Studenten beëindigen bezetting, gezamenlijke verklaring demonstranten en RUG-bestuur

De groep studenten die woensdagmiddag en -avond het Academiegebouw bezet hield omdat het volgens hen op de universiteit schort aan sociale veiligheid, hebben de actie beëindigd na een gesprek met het college van bestuur (cvb) van de RUG.

Woensdagmiddag bezetten zo’n vijftig studenten – die opereren onder de naam Bezorgde Studenten – de trap in het Academiegebouw uit protest tegen de sociale onveiligheid op de universiteit in het algemeen en de kwestie-Susanne Täuber in het bijzonder.

Täuber was expert sociale veiligheid op de RUG en werd onlangs door de uni ontslagen wegens ‘een verstoorde werkrelatie’. Critici zeggen dat Täuber de mond wordt gesnoerd en is afgerekend op haar kritische houding over machtsstructuren op de uni.

Intimidatie en discriminatie

De demonstranten eisen dat de universiteit haar huidige beleid rondom sociale veiligheid herziet op basis van onder meer de conclusies uit het rapport van de Young Academy Groningen over intimidatie en discriminatie. Ze willen ook dat de RUG de afhandeling van klachten over deze onderwerpen verbetert.

Het cvb heeft gesproken met de bezetters over wat de RUG nu al doet om de sociale veiligheid te verbeteren en nog van plan is te doen. De actie werd woensdagavond beëindigd nadat het RUG-bestuur had toegezegd donderdag met een gezamenlijk statement te komen over sociale veiligheid op de uni.

Centraal

RUG en studenten stellen in de verklaring van twee kantjes dat ‘een sociaal veilige universiteit voor studenten en medewerkers altijd centraal staat binnen de academische gemeenschap’: hoe kunnen onveilige situaties worden voorkomen, hoe kan er adequaat worden opgetreden en hoe richt je de communicatie daarover zorgvuldig in?

De uni tekent daarbij aan dat er al veel wordt gedaan om de sociale veiligheid te verbeteren en er ook plannen liggen voor de nabije toekomst. Zo gaat dit voorjaar de campagne sociale veiligheid binnen RUG van start en hebben bijna tweeduizend medewerkers en studenten een zogeheten Active Bystander-training gevolgd. Deze training, die nog verder wordt uitgebreid, is bedoeld om mensen te helpen grensoverschrijdend gedrag te voorkomen.

De groep Bezorgde Studenten en het RUG-bestuur hebben afgesproken dat ze over drie weken opnieuw met elkaar om tafel gaan om te bekijken wat verder nodig is.

Lees ook:

English

3 REACTIES

  1. Denkbaar, maar ook voorstelbaar? Naast Aletta, de eerste vrouw (Eva was maar een fröbel) een pront standbeeld van Machiavelli, een borstbeeld dat angst imboezemt en tegelijk macht uitstraalt? Het oude ‘hangtaboe’ geldt immers nog steeds: wie geweld durft te gebruiken en dat ook doet, wint. Gewoon om te laten zien dat je elke mening openstelt voor onderzoek.

  2. @Ukrant kan er eens bij de medezeggenschapsraden gepeild worden hoe hierover wordt gedacht? Heb nog niets voorbij zien komen van UR partijen hierover.

    • Täuber is UR lid. Het verbranden van de heks is bedoeld om angst in te boezemen om zo autoriteit te waarborgen. Deze middeleeuwse leiderschapsmethoden zullen op velen het gewenste effect hebben, ook binnen de medezeggenschapsraden. De vraag is of iemand nog durft onder eigen naam te spreken, ik hoop het van harte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in