RUG wil dakloze studenten voorkomen, extra noodopvang daarom niet nodig

De RUG wil komend academisch jaar wel piekopvang voor studenten regelen die nog geen kamer hebben, maar geen extra noodopvang meer in de vorm van tenten of slaapzalen.

Dat zei RUG-bestuurslid Hans Biemans donderdag. De universiteit werkt samen met de Hanzehogeschool, de gemeente Groningen en de Groninger Studentenbond (GSb) aan een plan om een nieuwe golf dakloze studenten in september te voorkomen.

‘Daarin bekijken we onder meer hoeveel studenten we verwachten, hoeveel kamers er daadwerkelijk in Groningen zijn en hoeveel piekopvang we in de eerste periode nodig hebben’, zei Biemans. ‘De piekopvang wordt dan niet extra ingezet, zoals andere jaren, maar die bieden we aan de voorkant aan als tijdelijke oplossing. Daarbij laten we ook goed zien hoeveel plek er nog is.’

Eigen verantwoordelijkheid

Bovendien wil de universiteit studenten op hun eigen verantwoordelijkheid wijzen om huisvesting te vinden. ‘Daar helpen we bij door te laten zien hoe je je in de stad Groningen kunt oriënteren op huisvesting’, zei Biemans. Door te laten zien waar je terecht kunt voor een kamer, maar ook door studenten te wijzen op alternatieven, zoals wonen in Assen.

‘Dat combineren we met de boodschap dat als je vanaf augustus naar Groningen komt zonder kamer, het heel lastig wordt en het waarschijnlijk veel geld kost om hier verblijf te vinden.’ De RUG zal studenten bovendien expliciet afraden naar Groningen af te reizen als ze geen kamer hebben gevonden. 

Niet verbieden

‘Maar we kunnen het mensen natuurlijk niet verbieden’, aldus Biemans. Als studenten toch besluiten te komen, hoopt de universiteit dat de nieuwe communicatieboodschap helder zal zijn: huisvesting is eigen verantwoordelijkheid en kom je toch, dan is de kans groot dat je aangewezen bent op een hotel of hostel, met bijbehorende kosten.

Extra noodopvang in de vorm van tenten, of een slaapzaal zoals voorgaande jaren aan de Peizerweg, ziet Biemans niet zitten. ‘Dat is geen manier om rustig aan je studie te beginnen.’ Wel onderzoekt de universiteit naast de piekopvang alternatieve woonvormen, zoals helpen faciliteren dat inwoners van Groningen studenten (tijdelijk) een plek bieden.

De plannen voor de piekopvang, eventuele alternatieve woonvormen en de manier waarop aanstaande studenten het beste bereikt kunnen worden, worden nu allemaal nog besproken. Biemans verwacht de definitieve uitwerking ervan in mei.

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties