RUG krijgt 3500 handtekeningen om Susanne Täuber weer in dienst te nemen

Medestanders van Susanne Täuber overhandigden dinsdag een petitie met ruim 3500 handtekeningen uit binnen- en buitenland aan collegevoorzitter Jouke de Vries. Ze roepen de universiteit op om het ontslag van Täuber terug te draaien.

Het was rayonbestuurder Hayo Bohlken van Algemene Onderwijsbond (AOb) die de petitie in de stromende regen aan De Vries overhandigde. Niet omdat de vakbond achter de petitie zat, wel omdat de werkelijke initiatiefnemers zich niet veilig voelen om naar buiten te treden. ‘En dat begrijp ik heel goed’, zei hij.

Vandaar dat hij verwoordde wat de andere medestanders van Täuber wilden zeggen: dat ze willen dat de universiteit de expert sociale veiligheid, die werd ontslagen na een hoog opgelopen conflict over een artikel in het vakblad Journal of Management Studies, weer in dienst neemt. En dat de universiteit reageert op de enorme onrust die is ontstaan door dat ontslag. 

Terecht

Maar de AOb staat ook achter Täubers boodschap. ‘We vinden dat Susanne inhoudelijk gelijk heeft’, zei Bohlken. De manier waarop ze die uitdraagt is soms misschien niet heel handig, maar ‘als je inzoomt op de boodschap, dan is wat ze zegt meer dan terecht’. 

Aanwezige demonstranten wilden verder alleen anoniem commentaar geven. ‘Hoe kunnen ze haar ontslaan omdat ze haar werk doet en dan verwachten dat ik gewoon naar mijn werk blijf komen?’ stelde een collega van Täuber. ‘Hoe kunnen ze van me vragen dat ik kritisch denk, als ik daardoor ontslagen word? De rechter heeft duidelijk een verantwoordelijke aangewezen, maar die mag aanblijven met een hooglerarensalaris en Susanne moet weg.’

Een aanwezige beurspromovendus gaf aan ‘erg bezorgd’ te zijn over de gevallen van mismanagement die hij om zich heen ziet. ‘Ik hoop echt dat de universiteit veranderingen gaat doorvoeren, want deze situatie maakt je behoorlijk wanhopig.’

Verklaring

RUG-baas Jouke de Vries stelde dat de universiteit heeft gewacht met een verklaring, omdat ze de handtekeningen nog niet officieel had ontvangen. ‘Bovendien hebben we hier te maken met een rechtszaak. Mevrouw Täuber heeft aangekondigd dat ze in hoger beroep gaat. Als zaken onder de rechter zijn, is het voor ons moeilijk om erop in te gaan.’

Hij beloofde de verzamelde demonstranten dat hij de petitie ‘heel goed zal bestuderen’. ‘Ik kom erop terug.’

Lees ook:

English

4 REACTIES

  1. ” Als zaken onder de rechter zijn, is het voor ons moeilijk om erop in te gaan.’
    Niet nodig, gewoon het ontslag intrekken, kan het vonnis ook worden ingetrokken en hoger beroep worden afgeblazen. Scheelt ook veel gemeenschapsgeld.

    Verder, “Verstoorde arbeidsrelatie” is echt een dooddoener als het gaat om een organisatie met de omvang van de RUG. Alsof je elke keer noodgedwongen met je baas in de kantine moet koffiedrinken en je beiden geen normaal werkleven meer hebt.

  2. Ben het even kwijt: is er in een eerder bericht de crowd funding actie genoemd die is gestart om Susanne Taüber te steunen in de proceskosten? Voor de zekerheid: zonder de URL te geven (zie spelregels hierboven) deze is te vinden op gofundme onder nummer 51f08473

  3. Is er een persbericht/openbare uitspraak van de rechter waarin wordt vermeld waarom het ontslag rechtsgeldig was? Tot nu to lees ik alleen artikelen waarin mevr. Täuber zelf aangeeft waarom ze is ontslagen, ik lees nergens waarom de rechter denkt dat ze terecht is ontslagen. Dat terwijl de Nederlandse rechtspraak normaal gesproken juist erg op komt voor de belangen van een werknemer ipv werkgever.

Reacties zijn gesloten.