Voorlopig geen 400 extra kamers op Zernike, RUG stapt over op ‘plan B’

De vierhonderd studentenkamers op Zernike die in september klaar zouden zijn voor de piekopvang, komen er voorlopig niet.

Volgens Hans Biemans van het college van bestuur van de RUG is alles in werking gezet om de kamers gereed te hebben, maar is uitvoerder SSH tegen problemen aangelopen met de leverancier. ‘Dat hebben we vorige week gehoord.’ Het is niet duidelijk wat die problemen zijn.

Begin vorige maand kondigde de gemeente de komst van de vierhonderd kamers aan. Het gaat om kamers die tijdens de piekperiode flexibel in te delen zijn, waardoor er dan achthonderd studenten kunnen wonen.

Dakloos

Volgens Biemans wordt er gewerkt aan een ‘plan B’ om te voorkomen dat studenten dakloos raken. ‘We trekken samen op met de gemeente en de woningcorporaties om dit te regelen. Een onderdeel ervan is HospiHousing doorzetten.’

HospiHousing is een bedrijf dat bewoners met een extra slaapkamer koppelt aan studenten die onderdak zoeken. Het is een vorm van hospita-verhuur die de gemeente Groningen dit jaar bij wijze van proef toestond. 

Twee per kamer

‘Daarnaast hebben we al aan verhuurders gevraagd of zij mogelijkheden zien om in een kamer twee studenten te huisvesten’, zei Biemans.

‘Afgelopen jaar hebben we dat in een aantal complexen al gedaan en dat is goed verlopen. Verhuurders zijn er positief over en voor internationale studenten is het niet zo gek, omdat zij het ook kennen uit Angelsaksische landen. Daar is het heel gewoon om een kamer te delen.’

Biemans benadrukte dat ‘plan B’ geen definitieve oplossing is om het kamertekort aan te pakken. ‘Het is eigenlijk een opschaling van het plan dat we vorig jaar in werking hebben gesteld. Wij hebben het nieuws over de woningen afgelopen vrijdag gehoord en we willen vooral voorkomen dat er situaties ontstaan zoals vorige jaren.’

Lees ook:

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties