Tips voor eerstejaars: koop niet alles bij Ikea

Om de overgang naar een nieuw leven in een nieuwe stad wat soepeler te laten verlopen, delen de student-redacteuren van UKrant de komende drie weken hun belangrijkste tips. Vandaag: koop niet alles bij Ikea.

Toen ik twee jaar geleden naar Groningen kwam, verhuisde ik naar een studentenhuis vlakbij de Ikea. Dat leek aanvankelijk een zegen, en iedereen maakte er volop gebruik van: we kochten er nieuwe vloerkleden, kamerplanten, potten en pannen, knuffels en kussentjes.

Maar aan het einde van het jaar veranderde die zegen in een vloek. Veel van de potten, pannen en kussens belandden in de container, in plaats van benut te worden in een nieuw huis. Want die nieuwe huizen waren al volgepropt met generaties spullen die eerdere bewoners hadden gekocht en achtergelaten.

Ik wou dat we hadden beseft dat je niet alles hoeft te kopen, en dat je zeker niet alles nieuw hoeft te kopen. Voor tweedehands spullen die voor weinig of zelfs gratis van de hand worden gedaan kun je op Marktplaats kijken, naar kringloopwinkels gaan – bijvoorbeeld die van Mamamini – of de Facebookgroep ‘Free your stuff Groningen’ doorzoeken.

Bedenk al voordat je uit huis gaat wat je nodig hebt. Je kunt in de keukenkastjes van je ouders graven naar keukengerei waar zij misschien wel vanaf willen. En als je eenmaal in Groningen bent, onderzoek dan eens al die goedkopere en milieuvriendelijkere manieren om aan spullen te komen.

Lees meer

Engels

2 REACTIES

  1. Zeker aan het begin van het jaar is het makkelijk artikeltjes schrijven met “tips voor eerstejaars”. Je kan de editie van vorig jaar erop naslaan voor inspiratie, en zo vul je lekker je krantje als nog niet alle journalistieke medewerkers terug- of bijgekomen zijn van hun vakantie. En ach, die eerstejaars zijn zo kritisch nog niet… (en de rest von ons wacht met smart tot de echte journalisten weer terug in actie zijn..)

  2. Ik lees, dat de Ukrant steeds meer adviezen geeft aan studenten.
    Verschuift “verslaggeving aan” naar “het coachen van” studenten?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in