RUG zet sociale veiligheid studenten hoog op de agenda

De RUG kan en moet meer doen om de sociale veiligheid voor studenten te vergroten. Dat stellen de studentenpartijen SOG en Lijst Calimero in de universiteitsraad.

SOG en Calimero ontvingen ‘zorgwekkende signalen’ over het gebrek aan hulp bij verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag. Studenten die het overkomt, weten vaak niet hoe er melding van te maken en erover praten is moeilijk.

Anderen herkennen niet dat er sprake is van grensoverschrijdend gedrag, of ze weten niet hoe ze moeten ingrijpen als ze het wel zien.

Daar kwamen in de herfst van vorig jaar ook de rapporten van de Young Academy Groningen – waaruit blijkt dat de universiteit slecht omgaat met klachten over grensoverschrijdend gedrag – en het rapport van Amnesty International over seksuele intimidatie en geweld in het hoger onderwijs bij.

Stilte doorbreken

Reden voor de partijen om ‘de stilte te doorbreken’. Zij stuurden eind vorig jaar een memo naar het RUG-bestuur om het onderwerp seksuele intimidatie en geweld onder studenten bespreekbaar te maken. De universiteitsraad buigt zich er donderdag over. Het college van bestuur heeft al toegezegd de aanbevelingen over te nemen.

Een ervan is het geven van meer Active Bystander-trainingen voor studenten. Dat zijn trainingen waarin deelnemers leren hoe ze als omstander kunnen reageren op grensoverschrijdend gedrag.

‘Daar zijn we heel erg blij mee’, zegt Tessa Klimp van SOG. ‘Zulke trainingen bieden handvatten om iemand aan te spreken. Als de RUG daaraan bij kan dragen, dan draagt ze actief bij aan een cultuurverandering.’

Kennis delen

De partijen vragen de RUG ook om een platform voor vertrouwenspersonen van verenigingen – vaak studenten zonder ervaring in die positie – zodat ze kennis kunnen delen en van elkaar kunnen leren. En om de informatie over ‘voorzieningen en procedures’ veel duidelijker op een plek op Nestor te plaatsen, zodat het makkelijker wordt voor studenten om een klacht in te dienen.

Zulke plannen zijn al in de maak. Zoals het opzetten van een bewustwordingscampagne, het verbeteren van de informatievoorziening en het opzetten van een werkgroep die gaat verkennen of er (samen met de Hanzehogeschool) een centrale plek kan worden gemaakt voor het melden van ongewenst gedrag.

Input studenten

Ook wordt dit jaar een taskforce studentenwelzijn opgericht. Dat moet onderzoeken hoe de RUG en studentenorganisaties samen kunnen werken en wat de rol van studentenorganisaties is in het studentenwelzijn.

Klimp is blij met de reactie van het cvb. ‘Bijna elke aanbeveling is overgenomen, of wordt in ieder geval serieus meegenomen in de plannen die het cvb al heeft uitgezet’, zegt ze. ‘Ze benadrukken ook dat ze de input van studenten heel belangrijk vinden, en dat is wat ons betreft een belangrijk onderdeel als we dit willen verbeteren.’

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties