Politie maakt einde aan bezetting Academiegebouw (UPDATE)

De politie heeft dinsdagavond een einde gemaakt aan de bezetting van het Academiegebouw. Tientallen studenten blokkeerden vanaf het middaguur de trappen uit protest tegen wat zij zien als een gebrek aan sociale veiligheid op de uni.

Ze hadden ook de harde eis op tafel gelegd dat de RUG expert sociale veiligheid Susanne Täuber weer aanneemt.

Täuber werd onlangs door de RUG ontslagen wegens een ‘duurzaam verstoorde werkrelatie’. De universiteit stelt dat Täuber lastig is om mee te werken en dat ze zich niet aan afspraken heeft gehouden. Zij stelt op haar beurt dat ze uit de gratie raakte na publicatie van een kritisch artikel in de Journal of Management Studies over de slechte carrièrekansen van vrouwen op de universiteit.

De RUG riep rond acht uur ‘s avonds de hulp van de politie in omdat de demonstranten ‘geen gehoor gaven aan meerdere verzoeken om de universiteit te verlaten’. Agenten hebben hen vervolgens uit het Academiegebouw gehaald.

Afspraak

Zo’n zestig studenten die zich Occupy RUG noemen, waren dinsdag rond het middaguur begonnen met een demonstratie op het bordes van het Academiegebouw, terwijl hun vertegenwoordigers in gesprek gingen met het college van bestuur. Dat was een afspraak die was gemaakt na de bezetting van ruim een maand geleden.

Maar toen later die middag bleek dat de universiteit niet aan de eis over Täuber tegemoet wil komen, trokken ze de centrale hal in. ‘Een campagne voor sociale veiligheid is niets waard als Susanne haar baan niet terug krijgt’, zegt een student die anoniem wil blijven. ‘Mensen voelen zich nog steeds niet veilig.’

Eerste bezetting

De groep bezette het Academiegebouw ook op 22 maart, maar vertrok ‘s avonds weer nadat het bestuur beloofd had naar ze te luisteren. De RUG kondigde daarna een campagne voor sociale veiligheid aan, die op 17 april van start ging.

Dinsdag 25 april had ‘in het teken moeten staan van een wederzijdse constructieve dialoog maar eindigde helaas in mineur’, zo staat in een verklaring die de RUG woensdag, een dag na de ontruiming, naar buiten bracht.

‘Wij vinden het jammer dat het niet gelukt is om, zoals was afgesproken op 22 maart, samen de dialoog over de verdere verbetering van sociale veiligheid binnen de RUG voort te zetten. Toch blijft dit onze inzet. We geloven dat we dit alleen kunnen bereiken door samen met elkaar oprecht en open in gesprek te gaan. Daarvoor staat onze deur altijd open.’

Occupy RUG stelt dat de RUG de kwestie onnodig heeft laten escaleren. ‘We zijn geschokt en boos over hoe we zijn behandeld door de RUG. Vanwege hun nalatigheid, incompetentie en flagrante onvermogen om te reageren op de sociale veiligheidscrisis, eisen we het aftreden van het college van bestuur.’

Lees ook:

Engels

69 REACTIES

69 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties