Inflatie op de uni: pas een voldoende als je een 6,5 haalt

Door de inflatie wordt alles duurder. En cijfers op de uni worden minder waard, zo heeft student-columnist Bauke van der Kooij uit betrouwbare bronnen vernomen.

Door omstandigheden (iets met het uitzitten van een straf vanwege gestolen tentamens) moet ik tegenwoordig het slechte nieuws vanuit de RUG naar buiten brengen. Geloof me, ik had dit ook liever niet gedaan. Maar goed, ik heb geen keuze.

We weten allemaal dat we te kampen hebben met een gigantische inflatie. De prijzen rijzen de pan uit en alles wordt onbetaalbaar. Maar niet alleen geld verliest zijn waarde; de inflatie is zo hoog dat de inflatie ook elders toeslaat. Ook als het gaat om cijfers, dus.

Per 1 september 2022 heb je daarom pas een voldoende als je een 6,5 hebt. Dit geldt ook voor cum laude, trouwens. Die krijg je voortaan niet meer bij een 8, maar bij een 8,5. Logischerwijs gaat summa cum laude van een 9 naar een 9,5.

Dit werkt niet met terugwerkende kracht: de zesjes die je eerder hebt gehaald, blijven staan. Het bindend studieadvies gaat trouwens ook van 35 terug naar 45. Maar als de inflatie doorzet, kan het ook zomaar zijn dat deze wordt verhoogd naar 60 punten.

Eindelijk kunnen we afscheid nemen van de zesjescultuur

Dat klinkt pittig: al je punten halen in je eerste jaar, en dan ook nog eens een 6,5 moeten halen voor een voldoende. Tegelijk vraag ik je ook de positieve punten ervan in te zien. Eindelijk kunnen we afscheid nemen van de zesjescultuur.

En juist door het minimumcijfer voor een voldoende te verhogen, zullen er misschien ook meer studenten afhaken, hetgeen de huizencrisis wellicht ook in een klap oplost.

Voor sommigen wordt het misschien wat extra studeren, maar vrees niet. Vanwege de inflatie worden ook de openingstijden van de UB verruimd met een uur. Bijkomend goed nieuws: wellicht dat de tentamens weer van twee uur naar twee en een half uur kunnen.

Zo zie je maar, ieder voordeel heeft z’n nadeel. En, heel eerlijk, wil jij later worden geopereerd door iemand die met een zesje is geslaagd voor zijn opleiding geneeskunde? Wil je verdedigd worden door een advocaat die met de hakken over de sloot zijn opleiding heeft afgerond?

Nee! En mocht je door dit alles, geheel begrijpelijk, mentale klachten ontwikkelen, besef dan het volgende: ook je toekomstige psycholoog zal geslaagd zijn met een 6,5. Dus die krijgt je echt wel weer op de rit.

BAUKE VAN DER KOOIJ

68 REACTIES

 1. Wat een huilie huilie snowflakes in de comments zeg, zwaar vermakelijk. En dat zeg ik als een zesjesstudent met problemen zelf.

  Mooi stuk, lekker geschreven!

 2. Hier wordt iets gezegd door te schrijven wat niet wordt bedoeld. De aanname is dat lezers weten dat bijna niemand geweldige cijfers haalt. En dat niemand zin heeft in tentamens van twee uur, laat staan tweeënhalf.

  Dat is niet makkelijk om te lezen.
  Maar ik vind het effectief.
  Dezelfde strategie als de Partij tegen de Burger, al zijn die niet subtiel.

 3. Zo zie je maar wat je teweeg kan brengen bauke. Er zijn maar weinig die dat kunnen, erg goed artikel, ga zo door! Je snijdt een zeer prangend thema aan, jammer dat er maar zo weinig zijn die door de ironie heen kunnen lezen.

 4. Deze reacties zijn een grap, er staat toch duidelijk dat dit een opiniestuk is? Ironie is iets wat niemand blijkbaar kent. Leuk stuk!

 5. Je kan het met de beste man eens zijn of niet, beiden is je goed recht. Maar houd het aub fatsoenlijk en speel niet op de man. Vragen om ontslag gaat alle perken te buiten

  • Zoals ik ook zei tegen een andere reaguurder: ontslag gaat idd alle perken te buiten. Toch moet Ukrant wel nadenken over de timing van artikelen zoals deze, want die is nu tamelijk slecht. En ook mag er een disclaimer van ‘fake news’ bij

   • Als de disclaimer ” fake news” echt nodig is, dan is het slecht
    gesteld met het leesvermogen van diegenen, die deze disclaimer nodig hebben….of zou de reactie van Rutger ironisch bedoeld zijn? Ik mag het hopen!

   • Maar goed als je niet begrijpt dat dit niet serieus is, moet je misschien je plekkie op de uni gaan heroverwegen.

 6. Ik heb genoten van de column van Bauke, zoals ik dat vaak doe.
  Weldadig, subtiele ironie. Heel boeiend, dat Bauke zoveel reacties krijgt! Hij moet wel iets goeds gedaan hebben, een snaar geraakt hebben, zoiets zal het zijn. En ach, het is toch een zegen, dat je in dit land geen student hoeft te zijn, al denk ik soms, door wat ik lees, dat velen niet-studenten enkel als kneusjes zien, die dan zonnepanelen installeren, warmtepompen plaatsen, thuiszorg verrichten. Maar ach, dat zijn dan de kneusjes, en diegenen, die berekenend op de universiteit de eindstreep halen, wel, daaruit rekruteren we later de CEO’s van nuttige bedrijven als Schiphol. En de dwazen, die echt gaan voor middeleeuws Nederlands, ach dat zijn de nerds, die niet veel anders kunnen.

 7. Bijzonder verbaasd over het aantal reactieschrijvers dat niet vanaf de eerste regel begreep dat dit ironie is… Volgens mij vraagt de schrijver hier juist op een bijzonder snedige manier aandacht voor een serieus probleem: de prestatiecultuur en hoe die voor sommige studenten letterlijk (mentaal) ziekmakend kan zijn.

  • Iets met je publiek kennen en delivery van de boodschap. Had deze achterliggende boodschap nog niet ontdekt namelijk door de toon van het artikel

   • Helemaal eens, Bastiaan, deze gast moeten ze ontslaan. Vorige week heeft ie bekend dat hij de “zoekgeraakte” tentamens gestolen heeft, sterker nog, hij chanteerde de universiteit! En een tijdje daarvoor kwam ie al met een of ander raar voorstel dat studenten alleen Nestor kunnen gebruiken als ze gaan sporten voor de verbruikte energie. Ik vind dat er een grens bereikt is, zoveel rare dingen van een auteur…

 8. Ik voel plaatsvervangende schaamte als mensen meteen weer rammen op de cancelcultuur. Als je aanstoot neemt aan een column in de fucking UKrant, grow a pair en stop met lezen. Mentale problematiek verandert niet door een column. Deze column neemt op geen enkele manier een loopje met een stoornis op zich, alleen met het idee van totale inflatie. Als iemand de commenters uit kan leggen dat je het ook gewoon eens in stilte oneens kan zijn met wat je leest, hadden we niet de oeverloze en nodeloze polarisatie. Neem je verantwoordelijkheid: baken je verantwoordelijkheid af.

  • Misschien kan jij in stilte eens genieten van kritiek. Je neemt een loopje met de zogenaamde ‘cancelcultuur’ door kritiek volledig te willen cancelen? Begrijp ik dat goed? Dat zal de onafhankijkheid van de Ukrant vast goed doen

   • Nee, alles behalve. Het idee van anderen het zwijgen opleggen kan ten minste overdacht worden. Je bent geen held als je anderen dwingt niet te schrijven of uitingen in bredere zin achterwege te laten. Als je druk uitoefent op de redactie om Bauke te ontslaan. Dan heb je het altijd bij het kortste eind. Niet omdat je dat van mij niet mag zeggen, maar omdat je niets toevoegt. Je kan in het beste geval minder gepikeerd uitleggen wat je dwarszit aan de column, die reacties heb ik voorbij zien komen en tonen aan dat de toon ten minste tendentieus is. Daarmee is de onafhankelijkheid van de UKrant niet in het geding. Juist de lui die het noodzakelijk achten om anderen het figuurlijk zwijgen op te leggen zijn een gevaar voor de onafhankelijkheid van de UKrant. Daar verzet ik me tegen. De cancelcultuur is de doorgeslagenheid zelve; het representeert geen duidelijke en genuanceerde grenzen, maar een bijeengeraapt collectief van totaal onverwante zaken waar men het bestaan van wil ontkennen. Verdraagzaamheid vergt de vaardigheid tot incasseren. Het gaat allemaal een stuk makkelijker als anderen, net als ik nu op je verwijtende reactie, het beschaafd houdt en iemand op de content van repliek dient. Dus, hoewel ik je redenering snap, begrijp je het niet goed: niemand moet een ander kunnen cancelen en als je een comment plaatst die het ontslag van de auteur afdwingt draag je niet constructief bij. Dat is alles.

