Verkiezingen universiteitsraad zijn begonnen: dit staat er op het spel 

Komt er een sociaal contract voor eerstejaars? Hoe kan de universiteit de sociale veiligheid van studenten garanderen? En moet er echt geld worden uitgegeven aan verlieslatende ondernemingen binnen de RUG?

Het zijn enkele voorbeelden van onderwerpen waar de universiteitsraad (u-raad) dit studiejaar mee bezig is geweest. Onderwerpen die alle studenten aangaan. Onderwerpen waar jij als student invloed op hebt door tijdens de universitaire verkiezingen te stemmen op een van de verkiesbare studentkandidaten. 

De verkiezingen zijn maandag begonnen en daarom zet UKrant nog eens uiteen wat er eigenlijk op het spel staat. Wat je precies bereikt, door een student aan een zetel in de u-raad te helpen. 

Sociale veiligheid

Meer aandacht voor de sociale veiligheid van studenten, bijvoorbeeld. Het is een onderwerp dat de u-raad oppakte doordat studentenpartijen Lijst Calimero en Studenten Organisatie Groningen (SOG) er een memo over schreven. De partijen hadden ‘zorgwekkende signalen’ gehoord over het gebrek aan hulp bij verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag en wilden seksuele intimidatie en geweld onder studenten bespreekbaar maken. 

Doordat de studentenpartijen in de u-raad voor studentenproblemen opkwamen, zag het bestuur van de RUG beter in hoe groot het probleem daadwerkelijk is. Het bestuur nam de aanbevelingen uit de memo over en organiseert sindsdien meer Active Bystander-trainingen, is bezig met het opzetten van een bewustwordingscampagne en de verbetering van informatievoorziening en onderzoekt nu of er een centrale plek kan komen voor het melden van ongewenst gedrag.

Kritische noot

Behalve zelf de problemen aankaarten, kunnen de studentenpartijen ook hun kritische noot laten horen over plannen van het bestuur. Dat gebeurde recent toen de u-raad de plannen voor een ‘sociaal contract’ voor eerstejaars besprak. 

Het college van bestuur van de RUG (cvb) ziet dit contract als een manier om studenten duidelijk te maken welk gedrag er van hen wordt verwacht en hoopt dat eerstejaars die zo’n contract ondertekenen zich bewuster gedragen en dat de overlast in de stad daardoor vermindert.

Dwingend

Maar volgens de studentenpartijen handelt de RUG daarmee ver buiten haar bevoegdheid. Een contract ondertekenen klinkt als een dwingende maatregel met gevolgen. Bovendien gaat het over hoe studenten zich buiten de muren van de universiteit gedragen, en daar gaat de RUG helemaal niet over. 

In de vergaderingen van de u-raad erkende het cvb dat het woord ‘contract’ wellicht te suggestief was. En dat er beter moest worden gekeken naar de implicaties van het laten ondertekenen van zo’n document. 

Plannen blokkeren

Een herziene versie van het plan voor een sociaal contract wordt in de u-raadsvergadering van juni opnieuw besproken en ter goedkeuring aan de raad voorgelegd. Is er onvoldoende veranderd? Dan kunnen de raadsleden tegen het plan stemmen. Dat is niet ongebruikelijk. Zo blokkeerde de u-raad in december ook het plan om 200.000 euro per jaar in een ondoordacht VentureLab te steken.

Aan het idee van een VentureLab, waar studenten en promovendi kunnen proeven aan ondernemerschap, lag het niet, vond de raad. Maar VentureLab bestond binnen het University of Groningen Centre for Entrepreneurship (UGCE) al zeven jaar, en UGCE had nog altijd geen vaste partners aan zich weten te binden.

Hoe zou VentureLab dan worden betaald als over drie jaar de subsidie van 1,4 miljoen aan UGCE van het Nationaal Programma Groningen zou ophouden? En hoe zou het voldoende deelnemers aantrekken, als tot nu steeds weer was gebleken dat de geschatte aantallen keer op keer niet werden gehaald? Hoe zou het VentureLab de eigen broek op kunnen houden?

Koers bijsturen

Die vragen probeerde het cvb in meerdere versies van een businessplan te beantwoorden, maar ze schoot keer op keer tekort. Ook na uren vergaderen over de laatste versie van het plan, was de u-raad niet overtuigd. Volgens de raad zou het geld beter op een andere manier besteed kunnen worden. Daarop besloot het college het project niet langer met publiek geld te financieren. 

Door kritisch te zijn lukte het de raad, mede door de steun van de studentenfracties, om de koers van het universiteitsbestuur bij te sturen. Een taak die ze iedere vergadering opnieuw op zich nemen. En een taak waar elke student zijn eigen steentje aan bij kan dragen door deze week te stemmen op een van de studentkandidaten. 


Universitaire verkiezingen

De universitaire verkiezingen zijn van maandag 16 tot en met vrijdag 20 mei. Dit jaar wordt alleen de studentengeleding van zowel de universiteitsraad als iedere faculteitsraad opnieuw gekozen. Dat betekent dat alleen studenten dit jaar stemmen.

In de week van de verkiezingen ontvangen alle studenten per e-mail een uitnodiging om te stemmen. In de mail staat een link die je naar het stemportaal brengt. Je moet inloggen met je universiteitsaccount en kunt vervolgens een kandidaat voor de u-raad en een kandidaat voor de faculteitsraad kiezen.

De Groninger Studentenbond houdt op maandag 16 mei om 17.30 uur het jaarlijkse verkiezingsdebat tussen de lijsttrekkers. Dit vindt plaats de Offerhauszaal van het Academiegebouw en is vrij toegankelijk. De RUG zend ook een livestream uit.

De uitslag van de verkiezingen volgt op maandag 23 mei

Lees ook:

Engels

2 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties