RUG wil voorvechter sociale veiligheid ontslaan om verstoorde werkrelatie

De Groningse universiteit wil expert op het gebied van sociale veiligheid Susanne Täuber ontslaan. Discriminatie, zegt Täuber. Onzin, vindt de RUG, ze gooit haar eigen glazen in. Vrijdag boog de rechter zich over de zaak.

Eén ding was duidelijk: Täuber staat niet alleen. De rechtszaal zat vol met studenten en collega’s die waren gekomen om haar te steunen. En dat is niet zo gek: de universitair hoofddocent staat bekend om haar voortrekkersrol bij het bevorderen van sociale veiligheid aan de universiteit.

Drijvende kracht

Ze onderzoekt de mechanismen achter uitsluiting en discriminatie, en was ook een van de drijvende krachten van het rapport Harassment at the University of Groningen van de Young Academy Groningen. Dat rapport legde bloot dat slachtoffers van discriminatie en intimidatie aan de RUG vaak de schuld krijgen van wat er met hen gebeurt.

Ook zet ze het onderwerp regelmatig op de agenda als lid van de universiteitsraad en is ze onder meer lid van de nationale adviescommissie diversiteit en inclusie in het hoger onderwijs en onderzoek, benoemd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. En nu dreigt juist zij te worden ontslagen. 

Verstoorde relatie

Over een ding waren de partijen het in elk geval eens, bleek tijdens de zitting: de relatie tussen Täuber en haar werkgever is zodanig verstoord dat zij niet langer bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) kan werken. Maar is er een andere plek binnen de universiteit? Of mag de RUG haar op basis van een verstoorde werkrelatie ontslaan? 

Täubers advocaat vond dat ze moet blijven. Ze zou meerdere malen gediscrimineerd zijn gedurende het conflict dat nu al vijf jaar voortsleept. Zo kreeg ze geen promotie in 2018, terwijl ze wel aan de juiste eisen zou hebben voldaan. 

Kritisch essay

De zaak liep verder van de rails toen ze in 2019 een kritisch essay publiceerde in het Journal of Management Studies (JMS) over gendergelijkheidsinitiatieven. Ze maakte daarin gebruik van haar eigen ervaringen als Rosalind Franklinfellow en beschreef hoe dergelijke projecten juist tegen vrouwen kunnen werken. 

‘Dat artikel zette veel kwaad bloed’, stelde haar advocaat. Zo erg zelfs dat gewoon doorwerken niet meer mogelijk was. De universiteit moet daarom alles in het werk stellen om Täuber elders een werkplek te geven. 

Eigen glazen

Maar de RUG ziet dat anders. Volgens de advocaat van de uni zette Täuber de relatie met de faculteit zelf op scherp. Ze zou twee van haar leidinggevenden zonder bewijs hebben beschuldigd van discriminatie.

Ook hield ze zich niet aan gemaakte afspraken, stelt de uni, werkte ze niet mee aan een verbetertraject en stelde ze zich zo op dat ‘geen discussie over de richting van haar werk mogelijk is’.

Dat alles zorgde voor een vertrouwensbreuk, legde FEB-decaan Peter Verhoef uit. Na publicatie van het JMS-artikel vonden er ‘echt goede gesprekken’ plaats tussen Täuber en FEB waarin ze bespraken hoe ze met elkaar verder konden.

Alsnog promotie

Zo spraken ze af dat Täuber de promotie uit 2018 met terugwerkende kracht alsnog zou krijgen. Verhoef wilde haar bovendien versneld tot hoogleraar benoemen. Maar daar moest ‘wel eerst een proces in de vakgroep voor op gang worden gezet’. 

Maar voor het zover kwam, kreeg hij een brief van Täubers advocaat, waarin stond dat ze het niet eens was met de gemaakte afspraken. ‘Als ik dit zo lees, denk ik: er is toen een basis gelegd om samen verder te gaan. Maar voordat er een voorstel komt, komt er een brief van uw advocaat’, vroeg de rechter aan Täuber. ‘Wat is daar gebeurd?’

Academische vrijheid

Täuber stelt dat de gemaakte afspraken ook inhielden dat ze geen stukken meer mocht schrijven, zoals ze had gedaan voor JMS. ‘En ik heb een ding duidelijk gezegd: ik ga niet mijn academische vrijheid opgeven’, zei ze ter zitting.

Täuber kwam daarna nauwelijks meer op de faculteit, maar werkte wel door. Ook ging ze op zoek naar andere mogelijke werkplekken binnen de universiteit. Het University College leek een optie, maar dat ging niet door. Door inmenging van FEB, zegt Täuber. Ze zei zelf nee, zegt de RUG.

Het is opvallend dat de RUG volhoudt dat Täuber bij FEB niet is gediscrimineerd. De faculteit kwam in 2021 immers zelf met een pijnlijk rapport: discriminatie van vrouwen en internationals bleek bij de faculteit schering en inslag.  

En nu rest de vraag: moet de RUG nog meer haar best doen om een plek voor haar te zoeken? Of volgt toch ontslag? De uitspraak volgt op 3 maart. 

Lees ook:

Engels

25 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

25 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties