U-raad blokkeert RUG-plan voor VentureLab; geen solide basis

Het RUG-bestuur stopt per direct met de financiering van VentureLab met publiek geld. De universiteitsraad heeft geen vertrouwen in de plannen. 

Aan het idee om het verlieslijdende University of Groningen Centre for Entrepreneurship (UGCE) op te splitsen lag het niet. Onderzoek en onderwijs over ondernemerschap onderbrengen bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) lijkt een logische stap. 

Ook het plan om van VentureLab, waar studenten en promovendi kunnen proeven aan ondernemerschap, een aparte stichting los van de universiteit te maken is in principe goed. 

Maar voordat de uni daar 200.000 euro per jaar in steekt, wil de u-raad wel een solide businessplan zien. En daar ging het mis. 

Geldstroom

VentureLab krijgt nu nog subsidie (1,4 miljoen) van het Nationaal Programma Groningen, maar wat als die geldstroom over drie jaar ophoudt? UGCE bestaat inmiddels al zeven jaar, lijdt jaar na jaar verlies en heeft nog altijd geen partners aan zich weten te binden. 

Ook het aantal deelnemers (studenten en promovendi) blijft achter bij de verwachtingen. Het RUG-bestuur gaat uit van 75 mensen per jaar, maar de afgelopen jaren werd dat aantal niet gehaald. In het meest gunstige jaar kwam UGCE niet veel boven de dertig uit, zo was in de u-raad te beluisteren.

‘De boer op’

Volgens Hans Biemans van het college van bestuur loopt de RUG, door VentureLab onder te brengen in een stichting, nauwelijks risico. VentureLab moet dan zelf ‘de boer op’ om financiers te vinden. ‘Als de stichting succes heeft, prima. Als er te weinig deelnemers zijn, dan is dat een probleem van de stichting’, aldus Biemans. 

‘En als we het hebben over het risico, stel je dan dit voor: de omzet van de uni is ongeveer 800 miljoen per jaar. Als dat een meter is, dan hebben we het nu over een kwart millimeter. Iets dat je met een beetje slechte ogen en een bril niet kunt zien.’

Onderzoek sociale veiligheid

Biemans nam de twijfel in de raad niet weg. En dan speelde op de achtergrond ook nog een ander probleem: het onderzoek naar sociale veiligheid bij UGCE.

Dat onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van een artikel in UKrant waarin oud-medewerkers hun beklag deden over de intimiderende en agressieve benadering van hun baas Aard Groen, de dean of entrepeneurship die ook de kar van VentureLab zou moeten trekken.

Onbevredigend

Dat onderzoek is nog niet afgerond. Hoewel collegelid Biemans benadrukte ‘dat het hier om structuren gaat en niet om mensen’, vond de universiteitsraad de gang van zaken onbevredigend.

Het is logischer eerst het rapport over sociale veiligheid bij UGCE af te wachten en dan te praten over de toekomst van de organisatie. ‘Dat had ik wel verwacht als er voor vijf jaar subsidie wordt aangevraagd’, aldus Kristina Linka van de Wetenschapsfractie in de u-raad.

Privaat geld

Universiteitsraad en het college van bestuur kwamen er na uren van discussie niet uit, waarop het RUG-bestuur besloot de financiering met publiek geld te laten vallen. Dat betekent niet dat de plannen niet doorgaan. Het college van bestuur kan er nu nog altijd privaat geld van de universiteit voor gebruiken.

Wel stemde de u-raad in met het plan onderwijs en onderzoek van UGCE onder te brengen bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties