Tips voor eerstejaars: werk niet tegen een deadline in de UB

Om de overgang naar een nieuw leven in een nieuwe stad wat soepeler te laten verlopen, geven de student-redacteuren van UKrant de komende drie weken hun belangrijkste tips. Vandaag: werk niet tegen een deadline in de UB.

Op zoek naar een plek die het studentenleven het meest belichaamt? Stap dan door de draaihekjes in de Universiteitsbibliotheek in de binnenstad, kortweg UB. Wat gewoon een bibliotheek lijkt is in werkelijkheid een levendig menselijk ecosysteem over vier verdiepingen, afgetopt met een groot dakterras met een prachtig uitzicht over Groningen. Hier kom ik altijd om rust te zoeken, om af te spreken met vrienden, of in het ergste geval om aan dreigende deadlines te werken.

Meestal plof ik neer op de eerste verdieping. Voor wie de duistere academie-sfeer wil ervaren die je op sociale media en in Harry Potter-films voorgeschoteld werd, wacht hier een stukje geschiedenis. Het springt meteen in het oog: een lang, glimmend bureau met lades, gemaakt van robuust donker hout, dat op magische wijze de tijd terugdraait.

Ik ga hier graag zitten onder de elegante antieke lampen om de academische stress een romantisch tintje te verlenen. Dat wil zeggen, als mijn laptop opgeladen is, want de tafel heeft geen stopcontacten. Die luxe hadden ze vijftig jaar geleden vermoedelijk niet nodig.

Maar als de tentamenperiode eraan komt is het uit met de pret. Dan wordt de UB een soort stressfabriek, met krioelende studenten en koffieautomaten die leeg raken. Je wilt dan niet bij de deur zitten, want dan worden je studie-hiphopbeats constant onderbroken door het dichtslaan van die deur, of door al te luide gesprekken in de hal.

Mijn ultieme tip: rond sluitingstijd wil je niet in de UB zijn op de avond van je deadline. Last-minute een essay schrijven lijkt misschien verleidelijk voor perfectionistische soggers zoals ik, maar de UB-klok verkort je eindtijd met vijf of tien minuten.

Dan kan het zomaar gebeuren dat je jezelf terugvindt op de koude trap voor de ingang, als een gek tikkend op je laptop terwijl een groep aangeschoten studenten vlakbij discussieert over de vraag of ze naar de Domino’s of de McDonald’s zullen gaan. Nogal een nederig stemmende ervaring.

Lees ook:

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties