten te verbeteren, er komt meer noodopvang voor studenten die nu geen kamer kunnen vinden, de prijs van een bed in slaapzalen zoals The Village zakt van 9 naar 6 euro en gemeente en universiteit gaan hun uiterste best doen om zo snel mogelijk meer kamers beschikbaar te maken op Zernike.

Dat zijn de belangrijkste afspraken die actiegroep Shelter Our Students (SOS) maakte met de gemeente en de universiteit. Bovendien stelden ze donderdag een gezamenlijk statement op waarin een duidelijke boodschap naar Den Haag staat: de huisvestingssituatie voor internationale studenten is een maatschappelijk probleem dat alleen opgelost kan worden als de universiteit meer instrumenten krijgt om studentenaantallen af te stemmen op de wooncapaciteit in de stad.

Studenten juichen en applaudisseren toen bekend werd dat gemeente en de RUG een deel van hun eisen heeft ingewilligd.

De stad maakt een vuist

Marinus Jongman, onderhandelaar en woordvoerder namens SOS, is blij dat de noodopvang goedkoper wordt en dat er meer bedden komen. Maar de grootste winst volgens Jongman is dat Groningen als stad nu een vuist maakt richting Den Haag: ‘Het probleem ligt in de manier waarop we het in Nederland hebben geregeld’.

Wethouder Roeland van der Schaaf, die namens de gemeente de onderhandelingen voerde, is blij dat de partijen tot een akkoord zijn gekomen en dat daarmee de bezetting van het Academiegebouw eindigde. ‘Er zijn een aantal zaken waar we wel aan konden voldoen, maar ook een aantal waar we niet mee in konden stemmen. Uiteindelijk zijn we samen tot de conclusie gekomen dat we het op heel veel punten eens zijn’, zegt hij.

Demonstranten zwaaien met de vlag van de Groninger Studentenbond.

Derde actie

Studenten demonstreerden donderdagmiddag tegen het kamertekort in Groningen. De deelnemers van de ‘Mars der Daklozen’ bezetten na de tocht door de stad in het begin van de middag de hal van het Academiegebouw. Colleges konden niet doorgaan. Het was de derde actie van SOS in een week tijd. Vrijdag stonden studenten met tentjes voor het Academiegebouw en maandag demonstreerden ze met spandoeken voor de Martinikerk tijdens de opening van het Academisch Jaar.

SOS, een samenwerking van verschillende jongeren- en studentenorganisaties, is al weken bezig met een couchsurfingactie. Net als in voorgaande jaren zijn er ook dit jaar honderden voornamelijk internationale studenten die bij aankomst in Groningen geen kamer kunnen vinden.

Een deel van hen verblijft in de door de gemeente georganiseerde noodopvang, maar die (met in totaal 150 bedden) zit al ruim een week vol. Ook een verdubbeling ervan blijkt niet genoeg.

630 aanmeldingen

Inmiddels heeft SOS 630 aanmeldingen van studenten die geen onderdak hebben. Hoewel onder deze aanmeldingen ook studenten zijn die een plek in de noodopvang hebben gevonden, heeft SOS zelf ruim 150 studenten gekoppeld aan iemand met een extra slaapplaats thuis.  

De bezetting werd niet gesteund door de student-partijen in de universiteitsraad: SOG, Lijst Calimero, Donut Party en De Vrije Student (DVS). De partijen delen de zorgen van de actievoerders, maar vinden ook dat de ‘acties een grote impact hebben op bestaande samenwerkingsrelaties tussen de universiteiten, gemeente en studentenorganisaties’. Opmerkelijk: Lijst Calimero maakt deel uit van SOS.

De bezetting maakt fysiek onderwijs in het Academiegebouw onmogelijk, juist nu dat na anderhalf jaar corona weer op gang komt, stellen de vier fracties. ‘Veel studenten stonden te springen om na 1,5 jaar weer naar een fysiek college te mogen en elkaar te leren kennen. Deze actie zorgt daarom voor veel frustratie’, zegt DVS-fractievoorzitter Marie-Cecile Hatzmann.

De demonstratie aan het begin van de middag in de Folkingestraat.

Lees ook

English

11 REACTIES

 1. Als voormalig hoogleraar (tot recent) van de RUG en betrokken ook bij de internationale werving (in alle opzichten van het woord), ook opleidingsdirecteur geweest, kan ik zeggen dat het probleem ligt NIET bij de internationale studenten maar bij de verschillende RUG organisaties:

  -er is geen duidelijk signaal gegeven tegen buitenlandse studenten over hoelang (gemiddeld) het kost om verblijf te krijgen; de gecommuniceerde expectancies zijn in vrijwel alle gevallen die ik heb gezien in de laatste 13 jaar veel rooskleuriger dan de werkelijkheid;

  -nog erger, inschrijven voor verblijf KAN technisch gewoon niet voor zoveel maanden (ongeveer 3..5) voor het begin van de studie. Dus ZELFS als de studenten iets willen reserveren van veel meer van tevoren, kan dat niet;

  -zelfs als het zou kunnen: studenten moeten bepaalde documenten voorleggen (diploma van vorige studie e.d.) voordat ze zich uberhaupt kunnen aanmelden; dan komt het geaccepteerd worden en PAS daarna zoek naar kamer. Studenten hebben deze documenten (ivm de afronding van hun vorige studie, zij het middelbare school of BSc) gewoon NIET 5+ maanden voor het inschrijven voor de vervolgopleiding (BSc of MSc aan de RUG). Hetzelfde trouwens ook voor PhD-studenten;

  Dus allemaal mooi gezegd maar als een potentiele [buitenlandse] student zich niet vroeger dan enkele maanden kan aanmelden EN als zoeken naar een kamer meer dan dit kost, wat is aub de oplossing?

  En ja, het probleem is bekend (ik heb het gezien) sinds ongeveer 2013..2015. Maar omdat niet kritisch deed niemand er iets aan. Het was een lucratief business, dus gedoogd..

 2. Ik ben niet zo van het bezetten, maar er is wel een heel groot probleem en dat is niet de schuld van internationale studenten. Er is vele jaren te weinig woonruimte gebouwd voor studenten, en als de vraag door bijzondere omstandigheden zoals corona ineens veel groter is zijn het juist de internationals die daarvan de dupe zijn. Zij missen het netwerk, en ze worden op beschamende wijze gediscrimineerd. Kortom, hun lot is het topje van de ijsberg.
  Ik vind overigens dat de universiteit terecht probeert een mondiale speler te worden, en ik ben heel blij met de verrijking die de komst van internationale studenten brengt, maar daar hoort wel flankerend beleid bij. Bij de ambitie om een global player te zijn horen ook de bijbehorende verplichtingen om net als belangrijke buitenlandse universiteiten te zorgen voor voldoende accommodatie. Zo zijn er ooit in de jaren zestig in Nederland veel studentenflats gebouwd, maar dat is gestopt omdat men is gaan doen of dat onderdeel van de mix er niet bij hoort.
  En ja, wij bieden thuis momenteel net als in 2018 onderdak aan een buitenlandse student, en ik hoop dat meer collegae hetzelfde zullen doen. Meld je aan, het is nog leuk ook: de wereld gaat voor je open
  Dr. Willem Jongman

 3. @Tim, Wederom, sluit totaal niet aan bij mijn ervaringen. De internationals die ik spreek zijn verre van verwaand & verwachten ook zeker niet dat anderen alles oplossen.

  Je punt is aan de ene kant begrijpelijk hoor. Maar het is ook een excuus dat maar al te vaak gebruikt wordt om systeemfalen te negeren: het individu moet alles maar begrijpen en voorzien terwijl de verantwoordelijke instanties zo hard mogen falen als ze willen. De universiteit doet er alles aan om zo veel mogelijk internationals aan te trekken, pronkt regelmatig met de groei van de studentenaantallen en weigert enige maatregelen te nemen om deze aantallen in te perken. Tegelijk worden door de hele stad heen massaal studentenkamers naar studios omgebouwd om hogere huren te kunnen vragen. Een kamer vinden is altijd lastig, maar de situatie in Groningen is wel degelijk veel slechter dan in veel andere landen. En, wederom, het is in veel landen volstrekt normaal om huisvesting ter plekke te regelen.

  Kunnen we echt van de student vragen af te wegen of ze liever het risico lopen dakloos te zijn of het risico op studievertraging heeft (hetgeen voor de NL student al in toenemende mate een groot probleem kan wordt, maar voor veel internationals al helemaal)? Zijn die risico’s uberhaupt zinvol in te schatten als je de taal niet spreekt en het moet doen met de zeer beperkte informatie die online te vinden is?

