Akkoord tussen RUG/gemeente en actievoerders na bezetting Academiegebouw (UPDATE)

De demonstranten die het Academiegebouw donderdag bezetten, liepen na ruim acht uur onderhandelen om half tien ‘s avonds joelend naar buiten: een deel van hun eisen is door de RUG en de gemeente ingewilligd.

De universiteit belooft de communicatie naar nieuwe buitenlandse studenten te verbeteren, er komt meer noodopvang voor studenten die nu geen kamer kunnen vinden, de prijs van een bed in slaapzalen zoals The Village zakt van 9 naar 6 euro en gemeente en universiteit gaan hun uiterste best doen om zo snel mogelijk meer kamers beschikbaar te maken op Zernike.

Dat zijn de belangrijkste afspraken die actiegroep Shelter Our Students (SOS) maakte met de gemeente en de universiteit. Bovendien stelden ze donderdag een gezamenlijk statement op waarin een duidelijke boodschap naar Den Haag staat: de huisvestingssituatie voor internationale studenten is een maatschappelijk probleem dat alleen opgelost kan worden als de universiteit meer instrumenten krijgt om studentenaantallen af te stemmen op de wooncapaciteit in de stad.

Studenten juichen en applaudisseren toen bekend werd dat gemeente en de RUG een deel van hun eisen heeft ingewilligd.

De stad maakt een vuist

Marinus Jongman, onderhandelaar en woordvoerder namens SOS, is blij dat de noodopvang goedkoper wordt en dat er meer bedden komen. Maar de grootste winst volgens Jongman is dat Groningen als stad nu een vuist maakt richting Den Haag: ‘Het probleem ligt in de manier waarop we het in Nederland hebben geregeld’.

Wethouder Roeland van der Schaaf, die namens de gemeente de onderhandelingen voerde, is blij dat de partijen tot een akkoord zijn gekomen en dat daarmee de bezetting van het Academiegebouw eindigde. ‘Er zijn een aantal zaken waar we wel aan konden voldoen, maar ook een aantal waar we niet mee in konden stemmen. Uiteindelijk zijn we samen tot de conclusie gekomen dat we het op heel veel punten eens zijn’, zegt hij.

Demonstranten zwaaien met de vlag van de Groninger Studentenbond.

Derde actie

Studenten demonstreerden donderdagmiddag tegen het kamertekort in Groningen. De deelnemers van de ‘Mars der Daklozen’ bezetten na de tocht door de stad in het begin van de middag de hal van het Academiegebouw. Colleges konden niet doorgaan. Het was de derde actie van SOS in een week tijd. Vrijdag stonden studenten met tentjes voor het Academiegebouw en maandag demonstreerden ze met spandoeken voor de Martinikerk tijdens de opening van het Academisch Jaar.

SOS, een samenwerking van verschillende jongeren- en studentenorganisaties, is al weken bezig met een couchsurfingactie. Net als in voorgaande jaren zijn er ook dit jaar honderden voornamelijk internationale studenten die bij aankomst in Groningen geen kamer kunnen vinden.

Een deel van hen verblijft in de door de gemeente georganiseerde noodopvang, maar die (met in totaal 150 bedden) zit al ruim een week vol. Ook een verdubbeling ervan blijkt niet genoeg.

630 aanmeldingen

Inmiddels heeft SOS 630 aanmeldingen van studenten die geen onderdak hebben. Hoewel onder deze aanmeldingen ook studenten zijn die een plek in de noodopvang hebben gevonden, heeft SOS zelf ruim 150 studenten gekoppeld aan iemand met een extra slaapplaats thuis.  

De bezetting werd niet gesteund door de student-partijen in de universiteitsraad: SOG, Lijst Calimero, Donut Party en De Vrije Student (DVS). De partijen delen de zorgen van de actievoerders, maar vinden ook dat de ‘acties een grote impact hebben op bestaande samenwerkingsrelaties tussen de universiteiten, gemeente en studentenorganisaties’. Opmerkelijk: Lijst Calimero maakt deel uit van SOS.

De bezetting maakt fysiek onderwijs in het Academiegebouw onmogelijk, juist nu dat na anderhalf jaar corona weer op gang komt, stellen de vier fracties. ‘Veel studenten stonden te springen om na 1,5 jaar weer naar een fysiek college te mogen en elkaar te leren kennen. Deze actie zorgt daarom voor veel frustratie’, zegt DVS-fractievoorzitter Marie-Cecile Hatzmann.

De demonstratie aan het begin van de middag in de Folkingestraat.

Lees ook

Engels

11 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

11 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties