U-raad heeft grote twijfels over VentureLab

Het RUG-bestuur wil dat dean of entrepreneurship Aard Groen de baas wordt van de nieuwe stichting VentureLab North. Maar het onderzoek naar zijn intimiderend gedrag op de werkvloer is nog niet afgerond.

Ook in de universiteitsraad (u-raad) stuit het plan op weerstand. Veel fracties hebben twijfels over de financiële risico’s die de stichting met zich meebrengt.

Vorige maand vergaderde de u-raad over de herpositionering van het University of Groningen Centre of Entrepreneurship (UGCE), waarover Groen de leiding heeft. Het UCGE doet onderzoek naar ondernemerschap en organiseert trainingen voor studenten en startups.

UGCE leed jaar op jaar verlies. Daarnaast kwam Groen in opspraak toen oud-medewerkers in UKrant vertelden hoe hij hen jarenlang intimideerde en agressief benaderde. Daarop startte de universiteit een onderzoek naar de sociale veiligheid binnen de organisatie.

Respectloos

Een oud-medewerker die eerder haar verhaal deed in UKrant over Groens gedrag als baas van UGCE is ‘een beetje bang dat de RUG het onder het tapijt probeert te schuiven omdat VentureLab een subsidie krijgt van het Nationaal Programma Groningen,’ zegt ze. ‘Ik vind het heel naar en respectloos na alles wat we mee hebben gemaakt.’

Over de uitkomsten van het onderzoek naar Groens functioneren is nog niets bekend. ‘Het is er nog niet, maar ik verwacht dat binnenkort’, zegt woordvoerder Gernant Deekens van de RUG.

Onderzoek en onderwijs

Het plan over de herpositionering van UGCE is echter wel klaar. Daarin staat dat onderzoeks- en onderwijsactiviteiten over ondernemen voortaan bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) worden ondergebracht.

Groen blijft daar als professor of entrepreneurship verantwoordelijk voor de begeleiding van zeven PhD’s, van wie vier extern. Voor de trainingen van VentureLab komt er een aparte stichting met Groen als wetenschappelijk directeur. 

Bij FEB zouden echter bezwaren heersen tegen de komst van Groen naar de faculteit. ‘FEB wil alle problemen die hij met zich meesleept buiten de deur houden en afspraken hierover maken’, zegt een medewerker. Maar juist het maken van afspraken zou moeizaam gaan.

Decaan Peter Verhoef zegt daarover dat FEB ‘ruimte ziet’ het ondernemerschapsonderwijs en – onderzoek in te passen. ‘Over de positie van Aard Groen zijn we met het cvb in gesprek’, stelt hij verder. ‘Aangezien het hier gaat om personen kan en wil ik hier verder geen uitspraken over doen.’

Financiële risico’s

De u-raad heeft op zijn beurt grote twijfels over de financiële risico’s van de nieuwe stichting, waaraan de RUG 200.000 euro per jaar wil bijdragen. Voor de komende drie jaar zit het wel goed, omdat het Nationaal Programma Groningen (NPG) een subsidie van 1,4 miljoen euro toezegde. De zorgen gaan vooral over wat daarna komt, als de stichting zwaarder moet leunen op bijdragen uit het bedrijfsleven.

‘VentureLab heeft 75 plekken voor deelnemers’, zei Kristina Linke van de Wetenschapsfractie vorige week in de commissievergadering van de u-raad. ‘Een derde daarvan is niet gefinancierd. En gezien de wetenschappelijke directeur die een marketingachtergrond heeft en enthousiast is, zie ik een risico.’

Ook wil ze weten wie verantwoordelijk is voor de aanname van het personeel en wie de kandidaten vanuit de RUG selecteert die het VentureLab mogen volgen: een kostenplaatje van zo’n 4500 euro per student. ‘Wie selecteert de kandidaten voor deze bijzondere ondersteuning?’ En: ‘Als de stichting failliet gaat, gaat de RUG dan de schulden betalen?’

Niet in dienst

VentureLab wordt een aparte rechtspersoon, reageerde Hans Biemans van het college van bestuur. ‘Als RUG gaan we die mensen zeker niet in dienst nemen.’ Voor de financiële kant komt er iemand die VentureLab ‘helpt en monitort’, zei hij. 

Biemans gaf bovendien aan vertrouwen te hebben in het plan, ook als de subsidie van het NPG is afgelopen. Maar het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) heeft dat vertrouwen niet; dat wees in juni vorig jaar nog een miljoenensubsidie af op punten waarover de u-raad nu ook vragen stelt. Het SNN denkt niet dat VentureLab levensvatbaar is.

Afhankelijk

Er zou sprake zijn van ‘toenemende subsidieafhankelijkheid’ zonder ‘overtuigend en nader uitgewerkt verdienmodel’, aldus het samenwerkingsverband voor de noordelijke provincies. Zo bleek volgens het SNN dat investeerders en het bedrijfsleven niet te porren zijn voor substantiële bijdragen.

Ook twijfelde het SNN aan de manier waarop start-ups voor VentureLab werden geselecteerd. Er zou onvoldoende selectie aan de poort zijn. ‘Daardoor wordt al snel veel geïnvesteerd in start-ups die minder groeipotentie hebben.’

Bovendien verweet SNN VentureLab geen lessen te hebben getrokken uit het verleden. VentureLab werd in 2008 opgezet aan de Universiteit Twente met grote Europese subsidies, maar slaagde er niet in zich te ontwikkelen tot een valide businessmodel. Aard Groen maakte daarna een doorstart met het programma in Groningen. 

De universiteitsraad beslist donderdag over het plan.

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties