Medestanders Susanne Täuber beginnen crowdfunding om juridische strijd te betalen

Medestanders van Susanne Täuber hebben een crowdfunding opgezet om haar juridische kosten te betalen. In drie uur tijd werd al ruim 10 procent van de beoogde 33.000 euro opgehaald.

‘Tot nu toe heeft ze al meer dan 33.000 euro betaald aan juridische kosten, zoals advocaten’, schrijven de initiatiefnemers. ‘Dit fonds moet haar financiële last verlichten.’

Täuber wil in hoger beroep maar maakt zich zorgen over de financiële haalbaarheid daarvan. ‘Dit voelt nog steeds als een rollercoaster, maar ik ben enorm blij met alle steun’, reageert de expert sociale veiligheid die na een rechtszaak vorige week te horen kreeg dat de RUG haar mag ontslaan.

Strijd

‘Het laat ook zien dat mensen nu echt de strijd aan willen, dus dan gaan we dat doen. In de hoop dat dit voor iedereen iets positiefs op gaat leveren, ook voor mensen met flexcontracten en precaire arbeidsomstandigheden’, aldus Täuber.

Ze stelt bovendien dat crowdfunding de enige manier lijkt om de individuele werknemer te beschermen tegen een organisatie die ‘oneindige middelen beschikbaar heeft’.

‘Dit moeten we vaker doen en voor veel meer slachtoffers. Maar ik hoop dat er op den duur een fonds komt vanuit het ministerie, om slachtoffers van de structurele onveiligheid op universiteiten ook juridisch en financieel bij te staan.’

Verstoorde werkrelatie

Täuber kreeg vorige week van de rechtbank te horen dat de universiteit haar mag ontslaan wegens ‘een duurzaam verstoorde werkrelatie’. 

De universiteit stelt dat die is ontstaan omdat Täuber lastig is om mee te werken. Zij houdt zelf vol dat ze uit de gratie raakte na publicatie van een artikel in de Journal of Management Studies (JMS).

Vrouwen op de arbeidsmarkt

Daarin liet ze zien hoe programma’s die vrouwen vooruit moeten helpen op de arbeidsmarkt, vaak juist tegen hen werken. Haar eigen ervaringen als Rosalind Franklin Fellow stonden daarbij centraal.  

Hoewel de rechter beaamt dat de universiteit schuld heeft aan het escaleren van het conflict door de manier waarop die reageerde op de publicatie in JMS, maakt dat voor de uitkomst geen verschil.

De arbeidsrelatie is verstoord en dus mag de universiteit Täuber ontslaan, concludeerde de rechtbank. 

Lees ook:

Engels

19 REACTIES

19 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties