Studenten

Doe de stemwijzer

Wie geef jij een zetel in de u-raad?

Moet de universiteit nieuwe studenten een woongarantie geven? Is het tijd om de verengelsing van colleges terug te draaien? En hebben studenten recht op gratis menstruatieproducten?
11 mei om 10:33 uur.
Laatst gewijzigd op 11 mei 2022
om 11:42 uur.
mei 11 at 10:33 AM.
Last modified on mei 11, 2022
at 11:42 AM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

11 mei om 10:33 uur.
Laatst gewijzigd op 11 mei 2022
om 11:42 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

mei 11 at 10:33 AM.
Last modified on mei 11, 2022
at 11:42 AM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Het is slechts een greep uit de onderwerpen waar de universiteitsraad (u-raad) met het college van bestuur over discussieert. Volgende week mogen studenten weer stemmen wie hen vertegenwoordigt. 

Wellicht hoor je nu voor het eerst over de u-raad, en weet je niet precies wat ze doet. Kijk dan vooral het filmpje bovenaan. 

Ben je bekend met de u-raad, maar weet je niet waar de vier studentenpartijen voor staan? Dan helpen UKrant en de Groninger Studentenbond je verder. Wij hebben aan de hand van tien stellingen een stemwijzer gemaakt om je meer inzicht te geven in de partijstandpunten.

Hoe het werkt

Op de volgende pagina’s zie je steeds een stelling. Alle partijen – De Vrije Student, Lijst Calimero, Studenten Organisatie Groningen en de Doughnut Party – leverden ons hun standpunten over de stellingen.

Jij kiest bij elke stelling het standpunt waarmee je het eens bent. Beantwoord je ze alle tien, dan krijg je erna een overzicht van welke partij het beste bij jou past.

De antwoorden onder de stellingen zijn een korte versie van de partijstandpunten. Wil je bij een specifiek onderwerp een uitgebreidere motivatie lezen? Dan kun je onderaan de pagina van de desbetreffende stelling klikken voor een uitgebreid antwoord.

De universitaire verkiezingen zijn van maandag 16 tot en met vrijdag 20 mei. Dit jaar wordt alleen de studentengeleding van zowel de universiteitsraad als iedere faculteitsraad opnieuw gekozen. Dat betekent dat alleen studenten dit jaar stemmen.

In de week van de verkiezingen ontvangen alle studenten per email een uitnodiging om te stemmen. In de mail staat een link die je naar het stemportaal brengt. Je moet inloggen met je universiteitsaccount en kunt vervolgens zowel een kandidaat voor de u-raad als een kandidaat voor jouw faculteitsraad kiezen.

De Groninger Studentenbond houdt op maandag 16 mei om 17.30 uur het jaarlijkse verkiezingsdebat tussen de lijsttrekkers. Dit vindt plaats de Offerhauszaal van het Academiegebouw en is vrij toegankelijk. De RUG zend ook een livestream uit.

De uitslag van de verkiezingen volgt op maandag 23 mei. 

Engels