  Maargoed, ik heb niet de illusie dat ik je ga overtuigen. Toch wilde ik dit schrijven, omdat de internationals die ik spreek (waaronder meerdere die de afgelopen jaren op mijn bank sliepen) stuk voor stuk ontzettend lieve, intelligente, hardwerkende mensen waren. Ik heb zelf het privilege gehad dat, toen ik zelf naar het buitenland ging, de universiteit een betaalbare kamer voor mij regelde. Ik weet niet of ik er destijds zelf wel uit was gekomen als ik met een situatie zoals die nu in Groningen bestaat was geconfronteerd. Maar ach, dat zal vast liggen aan mijn gebrek aan ‘gezond verstand’.

  • Ik stel dan ook niet dat de gemiddelde international verwaand is, of uit jouw kring. Echter, de houding wanneer het tegenzit die geventileerd wordt, vind ik wel vlagen van verwaandheid uitdragen.

   Ik wil je er graag op wijzen dat “systeemfalen” een nogal vaag en abstract begrip is, welke vaak door actoren binnenin het systeem gebruikt wordt om te externaliseren (blame the system). Deelnemers zijn onderdeel van het systeem, en de interacties die wij met elkaar aan gaan leiden tot emergent gedrag. Wat ik zelf interessant vind, is dat bepaalde aanstaande studenten wel heel volhardend zijn en tot dakloosheid aan toe door blijven zetten. Aan de ene kant is dat iets om respect voor te hebben, maar aan de andere kant is het ook ietwat onvolwassen, zeker wanneer het mislukt en de betreffende student de schuldvraag externaliseert. Ik schetste eerder al dat zowel student als universiteit deze dynamiek creëren.
   Het is daarom ook erg oneerlijk om alles maar op de universiteit af te schuiven, zeker wanneer je een van de studenten bent die bijna alles op het spel zette om koste wat het kost hier te studeren, ondanks allerlei waarschuwingen.

   Tot slot: ik denk dat niemand twijfelt aan de intenties en karaktereigenschappen van de dakloze, zwervende studenten. En daar gaat het ook niet om. Waar het om gaat is het risicovolle gedrag en set veronderstellingen dat er vanzelf wel gaat komen, ook al heb je maanden van te voren nog geen kamer. Die houding moet echt even aangepakt worden. Datzelfde geldt voor limieten aan (internationale) studenten in Groningen, waar de overheid en de universiteit keuzes in moeten maken.

   • Dank voor je heldere uitleg :) Dan begreep ik je verkeerd. Hier kan ik me namelijk heel wat meer in vinden dan hetgeen je eerder schreef.

 4. “Dakloos zijn is hier gewoon een eigen keuze. ” alsof iemand daarvoor zou kiezen. Wat een absolute onzin. Terwijl universiteiten, zonder enige hulp voor accomodatie, al jaren adverteren voor internationale studenten (die meer dan 7 keer meer collegegeld betalen als ze niet-EU zijn) en meer dan de helft van de beschikbare accommodaties gewoon zeggen “NO INTERNATIONALS”. velen hebben studiebeurzen die niet een heel jaar kunnen worden uitgesteld. In veel gevallen weet je pas in de laatste maand of je eigenlijk hierheen kunt komen en je visum gaat pas in aan het begin van het academisch jaar. Hoe dan “tevoren regelen”?

  zoek de schuld bij de autoriteiten en niet bij 20-jarigen die naar het buitenland komen om te studeren en buiten hun schuld geconfronteerd worden met een bijna onmogelijke huizenmarkt. gewoon niet komen is geen optie of oplossing, toont alleen aan dat je geen begrip hebt van de situatie

  • Nou ja, getuige de feiten kiezen wel degelijk flink wat mensen ervoor om dakloos te zijn. Immers, ze blijven hier rondhangen in de hoop op een toekomstig verblijf. Is dat vervelend? Jazeker. Maar je moet niet doen alsof er geen keuzes mogelijk zijn, zoals je verlies slikken en terug naar huis gaan. In plaats daarvan blijft men maar wekenlang aanmodderen en probeert d.m.v. dramatische beeldvorming een frame te creëren alsof er ineens een ramp zich aan het voltrekken is waar de deelnemers volledig passagier zijn.

   Je betaalt geld aan een onderwijsinstituut, en dat staat los van je huisvesting. De hoogte van het collegegeld heeft hier dus ook niets mee te maken. En ja, de markt voor internationals is krapper. Al met al redenen om voorzichtig te zijn met de hoop dat je hier kunt studeren wanneer je aan het begin van een kalenderjaar begint met applicaties indienen. Eerder schreef ik al dat ook de universiteit wat meer haar best mag doen om de getallen in te perken, maar jij bent een illustratief voorbeeld van mensen die menen dat de universiteit overal maar verantwoordelijk voor is.

   • Het hoge collegegeld heeft er alles mee te maken waarom de Nederlandse universiteiten “nog steeds” proberen om meer internationals aan te trekken. Doen ze iets om het huisvestingsprobleem op te lossen? nope.
    iedereen hier weet dat dit een probleem is dat elk jaar erger en erger wordt. weet een buitenlandse student die zich hier inschrijft dat? Ik betwijfel het.
    Jij verwacht dat de individuen dit zeer systematische, langdurige probleem oplossen of “hun verlies slikken en terug naar huis gaan”, zonder rekening te houden met de reeds gedane uitgaven, met inbegrip van dat, ja zeer hoge, collegegeld of een gemiste kans die zich maar één keer in een leven voordoet. dat is voor mij onbegerijpelijk. Ik heb niet gezegd dat de universiteit verantwoordelijk is voor alles, of zelfs voor dit alleen. Ik zei overheden, die samen met de universiteit, elke overheidsinstelling die inactief blijft, van gemeente tot overheid.

    Zoals iemand anders al zei, ik heb niet de illusie je te overtuigen. maar het is pijnlijk om te zien dat dakloze studenten de schuld krijgen van dingen die absoluut niet in hun macht ligt en alleen de optie krijgen om terug naar huis te gaan. Misschien is het gebrek aan emphatie voor de studenten de reden waarom dit probleem niet verbetert maar steeds erger wordt.

 5. @H

  Dat veel internationals al maanden op zoek zijn doet geen afbreuk aan wat ik net zei. Er wordt heel duidelijk geschetst dat je al ver voor de start van je studie woonverblijf geregeld moet hebben. Lukt dat niet, dan kan je beter gebruik maken van andere opties, of wellicht je studie met een jaar uitstellen. Continu maken individuen hele risicovolle keuzes – tegen beter weten in – om vervolgens de situatie waarin ze zich uiteindelijk begeven te wijten aan andere partijen. Het heeft iets verwaands, dat verwachten dat een ander alles maar voor je oplost, ondanks dat je gewaarschuwd was. Gelukkig zijn er ook nog mensen met gezond verstand die níet deze kant op komen omdat de stad vol zit, en gebruik maken van hun alternatieve keuzes. Dat zouden er meer moeten doen.

 6. @Tim
  Wel eens contact gehad met de studenten die nu dakloos zijn? Veel zijn al maanden op zoek. Maar op afstand een kamer zoeken is bijna niet te doen. In veel landen is het volkomen normaal dat een kamer regelen pas ter plaatse slaagt, omdat men dan op bezoek kan gaan, rond kan vragen etc. Dus stel je bent een student, ga je dan maar niet aan je studie beginnen? Je halfjaar Erasmus overslaan & daarmee tevens studievertraging oplopen? Of doe je gewoon dat wat elders in de wereld volstrekt normaal is?

  Het plaatje dat je schetst sluit in ieder geval niet aan bij de verhalen van internationals die ik hoor. Maar misschien spreek jij andere internationals dan ik. Hoe dan ook vind ik niet dat de student en de universiteit/overheid in gelijke mate schuld hiervoor dragen (dat zei je niet expliciet, maar zie ik wel als de teneur van je bericht).

 7. Dakloos zijn is hier gewoon een eigen keuze. Laten we niet vergeten dat veel studenten op de bonnefooi deze kant op komen, ondanks communicatie van de universiteit dat je níet moet komen als je geen verblijf hebt. Ja, de grenzen van de groei zijn allang bereikt, en ik mag hopen dat er beperkingen komen aan het aantal studenten. Bijbouwen is daarin geen oplossing, omdat het de ratio student-stadjer nog verder kantelt. Kortom: koste wat het kost hier willen studeren, zelfs al is er geen woonverblijf, alsook de ongebreidelde groei van de universiteit, dragen beide bij aan dit soort taferelen en verslechteren zo het leefklimaat van de stad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in