Tips voor eerstejaars: ga altijd naar tentameninzages

Om de overgang naar een nieuw leven in een nieuwe stad wat soepeler te laten verlopen, delen de student-redacteuren van UKrant de komende drie weken hun belangrijkste tips. Vandaag: ga altijd naar tentameninzages.

‘Ik zou er niet blind op vertrouwen dat student-assistenten de juiste cijfers geven’, zei een huisgenoot eens tegen me.  

Ze werkte zelf als student-assistent en hielp docenten met nakijkwerk, maar ze was geschokt hoe weinig consequent sommige van haar collega’s tentamens becijferden. Hoewel de docent zelf natuurlijk nog een achtervang vormt, drukte ze me op het hart om altijd naar tentameninzages te gaan en zelf de punten op te tellen.

Dat advies bewees zijn nut voor een vriend van me, die onverwachts een onvoldoende kreeg op een essay waar hij hard voor gewerkt had en dat hij zelfs ruim voor de deadline had ingeleverd. Wat bleek: de student-assistent had de opdracht verkeerd geïnterpreteerd. Ze had ook nog geen andere essays gezien toen ze zijn werk nakeek, dus ze had niets om het mee te vergelijken. Toen ze zich dat realiseerde, concludeerde ze dat ze te streng was geweest en trok ze het cijfer in.

Dus als je bent gezakt voor een examen waar je goed op voorbereid was, ga dan zeker naar de tentameninzage. Misschien kun je je zaak succesvol bepleiten en krijg je die extra punten die je nodig hebt voor een onvoldoende. En zo niet, dan weet je op z’n minst waar je op moet letten voor het hertentamen. Aarzel niet om vragen te stellen en om jouw aanpak te bepleiten, want dat is precies waar dit soort bijeenkomsten voor bedoeld zijn.

Lees meer

Engels

4 REACTIES

  1. Het is echt een gouden tip, maar om een andere reden:

    Je leert verschrikkelijk veel van een inzage! Heb je iets verkeerd begrepen? Of goed begrepen, maar verkeerd opgeschreven? De feedback die je van je docent krijgt kun je gebruiken bij de volgende tentamens. We krijgen soms een punthoofd van die discussies over de beoordeling, maar ik ken geen collega die een student niet helpt met begrijpen hoe een antwoord beter had gekund.

    Gebruik de inzage niet om je cijfer op te krikken, maar als een van de belangrijkste leermomenten in het vak!

  2. Tip voor eerstejaars: hecht niet te veel belang aan deze tips. Student-assistenten mogen tentamens helemaal niet nakijken, ze mogen enkel assisteren bij het nakijken.
    Het kan altijd dat er bij het nakijken een fout gemaakt is. Maar de kans dat jouw cijfer van een 3 naar een voldoende gaat is kleiner dan de kans dat je bij een meerkeuzetentamen puur door gokken een voldoende haalt. Als je nét een onvoldoende hebt gehaald, kan inzagebezoek nuttig zijn. Verder moet je er alleen heengaan als je daadwerkelijk wilt weten welke fouten je gemaakt hebt (bijv. om te voorkomen dat je op het hertentamen dezelfde fouten maakt)

  3. Zijn er daadwerkelijk opleidingen aan de RUG waar studenten een onvoldoende kunnen krijgen op basis van een niet-gecheckte beoordeling door een student-assistent? Ik kan het me eerlijk gezegd niet voorstellen. Volgens mij is het sowieso erg zeldzaam dat student-assistenten voor serieus nakijkwerk worden ingezet, en gelukkig maar (en als dat niet zo is: RUG, schaam je!). Misschien goed om daar ook iets over te zeggen, voordat onze eerstejaars de indruk krijgen dat dit schering en inslag is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in