    • Ik ben helemaal vóór het constructief houden van discussies. Daarom ben ik er ook even voor gaan zitten om te reageren op jouw repliek. Ik ben het volledig met je eens dat een auteur niet ontslagen hoeft te worden voor één ietwat ongenuanceerd en slecht getimed artikel (tentamenperiode, post-Corona mental issues).

     Toch denk ik dat de vele reacties wel laten zien dat dit artikel, tenminste nu, niet gewaardeerd wordt. Dat heeft niet zozeer iets te maken met de cancelcultuur (die mensen er gemakshalve graag bijhalen), maar meer met de stress die vele studenten moeten doorstaan aan het einde van het jaar. Ik denk dat de Ukrant dit ook in moet zien en dergerlijke artikelen wellicht onder een andere noemer op hun pagina moet plaatsen. Zoals je zelf zegt: “Verdraagzaamheid vergt de vaardigheid tot incasseren.”

     Ik vind het echter jammer dat je mij over één kam scheert met de rest van de mensen die een reactie geplaatst hebben. Dat is ook de reden dat ik de discussie niet met je voort ga zetten. Daar heb ik veel te belangrijke andere dingen voor op de agenda staan.

     • Je besloot zelf te reageren op een comment die niet aan jou gericht was om me vervolgens te vertellen dat ik iedereen over één kam scheer terwijl ik nota bene nog eens aangeef dat het niet om jou draaide. Daarna besluit je dat je een te drukke agenda hebt voor deze commentsectie, maar je reageert nog wel op iemand anders na dit bericht. Rutger, ik heb geen idee wat er allemaal misgaat en of dat bij mij of bij jou gebeurt laat ik in het midden. Maar juist wanneer je het druk hebt zou de commentsectie van een random columnist op de UKrant niet zo’n hoge prioriteit moeten hebben. Ik waardeer je comment om de ironie, je hebt blijkbaar niet begrepen dat verdraagzaamheid betekent dat het niet nodig is om columns onder een andere noemer te plaatsen. Omdat ik me realiseer dat het je teveel tijd kost om dit te lezen richt ik me tot andere commenters: mocht je je genoodzaakt voelen aanstoot te nemen aan iets dat ik heb gezegd, vraag je dan af waar de essentie van het probleem ligt. It sounds a lot like a you-problem. Fijne dag.

    • Dennis. Ook dit is een mening! Inhoudelijk draagt het dus zeker wel bij, het gaat immers om de vraag wat voor content we bij de Ukrant willen lezen. Op het moment dat blijkt dat dit niet aansluit op de wensen van lezers, dan kunnen we niks anders dan concluderen dat het ontslag van Boutke niks anders dan terecht zou zijn.

 9. een column is geen nieuwsbericht maar vaak ironisch of prikkelend bedoeld. Los daarvan, zoals je bij je rijexamen maar n paar fouten in de toets mag maken, zou dit op de universiteit ook goed zijn: dus niks 6.5, alleen 9’s. Het is immers de top van t onderwijs. Bauke, je had nog scherper mogen zijn :)

  • Aahh Klaas is voor meer discriminatie en minder kansen op de arbeidsmarkt, super! Een broeinest van toxiciteit hier

 10. ❌️❌️❌️ Ik had beter van jullie verwacht Ukrant, misschien zeg ik mijn lidmaatschap nu wel op

  • kan je misschien uitleggen waarom dit beledigend is voor studenten? oprecht even benieuwd, ik lees het namelijk niet zo.

   • Nou, voor mensen die met mentale problemen worstelen wellicht? Of studenten die wel degelijk hard hun best doen en hun handen dicht knijpen met een 6? Niet iedereen met matige cijfers is een luie klaploper he

    • Ik zie niet in hoe dit studenten met mentale problemen beledigt. De laatste zin is inderdaad een grap óver psychologische problemen, maar toch niet ten kóste van studenten met die psychologische problemen? Het drukt volgens mij juist uit dat studenten dus stress hebben van de prestatiecultuur en dat dat begrijpelijk is.
     Je hebt mij nergens horen zeggen dat studenten met zesjes lui zijn, want studeren is gewoon moeilijk en sommige studenten hebben ook andere dingen te doen in hun leven. Ik zie alleen niet helemaal in waar die studenten beledigd worden. Vandaar mijn vraag!

  • Misschien geldt dit voor jou as beledigend, maar je betaalt grof geld om te kunnen studeren. Is het misschien dan ook voor jou een idee om eindelijk een keer fatsoenlijk je best te doen en te gaan studeren? Misschien dat die 6,5 dan geen probleem is voor jou. Stoppen met zeiken en zuipen, meer studeren!

   • Erg ongenuanceerde opmerking. Alsof het allemaal zo makkelijk voor iedereen is. Stoppen met studeren en meer sporten bolle

    • Aan je eigen ‘genuanceerde’ reactie te zien haal jij het inderdaad allemaal niet zo makkelijk. Daarbij, makkelijk oordelen achter je toetsenbordje toch? Misschien is Bolle wel enkel een bijnaam (ken je Nederlandse geschiedenis Studentjeeee!)

     • Aah ad hominem terug reageren op mijn ad hominem opmerking. Fijn. Je hoeft een geschiedenisstudent niet te vertellen over de geschiedenis🥰🥰❤️

      Ik ben blij voor je dat jij het allemaal haalt man. Het is je gegund. Ik wilde slechts mijn kritiek uiten op dit artikel en mijn reactie op jou staat daar los van.

     • @Studentjeee, even op deze manier omdat ik niet meer op jouw reactie kan reageren. Waarom probeer je mij zo op mijn plek te zetten?? Krijg jij op deze manier voldoening met je ad hominem??

 11. Even wat tegengeluid: qua mentale gezondheid is dit een erg mild en niet een schadelijk grapje, vind ik. En ja, ik loop zelf bij een psycholoog :)

  • Als het vertolkt wordt alsof het waarheid is onder de noemer ‘opinie’, is dit wel problematisch te noemen. Daar mag best iemand voor op het matje komen

  • Het is geen humor als dit in een tentamenperiode geplaatst wordt na een jaar waarin mensen talloze mentale problemen hebben opgelopen. Maar goed, wie ben ik…..

   Tevens, het artikel heeft een soort dédain waardoor het klinkt alsof het waarheid is. En nergens wordt gezegd dat het als grap bedoeld is. Dus ja…humor (HAHA)

 12. Arme Bauke, die had deze reacties vast niet verwacht toen dit geplaatst werd. Misschien kan de ukrant een categorie ‘parodie’ voor hem maken in plaats van ‘opinie’, om dit soort chaos te voorkomen.

 13. Slechte grap. Slecht onderwerp. Misschien heeft pownews of geenstijl nog wel een vacature openstaan voor jou Bauke! Want bij de Ukrant hoor je niet thuis met je ‘opinie’ wat eigenlijk ‘fake nieuws’ is

 14. Waardeloze schrijver! Grappen maken over mentale problemen is not done. En ik zie dat je sociologie gestudeerd heeft? Diploma bij een pakje boter zeker, wat een grap dit. Bauke, je zou beter moeten weten!

 15. Kan bij dit artikel bovenaan, waar “opinie” staat aub een opvallende disclaimer geplaatst worden dat het hier om een persoonlijke opinie gaat en niet om een besluit/mening van de RUG zelf?

  Met een brein dat midden in de tentamenvoorbereiding zit heb ik dit namelijk eerst over het hoofd gezien en kreeg enorm veel stress van de inhoud van dit artikel.

  Daarnaast zijn grappen over mentale problemen echt ongepast voor een universitaire krant.

  Alvast bedankt.

 16. Zouden jullie weer echt nieuws willen plaatsen? In plaats van dit nepnieuws wat anderen kan schaden?

 17. Denken jullie dat dit grappig is? Haha mentale problemen, leuk hoor dit grapje maar denk even na voordat je zo’n dom artikel plaatst. Dit is geen universitair niveau, hooguit Vandaag-Inside humor. Bauke van der Kooij, ik zal je naam doorgeven bij een of andere universiteitsraad…beetje mensen met mentale problemen belachelijk maken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in