Inflatie op de uni: pas een voldoende als je een 6,5 haalt

Door de inflatie wordt alles duurder. En cijfers op de uni worden minder waard, zo heeft student-columnist Bauke van der Kooij uit betrouwbare bronnen vernomen.

Door omstandigheden (iets met het uitzitten van een straf vanwege gestolen tentamens) moet ik tegenwoordig het slechte nieuws vanuit de RUG naar buiten brengen. Geloof me, ik had dit ook liever niet gedaan. Maar goed, ik heb geen keuze.

We weten allemaal dat we te kampen hebben met een gigantische inflatie. De prijzen rijzen de pan uit en alles wordt onbetaalbaar. Maar niet alleen geld verliest zijn waarde; de inflatie is zo hoog dat de inflatie ook elders toeslaat. Ook als het gaat om cijfers, dus.

Per 1 september 2022 heb je daarom pas een voldoende als je een 6,5 hebt. Dit geldt ook voor cum laude, trouwens. Die krijg je voortaan niet meer bij een 8, maar bij een 8,5. Logischerwijs gaat summa cum laude van een 9 naar een 9,5.

Dit werkt niet met terugwerkende kracht: de zesjes die je eerder hebt gehaald, blijven staan. Het bindend studieadvies gaat trouwens ook van 35 terug naar 45. Maar als de inflatie doorzet, kan het ook zomaar zijn dat deze wordt verhoogd naar 60 punten.

Eindelijk kunnen we afscheid nemen van de zesjescultuur

Dat klinkt pittig: al je punten halen in je eerste jaar, en dan ook nog eens een 6,5 moeten halen voor een voldoende. Tegelijk vraag ik je ook de positieve punten ervan in te zien. Eindelijk kunnen we afscheid nemen van de zesjescultuur.

En juist door het minimumcijfer voor een voldoende te verhogen, zullen er misschien ook meer studenten afhaken, hetgeen de huizencrisis wellicht ook in een klap oplost.

Voor sommigen wordt het misschien wat extra studeren, maar vrees niet. Vanwege de inflatie worden ook de openingstijden van de UB verruimd met een uur. Bijkomend goed nieuws: wellicht dat de tentamens weer van twee uur naar twee en een half uur kunnen.

Zo zie je maar, ieder voordeel heeft z’n nadeel. En, heel eerlijk, wil jij later worden geopereerd door iemand die met een zesje is geslaagd voor zijn opleiding geneeskunde? Wil je verdedigd worden door een advocaat die met de hakken over de sloot zijn opleiding heeft afgerond?

Nee! En mocht je door dit alles, geheel begrijpelijk, mentale klachten ontwikkelen, besef dan het volgende: ook je toekomstige psycholoog zal geslaagd zijn met een 6,5. Dus die krijgt je echt wel weer op de rit.

BAUKE VAN DER KOOIJ

68 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

68 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties